Nu rade la masa! Nu ai voie sa te joci! Mananca tot din farfurie! Ai auzit aceste replici de sute de ori cand erai copil? Viata de parinte nu este usoara, mai ales daca vorbim de un copil nazdravan.
Iti spunem care sunt 7 dintre cele mai folosite replici ale adultilor cand vine vorba de hrana copilului si ce nu ar trebui sa ii spui micutului tau la masa:
1. Nu rade la masa!
Pentru unii dintre adultii de astazi, rasul a fost subiect tabu la varste fragede. “Nu ai voie sa razi la masa, nu ai voie sa razi la scoala, nu ai voie sa razi la biserica”. Iti suna cunoscut, nu-i asa?
Oamenii de stiinta sustin ca inabusirea bucuriei sau a dorintei de manifestare zgomotoasa a copiilor ii poate transforma pe micuti in adulti foarte seriosi, morocanosi, incruntati si fara simtul umorului. Viata inseamna uneori doar munca si sudoare, in detrimentul jocului, iar de cele mai multe ori chiar in detrimentul propriei noastre personalitati.
Citeste si: Ghid de bune maniere. 6 sfaturi ca sa ai copii cuminti la masa
Ce e de facut? Cercetatorii ne sfatuiesc sa incercam pentru cateva clipe sa dam jos haina de “oameni seriosi” si sa ne transformam in copiii de altadata, mai ales cand luam masa cu cei mici. O cina de familie distractiva inseamna sa petreci mai mult timp alaturi de cei dragi, asa ca poti sa zabovesti putin la masa, cum fac cei din regiunea mediteraneana. Trebuie sa comunici cu cei dragi, sa iti faca placere compania lor si sa inveti sa imparti hrana cu cei care sunt importanti. Copilul tau trebuie sa inteleaga asta foarte bine, asa ca lasa-l sa se bucure ori de cate ori are ocazia, pentru ca masa in familie este un dar pe care il primeste in fiecare zi.
2. Nu ai voie sa te joci cu mancarea!
In acest mod adultii spun STOP creativitatii. “Nu ai voie sa faci mizerie, nu ai voie sa-ti murdaresti hainele cand mananci si in mod categoric nu este permis sa te joci in timp ce stai la masa“.
Ce se intampla de fapt in creierul nostru cand primim acest gen de mesaj? Incepem sa vedem masa cu familia ca o ocazie extrem de serioasa, de care nu ne putem bucura. Placerea de a savura mancarea si de a fi alaturi de cei dragi este astfel inlocuita de nevoia de a merge la serviciu sau in oras.
Ce e de facut? Nu aplica aceeasi tactica in cazul copiilor tai. Pe cat posibil, alatura-te micutilor tai si jucati-va impreuna. De exemplu, fotografiati sau aranjati mancarea astfel incat sa realizati mici “opere de arta” si, de ce nu, faceti combinatii de gusturi. In acest fel veti transforma rutina zilnica de masa in placere, joaca si pasiune pentru ceea ce consumati.
Citeste si: 7 lucruri fascinante despre obiceiurile familiilor din intreaga lume
3. Nu stii ca sunt copii pe lumea asta care mor de foame? Ar trebui sa fii recunoscator ca ai ce manca!
Asadar, mamico, il faci sa se simta vinovat. Acum e vinovat ca nu mananca, peste cateva secunde e vinovat ca mananca prea mult. Inca de mici, copiii educati in acest mod capata un sentiment de vina, pentru ca mesajele primite sunt contradictorii.
Un copil va ajunge sa creada ca e norocos pentru ca traieste si are ce manca, iar in final tot ce reusesc parintii prin aceasta atitudine este sa “fure” de la proprii copii bucuria de a manca, de a simti gustul. In cazul celor mici, aceste placeri sunt inlocuite cu teama ca nu vor supravietui, nu vor fi in siguranta si nu vor avea ce manca.
Daca incepi “jocul comparatiilor” cu micutul tau, pornesti de fapt intr-o directie gresita. Este posibil ca cel mic sa incerce sa tina pasul cu cei din jurul lui cand ajunge la maturitate, situatie in care nu va fi niciodata multumit, va considera oamenii dusmani si va “calca pe cadavre”. Pe de alta parte, exista posibilitatea ca atunci cand va fi mare sa se asigure ca nu va avea niciodata “prea mult”, astfel incat sa nu ajunga se simta vinovat pentru ca el are si altii nu.
Ce e de facut? Renunta la sentimentul de vina si nu folosi o asemenea tactica atunci cand vine vorba de copilul tau. Mai bine explica-i faptul ca exista in lume copii nevoiasi, iar cand creste poate sa ii ajute. Fa-l sa inteleaga faptul ca bunatatea este foarte importanta si ca doar ajutandu-i pe ceilalti poate fi un om deosebit.
4. Nu primesti desert daca nu termini tot!
Ai auzit si tu aceasta replica? Nu primesti o recompensa daca nu faci ceva la schimb. Traim intr-o societate plina de asteptari, care ne impune sarcini dificile si termene limita. Daca nu le depasim, nu avem succes. Aceasta mentalitate ii transforma pe nazdravani in perfectionisti, idealisti, competitori neobositi si, nu in cele din urma, aduce cu sine boli precum ulcer, diabet si frustrari.
Daca si la masa gandim la fel, important pentru noi devine sa facem “ce trebuie”. In acest mod mancatul nu mai este o activitate bazata pe instinct si intuitie, ci doar un alt task in rutina zilnica, simplu aspect al vietii pe care trebuie sa il “bifam”.
Citeste si: La masa in oras cu cel mic. Idei si solutii utile pentru o iesire placuta in familie
Ce e de facut? Pentru a rezolva aceasta problema, parintii trebuie sa renunte la mentalitatea care sustine “nutritia prin cifre“. Cu alte cuvinte, nu sunt atat de importante caloriile pe care le consuma cei mici zilnic la masa, nici proteinele sau carbohidratii, ci mai degraba sa fie sanatosi si sa le asiguri minimul de vitamine si minerale. In loc sa lasam nutritia sa ne controleze, mai ales prin mult cunoscutele diete, specialistii ne recomanda sa fim foarte atenti la “nevoile culinare” ale organismului, alaturi de nevoile care ne asigura linistea sufleteasca.
5. Termina tot din farfurie!
Copiii aud mereu acest mesaj de la parintii lor. Te-ai gandit vreodata cati oameni care merg la restaurant ori care iau masa acasa se simt obligati sa termine tot din farfurie doar pentru ca au platit pentru acea masa?
Ne programam singuri sa ne “umflam” cu mancare, in ciuda nevoilor reale si semnalelor pe care le transmite organismul. In acest fel ne pierdem propriile limite culinare si ajungem sa folosim o farfurie drept etalon pentru cat de mult mancam. Nevoile organismului sunt astfel “calcate in picioare” de limite artificiale impuse de o simpla farfurie.
Ce e de facut? Oamenii de stiinta sustin ca ar trebui sa ne reconsideram limitele si granitele. In loc sa iti impui sa mananci tot din farfurie, savureaza fiecare bucatica in parte si bucura-te de fiecare aliment.
6. Nu te simti bine? Hai sa iti cumpar o inghetata!
Daca animalul de companie moare, parintele te duce repede sa iti cumpere altul. Daca un prieten te tradeaza, il inlocuiesti repede cu altul. Suntem invatati sa “umplem suferinta” in loc sa ne oferim timp pentru a reflecta, pentru a intelege durerea si emotiile care se nasc in sufletul nostru, astfel incat sa ne putem continua viata impacati si fara a fi afectati de ce s-a intamplat.
Emotiile sunt normale si trebuie sa le traim, pentru ca apoi sa le putem elibera si sa ne curatam in felul acesta organismul. De cele mai multe ori, mancarea este un bandaj, un ajutor rapid care vindeca ranile prea dureroase pentru a fi privite. Nici nu e de mirare deci ca 75% dintre oameni mananca din cauza “emotiilor“!
Citeste si: 10 lucruri pe care NU trebuie sa-ti obligi copilul sa le faca
Ce e de facut? Pentru a reusi sa-ti stapanesti poftele culinare, stapaneste-ti mai intai emotiile, invata din trairire tale si asigura-te ca ceea ce simti nu contribuie la acumularea kilogramelor.
Copilul tau este un adult in devenire, de aceea este foarte important sa il inveti regulile sanatoase la masa. Fie ca este vorba de sanatate fizica sau sufleteasca, micutul tau trebuie sa stie ca masa este un motiv de bucurie.