5 lucruri esentiale pe care copiii le invata de la parinti


Copilul tau te priveste si are in permenenta nevoie de sfatul tau. Fie ca il indrumi verbal, fie ca ii arati cum sa faca anumite lucruri, micutul este un diamant neslefuit care se va modela pe masura ce va capata [...]


Copilul tau te priveste si are in permenenta nevoie de sfatul tau. Fie ca il indrumi verbal, fie ca ii arati cum sa faca anumite lucruri, micutul este un diamant neslefuit care se va modela pe masura ce va capata noi invataturi.

Copiii au tendinta de a-i urmari pe adultii din jurul lor si de a le prelua actiunile, vorbele si modurile de a face fata anumitor situatii. Chiar daca ai impresia ca micutul tau se joaca in camera lui in timp ce tu si partenerul tau purtati o discutie mai aprinsa, s-ar putea sa fii surprinsa cand il vei gasi tragand cu urechea la ceea ce va spuneti.

Felul in care te comporti spune despre tine mai mult decat invatamaintele pe care i le repeti copilului tau. In ce fel vrei sa perceapa micutul tau relatiile dintre membrii familiei?

Iata cateva dintre situatiile in care copiii ar trebui sa-si vada parintii:

1. Sarutati-va

Semnele ocazionale de afectiune sunt foarte importante pentru cei mici, pentru ca acestea ii vor ajuta sa inteleaga tipul de legatura dintre parintii lor.

Mentineti un echilibru in gesturile pe care le faceti – nu e cazul nici sa exagerati, dar nici sa va temeti sa aratati care este comportamentul a doi oameni care se iubesc.

2. Certati-va

A trai impreuna nu este un lucru tocmai usor. Pe langa momentele frumoase pe care o familie le impartaseste, vor aparea, negresit, certuri sau conflicte. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa nu incerci sa ascunzi situatiile tensionate pentru ca cel mic va simti oricum atmosfera neplacuta din casa.

Nu este cazul sa tipati in fata lui ca si cum nu ar exista, dar este important ca cel mic sa vada ce inseamna o cearta si cum trebuie sa actioneze in cazul aparitiei unui conflict.

3. Impacati-va

Nu lasa conflictele “in aer”, mai ales daca micutul se afla in preajma voastra cand se isca discutiile. Daca v-ati certat, este foarte important ca cei mici sa fie martori si la momentul impacarii.

Spuneti-va ca va pare rau, incercati sa aflati ce a mers prost, imbratisati-va si mergeti mai departe. Ranchiuna este ultimul sentiment pe care vreti ca micutul vostru sa-l invete.

4. Comunicati eficient

Copilul ar trebui sa vada ca parintii lui comunica in mod constant. Vorbiti despre serviciu, copii, vreme… De fapt, subiectul nici nu e atat de important. Ceea ce conteaza este faptul ca vorbiti, ascultati parerile celuilalt si va respectati opiniile.

5. Faceti lucruri impreuna

Macar o zi saptamana luati-va o zi libera si iesiti in oras. Daca programul nu va permite, stati unul langa celalalt pe canapea si urmariti un film. Stabiliti ca daca unul spala vasele, celalalt trebuie sa le stearga. Cooperarea din familia voastra trebuie sa fie un exemplu pentru cel mic si cu cat va va vedea facand lucruri impreuna, cu atat va intelege ca asa ar trebui sa functioneze relatia dintre doi soti.

Familia si siguranta pe care aceasta o ofera sunt extrem de importante pentru copilul tau. Din cadrul familiei el trage toate invataturile de care are nevoie, iar exemplul parintilor lui este elementul care va contribui semnificativ la formarea lui. Asadar, ai grija cum te comporti in preajma lui si intareste-ti vorbele cu fapte.

related posts

Modifică setările cookies