4 metode care te ajuta sa respiri corect in timpul travaliului


Unu, doi, trei…inspira! Unu, doi, trei…expira! Si acum impinge! Ai vazut asta in toate filmele de la televizor si te intrebi daca e adevarat ca respiratia te poate ajuta la nastere. Multe dintre cursurile pentru gravide le invata pe mamici [...]


Unu, doi, trei…inspira! Unu, doi, trei…expira! Si acum impinge! Ai vazut asta in toate filmele de la televizor si te intrebi daca e adevarat ca respiratia te poate ajuta la nastere.

Multe dintre cursurile pentru gravide le invata pe mamici tehnicile pe care sa le foloseasca pentru a-si doza efortul respiratiei si pentru a se relaxa.

Cele mai populare tehnici se invata la cursurile Lamaze, dar mai sunt si alte metode prin care sa iti controlezi respiratia si sa reduci durerile in timpul travaliului.

Inspira… expira…

Poate nu ai bani sa mergi sa faci cusuri petru gravide. Nu-i nimic! Poti invata si acasa cateva tehnici de respiratie, pe care sa le repeti inainte sa ajungi la momentul travaliului.

1. Respiratia adanca. Multe femei folosesc acest tip de respiratie pe toata durata travaliului. Exercitiul incepe inspirand usor pe nas (numara pana la 4). Expira tot usor, pe gura, tot in patru timpi. Repeta pe timpul contractiilor si incheie cu o respiratie adanca (in care sa simti ca iti golesti de tot plamanii).

2. Respiratie sacadata (superficiala). Poti folosi aceasta tehnica de respiratie oricand in momentul travaliului. Incepe cu o respiratie usoara, apoi inspira pe nas doua secunde, expira pe gura timp de doua secunde. Repeta. In timpul travaliului, poti repeta acest tip de respiratie pe durata fiecarei contractii. Incheie cu o expiratie normala.

3. Oftatul. Si-asa iti vine sa oftezi tot timpul travaliului din cauza durerilor si a stresului. De ce sa nu profiti de acest tip de respiratie si sa o folosesti pentru a diminua durerile? Pe masura ce contractiile se intensifica, poti inspira normal pe nas si apoi poti expira puternic, pe gura, exact asa cum ai face cand oftezi.

4. Vocalize. Nu, nu te pregatim pentru cantat, dar vorbitul in timpul travaliului poate fi o tehnica de respiratie eficienta uneori. Poti sa gemi, sa mormai, sa te vaiti sau sa repeti un cuvant sau o fraza. Important este sa te relaxezi! Nu prea ai cum sa exersezi o astfel de tehnica dinainte, pentru ca de cele mai multe ori strigatele sunt spontane. Ar trebui sa eviti, totusi, cuvintele sau sunetele cu multi “E” sau tipetele inalte, pentru ca acestea cresc tensiunea in corp, ceea ce nu va face bine fatului.

Care sunt beneficiile tehnicilor de respiratie?

Relaxarea e principalul motiv pentru care viitoarele mamici sunt invatate la cursurile din timpul sarcinii sa foloseasca tehnicile de respiratie. Fie ca e vorba de respiratia adanca, fie ca e cea facuta dupa un anumit tipar, te va ajuta sa scapi de tensiunea travaliului si nasterii propriu zise, pentru ca iti va distrage atentia de la durerea pe care o resimti.

In plus, o respiratie corecta va sigura un flux constant de oxigen catre creier, ceea ce te va ajuta sa nu iti pierzi suflul in timpul travaliului.

Repetitia e mama invataturii! Ca sa nu ai surprize in timpul orelor lungi de travaliu, iar panica si stresul sa isi spuna cuvantul, e bine sa repeti tehnicile de respiratie cu mult inainte sa ajungi in acest moment.

Ideal ar fi sa ai pe cineva langa tine care sa tina ritmul respiratiei. Chiar si fara ajutor, suntem siguri ca te vei descurca! Inspira… expira… winking

related posts

Modifică setările cookies