4 sfaturi ca sa il implici si pe cel mic in treburile din bucatarie


Copiii sunt curiosi din fire si ar da orice sa stie ce faci tu atata timp in bucatarie, de unde ies atatea arome delicioase. Copiilor le place sa simta, sa atinga, sa guste lucruri noi, mai ales cand fac parte [...]


Copiii sunt curiosi din fire si ar da orice sa stie ce faci tu atata timp in bucatarie, de unde ies atatea arome delicioase. Copiilor le place sa simta, sa atinga, sa guste lucruri noi, mai ales cand fac parte din imperiul “interzis”, unde nu au voie sa calce prea des.

Afla cum il poti implica pe pici in treburile tale zilnice din bucatarie, astfel incat sa va distrati impreuna printre condimente si ingrediente.

“Bucataria nu e un loc de joaca pentru copii!”. Asa iti spunea mama pe cand erai mica, nu-i asa? Nu e complet gresit, dar ai putea sa gasesti o cale prin care sa ii implici si pe micii bucatari in pregatirea mesei, fara sa se atinga de aragaz sau cutite. Vor invata, astfel, sa aprecieze munca pe care tu o depui in fiecare zi cand gatesti pentru ei, iar cei mofturosi vor fi incantati sa manance ceea ce au preparat cu manutele lor. Vor fi mandri ca au participat la ceva pentru toata familia, vor capata incredere in ei si isi vor dezvoltata atentia si creativitatea.

Inainte sa va puneti sortul si sa incepeti sa amestecati arome, tine minte ca un copil trebuie supravegheat in permanenta in bucatarie si trebuie sa adaptezi retetele si treburile la varsta lui.

1. Pregateste din timp o zi in bucatarie cu piticii

Alegeti o zi in care tu ai toate treburile facute si nu te grabesti sa pregatesti masa. Ar fi bine sa ai deja pregatita din timp si alta mancare, pentru ca ceea ce gatiti impreuna s-ar putea sa nu pota fi servit la masa.

Nu face curat inainte, pentru ca vei avea o multime de spalat si strans in urma uraganului care va invada bucataria ta.

Scoate la inaintare ustensile si ingrediente care nu il pot pune in pericol pe copil: linguri de lemn, castroane si farfurii de plastic, telul, un cutit de plastic sau unul de intins untul (care nu are varf sau lama ascutite), cana gradata, sorturile si multe prosoape curate.

2. Alege sarcini potrivite varstei

O mana de ajutor in bucatarie e mereu binevenita, chiar si de la un copil. Trebuie, insa, sa stii ce sa il pui sa faca daca nu vrei sa te incurce si sa iti stea in cale tocmai cand ai ridicat oala fierbinte de pe aragaz.

Micutii de 2-3 ani:
• pot sa spele fructe sau legume intr-un lighean cu apa
• pot sa te ajute sa rupi frunzele de la salata
• sa puna sare sau piper
• sa amestece cu manutele in aluatul de paine
Micutii de 3-4 ani:
• pot iti toarne ulei sau apa atunci cand ai nevoie in reteta.
• pot sa amestece cu lingura aluatul pufos
• pot sa intinda putin unt pe paine (si pe masa!)
• pot sa framante cu tine cozonac sau pizza

Daca au mai crescut puţin îi poti pune la treburi un pic mai grele. Sa stoarca o lamaie, sa paseze cartofi pentru piureul lor cu o furculita, sa bata cu telul un ou pentru o omleta gustoasa sau sa unga tava cu margarina.

3. Pune-l la treaba cu folos

Sunt cateva activitati pe care orice pusti, mai mare sau mai mic, va fi incantat sa le faca in bucatarie pentru tine si care nu presupun manuirea unor ustensile periculoase.

• Pune-l pe cel mic sa aseze masa, sa puna fata de masa, sa aduca servetelele si sa aseze farfuriile pe care tu i le-ai dus.
• Pune-l sa scoata alimentele din frigider, daca poate ajuge la ele.
• Sa te anunte cat e ceasul si sa te tina la curent cu cate minute mai are de stat friptura la cuptor (e un exercitiu bun pentru copii pentru a invata sa se descurce pe cadranul ceasului).
• Sa scoata din camara sau din frigider ingredinetele de care ai nevoie: 5 cartofi, 4 rosii, doi morcovi si o ceapa (e un exercitiu bun daca vrei sa il inveti sa numere).
• Sa strangeti masa impreuna, sa stearga vasele dupa ce le speli sau sa le aseze la loc in dulap.

4. Gatiti feluri delicioase dar ursor de preparat

Nu incerca sa faci din piciul tau un mic Jamie Oliver. Nu e nevoie sa pregatiti un meniu complicat si feluri de mancare aratoase. Copiii se vor bucura oricum pentru simplul fapt ca fac treaba alaturi de tine.

Incercati sa preparati impreuna:
• Aluat de paine in casa. S-ar putea sa nu creasca sau sa nu fie prea gustoasa, dar fii sigura ca o va manca cu pofta.
• Sandvisuri colorate. Lasa-i pe copii sa unga painea, sa adauge feliile de branza, rosii si piept de curcan. Se vor bate pe ele!
• Salata de fructe. Alege banane si capsune pe care le poate taia usor cu un cutit de plastic, portocale si grapefruit pe care le poate rupe singur in felii si struguri pe care ii poate adauga bob cu bob. Micutul va fi fericit daca ii dai si un tub de frisca ca sa isi poata decora salata.
• Iaurt cu fructe, nuci si miere. Lasa-l sa isi amestece singur ingredientele intr-un bol.

Nu uitati ca inainte sa treceti la treaba sa va spalati bine pe maini si pregatiti-va sa repetati instructiunile de mai multe ori. Luati de valul noii activitati copiii vor uita repede cate linguri de zahar i-ai rugat sa toarne in castronul unde tu bati albusul!

related posts

Modifică setările cookies