Pentru a avea o viata sexuala activa si sanatoasa este nevoie de implicare si deschidere din partea ambilor parteneri. Cand cursul linistit al vietii tale este tulburat de evenimente importante – probleme de sanatate, pierderea locului de munca sau nastere – sexul risca sa devina o problema.
Traumele transmit anumite semnale chimice care au rolul de a afecta libidoul. Nu te ingrijora insa, deoarece efectele negative sunt doar temporare si pot fi depasite daca iti propui sa schimbi ceva.
1. Nastere
Schimbi scutece toata noaptea, in sange iti circula un hormon numit oxytocin, care te incurajeaza sa relationezi mai bine cu bebelusul, deci ultmul lucru la care-ti sta gandul este sexul. Mai mult decat atat, pe langa schimbarile fizice, intervin si cele emotionale. Intr-un timp relativ scurt ai trecut de la statutul de partenera la statutul de mama, iar toate elementele pe care inainte le priveai intr-un fel s-au schimbat acum.
Poti reveni la cursul normal al vietii tale sexuale incetul cu incetul insa. Primul pas este acela de a nu evita manifestarile de afectiune. Atingerile si imbratisarile favorizeaza aparitia dorintei de a relua actul sexual, asa ca profita de ocaziile in care partenerul simte nevoia de a te alinta. In momentul in care te simti confortabil sa-l lasi pe cel mic singur pentru o seara, poti sa petreci momente mai intime si sa te bucuri de prezenta persoanei iubite.
Chiar daca nu faceti sex din primele luni, apropierea fizica va contribui la stabilirea legaturilor dintre voi, iar acest lucru este extrem de important.
2. Probleme de sanatate
Cand esti diagnostica cu o problema de sanatate este firesc sa nu-ti prea arda de sex. Preocuparea principala este aceea de a te vindeca, iar toate celelelalte aspecte ale vietii tale pica pe locul doi. Pe langa boala propriu-zisa, dupa insanatosire exista posibilitatea sa nu poti face sex.
Pentru a evita problemele, vorbeste cu medicul tau si intreaba-l cat vor dura simptomele bolii, tratamentul si perioada de recuperare. In timpul in care nu vei putea sa te implici din punct de vedere intim in relatie, alege sa vorbesti cu partenerul tau si sa-i impartasesti sentimentele tale.
Nu in ultimul rand, tine minte ca este foarte important ca insanatosirea sa fie completa pentru o placere sexuala garantata.
3. Tratament medicamentos
Pastilele care se folosesc in tratarea unor boli serioase pot contribui la scaderea apetitului sexual. Probleme ca diabetul, depresia si probleme de inima sunt o parte dintre bolile care se inscriu pe lista afectiunilor care afecteaza libidoul.
Daca observi ca nu mai ai aceeasi stare dupa ce incepi un tratament medicamentos, intreaba-ti doctorul daca pastilele sunt responsabile pentru aceasta problema.
4. Menopauza
Testosteronul atinge cel mai scazut nivel in perioada menopauzei, adica in jurul varstei de 51 ani. In plus, cantitatea de hormoni aferenti apetitului sexual scade, ceea ce inseamna ca vei avea mai putina energie pentru a face sex. Mai mult decat atat, circulatia sangelui din zonele genitale se ingreuneaza.
Toate acestea nu inseamna insa ca menopaza reprezinta sfarsitul vietii tale sexuale. O discutie cu ginecologul te poate ajuta sa afli cum sa condimentezi serile petrecute in dormitor alaturi de sotul tau.
5. Aventuri
Incepand cu momentul in care afli ca partenerul a fost infidel, furia si durerea te vor impiedica sa-ti doresti sa mai faci sex. In cazul in care poti trece peste tradare si decizi ca vrei sa continui relatia, este nevoie de mult timp pentru a recapata increderea in partener si pentru a reconstrui legaturile pe care le aveati inainte. Aceasta regula este valabila si in ceea ce priveste sexul.
O discutie deschisa despre lucrurile care-ti placeau poate fi benefica relatiei, precum si o apropiere fizica treptata.
6. Decesul unei persoane apropiate
In momentul in care plangi disparitia unei persoane importante este esential sa vorbesti cu partenerul despre ceea ce simti, pentru ca partenerul sa inteleaga exact prin ceea ce treci. Astfel, el va avea mai multa rabdare si va astepta momentul in care te vei simti pregatita sa-ti reiei viata sexuala.
Pana sa ajungi la acel moment, poti sa-i propui sa faceti diferite activitati impreuna: o excursie la munte sau adoptia unui caine de care sa aveti grija sunt cateva dintre ideile pe care le puteti aplica pentru a tine vie flacara relatiei voastre.
7. Greutatea
Faptul ca mananci mai mult decat trebuie poat fi raspunsul la stres sau la o problema psihica pe care incerci s-o infrunti, dar nu stii cum. In momentul in care consumi mai mult decat ai nevoie sau, dimpotriva, in momentul in care te infometezi, pot aparea schimbari si la nivel de apetit sexual. Ceea ce trebuie sa faci este sa te accepti asa cum esti, sa ai grija de tine si sa renunti la obiceiurile alimentare proaste.
Fa putina miscare, iar sentimentul pe care il vei avea dupa – cel de sanatate si de implinire – va favoriza aparitia libidoului. Nu in ultimul rand, amineste-ti cafelul tau de a fi, zambetul si atitudinea au fost cele care l-au cucerit pe partenerul tau
Pentru a reveni pe linia de plutire in ceea ce privestea viata sexuala de dupa anumite momente difcile poti urma anumite sfaturi simple: adopta o gandire pozitiva si priveste lucrurile dintr-o perspectiva optimista. Nimic nu este etern in lume, deci probleme vor disparea daca depui putin efort si comunici deschis cu partenerul de viata.