6 lucruri pe care parintii le pot invata de la copiii lor


Toti parintii au revelatii de acest gen, la un moment dat. Pe masura ce te straduiesti sa afli care sunt dorintele si nevoile copiilor, sa ii ingrijesti si sa-i educi cat mai bine, descoperi cu uimire ca si tu, la randul tau, ai foarte multe de invatat de la ei.


“Meseria” de parinte nu e usoara, dar e foarte placuta; e plina de provocari, dar si de satisfactii. Procesul de invatare nu e unilateral: nu doar copiii invata de la parinti, ci si parintii de la copii.

Vezi ce spun parintii pe forumuri si care sunt lucrurile pe care le invata de la copiii lor:

1. Cum sa te bucuri de fiecare clipa:

“Stiam si inainte sa am copil de zicala aceea, “Carpe diem”, si, la vremea respectiva, incercam sa o aplic asa cum puteam mai bine. Ieseam cu prietenii, ma distram, ma implicam in tot felul de activitati. Copilul meu m-a invatat sa ma bucur de fiecare moment altfel… Uitandu-ma la el cat de fascinat priveste minute in sir curcubeul din petele de benzina de pe strada sau cat de tare se bucura cand il las sa se joace cu picioarele goale in baltoace dupa ploaie, am invatat sa apreciez si eu mai mult micile bucurii ale vietii. Ochiii copiilor gasesc frumusetea acolo unde adultii se asteapta mai putin” Ioana, 29 ani.

2. Cum sa te trezesti cu zambetul pe buze mereu:

“Mariuca mea are un an si 7 luni si ador sa stau langa ea cand doarme. Cand se trezeste din somn, aproape de fiecare data imi zambeste foarte dulce, multumita fiind ca ma vede din nou, ca e odihnita si gata pentru o noua runda de joaca. Mi-as dori sa fiu si eu la fel de fericita cand ma trezesc, si nu sa ma gandesc la deadline-urile de la serviciu si la ce treburi mai sunt de facut prin casa. Pur si simplu, sa ma bucur ca a inceput o noua zi si sa descopar pe rand ce placeri si ce surprize imi mai rezerva viata”, Eleonora, 27 ani.

3. Cum sa ai mai multa rabdare:

“De cand sunt parinte, am devenit mai rabdator, mai intelegator. Inainte cred ca eram mai repezit si mai egoist, dar de cand avem un copil de crescut, s-a schimbat felul in care vad lumea. Ma intorc mereu obosit de la serviciu, dar cum trec pragul casei, stiu ca ma asteapta fiul meu care vrea sa-mi povesteasca ce desene animate a mai vazut in timpul zilei si ce prieteni noi si-a facut. Il iau in brate, ne-asezam pe canapea si am tot timpul din lume pentru el, sa-i ascult micile aventuri”, Andrei, 35 ani.

4. Cum sa fii generos, fara sa astepti nimic de la ceilalti:

“Copiii au o un suflet imens si cald si bun. I-am explicat o singura data fetitei mele ca n-ar trebui sa fie rea cu baietelul vecinilor si sa-l lase si pe el sa se joace cu jucariile ei, pentru ca parintii lui nu au bani si nu-i pot cumpara tot ce-si doreste. In dimineata urmatoare m-am trezit ca ia din cutiuta ei o masinuta si o minge si spune ca vrea sa i le faca lui cadou, fiindca ei nu-i mai trebuie. M-a impresionat tare mult gestul ei”, Florina, 31 ani.

5. Politetea si bunatatea pot face minuni:

“Mi-am invatat ambii copii sa dea “buna ziua” si sa spuna “multumesc”, dar mi-am dat seama ca eu nu folosesc chiar in fiecare zi cuvintele astea. Mi-am luat de multe ori painea de la magazin fara sa mai spuna “multumesc” vanzatorului si nu imi salut toti vecinii, daca sunt intr-o dispozitie proasta. Pur si simplu, oboseala, grijile, stresul ma transforma intr-un alt om, care uita ca nu suntem roboti si ca nu ne costa nimic sa fim mai buni si mai prietenosi unii cu ceilalti. Asta am invatat eu de la copiii mei si sper sa nu-mi uit lectia”, Camelia, 36 ani.

6. Cum sa ai mai multa energie pentru lucrurile care-ti plac:

“Baietelul meu e in miscare toata ziua. Pentru el, ziua incepe de dimineata si se termina seara tarziu si parca tot nu reuseste sa se joace destul. Este atat de activ si de plin de energie, si nici macar n-a auzit ca miscarea e buna pentru sanatate! Eu stiu care sunt beneficiile miscarii in aer liber si care sunt riscurile sedentarismului, dar am un serviciu care ma tine pe scaun 8 ore pe zi… Iar seara cand ma intorc, de multe ori nu ma pot abtine si tot cu liftul urc pana la apartament. De la copilul meu,  invat mereu cum sa fiu mai activa si cum sa am mai multa energie pentru activitatile care-mi fac placere”, Liliana, 33 ani.

related posts

Modifică setările cookies