4 lucruri despre carbohidrati pe care sigur nu le stiai


Paine, paste, orez. Daca incerci sa scapi de kilogramele in plus, probabil traiesti cu impresia ca alimentele mentionate nu au ce cauta in regimul tau. Adevarul este insa ca aceste mancaruri bogate in carbohidrati sunt cele care iti ofera energia necesara fiecarei zile.


Daca nu obtii un aport suficient de carbohidrati, te vei simti lipsita de chef, nervoasa si incapabila sa te concentrezi.

Nu toti carbohidratii seamana intre ei. Cei rafinati, care se regasesc in painea si pastele albe, in zahar si prajituri nu sunt benefici nutritiei, ei fiind rapid "distrusi" de organism. In momentul in care ii consumi, te vei simti brusc mai energica, dar in scurt timp aparentele beneficii vor disparea si iti va fi foame sau vei obosi.

Carbohidratii complecsi pe de alta parte, adica cei regasiti in anumite legume si cereale, nu afecteaza nivelul zaharului din sange in acelasi fel. Corpul ii descompune mai lent si iti creeaza astfel senzatia de satietate. In plus, aceasta categorie de carbohidrati vin insotiti de nutrienti importanti precum fibrele, vitaminele si mineralele.

Top 5 alimente care combat celulita

Uite ce alte lucruri ar trebui sa stii despre carbohidrati:

1. Consumi carbohidrati? Nu inseamna ca trebuie neaparat sa te ingrasi

Studiile arata ca cea mai mare parte a oamenilor pierd aceeasi greutate indiferent de dieta pe care o urmeaza. Acest fapt se datoreaza caloriilor, care sunt mult mai importante: daca le consumi in numar prea mare, te vei ingrasa. Daca, in schimb, le vei consuma moderat, le vei arde cu usurinta si vei pierde kilogramele extra.

Sfat: Ideal ar fi sa servesti portii mici. Cea mai mare parte a oamenilor au tendinta sa exagereze cu pastele, cartofii si orezul deoarece nu stiu cand sa spuna “stop”. Nu esti sigura daca mananci o portie potrivita? Ia-ti drept reper o minge de tenis: orice masa formata din orez, paste sau cartofi nu ar trebui sa depaseasca dimensiunea ei. Daca exagerezi insa, ai grija sa nu procedezi la fel in cazul urmatoarei mese.

2. Pastele, painea si orezul nu sunt singurii carbohidrati care exista

Legumele, fructele si chiar lactatele contin hidrocarbonati. Este adevarat, granele tind sa contina mai multi decat alte alimente, insa nu inseamna ca restul sunt ferite de micile pericole.

Sfat: Incearca sa consumi cat mai multe legume ca salatele si ciupercile. Pe langa acestea, mananca intre doua si trei alimente care contin carbohidrati complecsi.

Credeai ca fructele si painea ingrasa? Uite 6 mituri despre dieta

3. Corpul tau arde carbohidratii in acelasi fel, indiferent de momentul in care ii consumi

Din perspectiva pierderii greutatii, conteaza cel mai mult cate calorii mananci, nu cand le mananci. Daca servesti o cana de orez brun gatit la cina, te afecteaza la fel de mult cum te-ar afecta daca a-i manca-o la pranz. Chiar si asa insa, recomandabil este sa consumi alimente usoare in ultima parte a zilei. De vreme ce aceasta pare sa fie cea mai semnifictaiva masa a zilei, oamenii risca sa exagereze in ceea ce o priveste si sa faca excese. Inceraca sa pastrezi un echilibru si, daca alegi alimente foare bogate in carbohidrati in timpul zilei, corecteaza “scaparea” cu o cina usoara.

4. Doar pentru ca painea sau biscuitii sunt negri, nu inseamna ca au in compozitie cereale integrale

Mare parte dintre cerealele integrale au o culoare deschisa. Din pacate, pentru a insela consumatorul, o parte a producatorilor adauga colorant caramel in granele rafinate pentru a da senzatia ca sunt cereale integrale. Perceptia oamenilor despre cerealele integrale este ca acestea au o culoare mai bruna. Fii precauta si mergi dincolo de aparente. Inainte de a achizitiona un produs, verifica lista de ingrediente si vezi daca intr-adevar el contine ceea ce-ti doresti.

Un pachet pe care apar formulari ca "bogat in fibra" sau "contine cereale integrale" nu garanteaza o compozitie sanatoasa. Ai grija, de asemenea, si la celelalte ingrediente. Daca obsrevi ca pe lista sunt inlucsi termeni pe care abia ii poti pronunta, cel mai bine este sa pui pachetul inapoi in raft si sa iti indrepti atentia catre altceva.

Cum sa mananci cu 100 de calorii mai putin zilnic. Uite 10 metode practice

Legume sarace in carbohidrati:
- fasole
- spanac
- andive
- ridichi
- rozmarin
- ciuperci
- varza
- avocado
- castraveti
- fasole verde
- broccoli
- ardei
- dovlecei zuchinni
- varza de bruxelles
- ceapa verde
- mazare
- rosii
- vinete
- dovleac
- morcovi
- ceapa
- praz

Legume bogate in carbohidrati:
- cartofi
- porumb

Nu uita ca cel mai important cuvant cand vine vorba despre o dieta este “moderatie”. Incearca sa consumi alimente in mod echilibrat si sa nu faci excese. In cazul in care se intampla acest lucru insa, evita sa repeti micile "scapari".

related posts

Modifică setările cookies