De cand i-au aparut primii dintisori si pana acum, tu ai fost parintele constiincios care s-a ocupat de spalatul pe dinti in fiecare dimineata si seara. Micutii nu au, in general, dexteritatea necesara pentru a manui periuta de dinti, dar acum ca puiul tau s-a facut mare, e momentul sa invete sa faca asta singur.
Sa-ti inveti piciul sa foloseasca periuta de dinti nu e treaba usoara. Iti trebuie nu numai un intreg arsenal de periute colorate si atractive, pasta de diti pentru copii si scaunel ca sa ajunga si piticul pana la robinetul de apa, ci si multa rabdare.
Iata pasii importanti pe care trebuie sa ii urmezi:
1. Periuta pe masura si pasta de dinti gustoasa
Pentru o gurita atat de mica si periuta de dinti trebuie sa fie pe masura. Alege pentru piciul tau o periuta potrivita, moale, colorata si atragatoare. Cumpara mai multe pentru ca nu stii cand ii trece prin gand sa frece cu ea podelele, jucariile sau sa isi spele papusa pe dinti.
Si pasta de dinti trebuie sa fie una speciala. In general, pastele pentru copii nu contin fluor si astfel nu exista un mare pericol daca micutul o inghite. Ideal ar fi ca prima lectie sa fie “cum sa scuipe” pasta de dinti din gura si sa nu o inghita, dar micile accidente se pot intampla.
2. Periaj fara pasta de dinti
Primul pas este sa il obisnuiesti pe copil cu periuta de dinti, mai ales daca incerci sa il inveti sa faca acesta operatiune de foarte mic. Lasa-l sa o descopere, sa se joace cu ea si sa incerce sa isi curete dintisorii fara sa folosesti inca pasta de dinti.
3. Puterea exemplului
Fii un exemplu pentru copilul tau si spala-te pe dinti in fiecare zi! Un copil va intelege mai usor cum se face daca ii arati chiar tu.
Mergeti amandoi in baie si incercati periajul. Arata-i cum se fac miscarile si va tine minte mai repede. Regulile pe care trebuie sa le invete:
• miscarile circulare, precum rotile trenului, cu periuta pe dinti
• dintii se spala si pe fata, si pe spate
• nu uitati de limba si de gingii pentru ca pot strange o multime de bacterii
Copilul va imita miscarile pe care tu le faci si, in timp, o va face din ce in ce mai corect. Mai mult, va capata incredere cand te va vedea si pe tine ca faci acelasi lucru.
4. Distrati-va impreuna
Cele doua minute obligatorii pentru spalatul corect pe dinti vor parea o eternitate pentru copiii nerabdatori sa fuga la joaca. Mai bine incerci sa faci chiar din spalatul pe dinti o joaca si astfel, micutul nu se va plicitsi, ci dimpotriva va indragi periajul.
Cantati un cantecel! Nu te supara daca ati stropit toata oglinda cu pasta de dinti! Faceti o aventura din spaltul pe dinti si porniti in cautarea si nimicirea bacteriilor rele care se ascundd in gura. Orice stii ca il va captiva pe piciul tau poate fi folosit pentru a-l face sa nu priveasca spalatul pe dinti ca pe o corvoada.
5. Recompense pentru o treaba bine facuta
Instalati in baie un panou pe care sa lipiti o steluta sau un abtibild preferat de fiecare data cand copilul s-a spalat singur si bine pe dinti. Nu ii oferi o bomboana sau prajitura (desi ii plac mai mult) pentru ca nu faci decat sa ii sporesti riscul aparitiei cariilor.
Nu uita de vizita la dentist! Chiar daca micutul tau abia are primii dinti, nu e niciodata prea devreme sa faceti o vizita unui stomatolog specializat, care sa vada cat de sanatosi sunt dintisorii lui, daca se dezvolta normal si sa va recomande cele mai bune produse pentru igiena orala.
Fiecare parinte are propria experienta in predarea lectiilor de spalat pe dinti. Te invitam sa ne spui cum a invatat copilul tau sa foloseasca prima periuta de dinti.