7 lucruri pe care nu trebuie sa i le spui unui copil


Copiii mici fac nazbatii. Tipa, alearga, arunca lucrurile in stanga si-n dreapta si oricat de calma te-ai stradui sa ramai, uneori iti pierzi controlul si ii certi. De cele mai multe ori atentionarile verbale pot fi mai dure decat cele [...]


Copiii mici fac nazbatii. Tipa, alearga, arunca lucrurile in stanga si-n dreapta si oricat de calma te-ai stradui sa ramai, uneori iti pierzi controlul si ii certi. De cele mai multe ori atentionarile verbale pot fi mai dure decat cele fizice, asa ca ai mare grija la lucrurile pe care i le spui micutului tau.

Toate mamicile au trecut prin cel putin un moment in care copiii lor le-au suparat atat de tare incat nu s-au mai putut controla si au apelat la atentionari sau pedepse. Limitele si normele impuse in momentul in care micutul comite o nazbatie sunt binevenite, dar trebuie sa fii foarte atenta la felul in care le formulezi deoarece acestea pot avea o influenta majora asupra copilului tau.

Iata sapte lucruri pe care nu trebuie sa le spui niciodata micutului tau:

1. Daca nu te potolesti, te las aici

Oricat de neastamparat ar fi copilul tau si oricat de multa galagie ar face intr-un spatiu public, nu-l ameninta ca pleci si-l lasi acolo. Frica de a fi abandonat este una dintre cele mai mari temeri cu care se confrunta copiii si, in mod sigur, ai simtit pe pielea ta cum este sa ti se spuna ca daca nu te porti cum trebuie vei fi lasata in strada, sa vina “cine-o vrea sa te ia”.

2. Uite X cum face

Nimanui nu-i place sa fie comparat. Fiecare persoana este unica si trebuie iubita pentru calitatile care o fac atata de diferita de ceilalti. Respecta-ti copilul si apreciaza-i trasaturile. Il poti dezobisnui de obiceiuri proaste doar daca ai rabdare si tratezi problema cu afectiune si rabdare.

3. Din cauza ta ne-am despartit

Cei mici nu sunt niciodata responsabili pentru esecul casniciei parintilor. Nu arunca pe umerii copilului tau o vina atat de mare, cu atat mai mult cu cat el nu a cauzat ruptura in cuplu. Faptul ca familia nu va mai fi niciodata la fel este un hop suficient de mare peste care trebuie sa treaca, iar micutul tau nu mai are nevoie si de alte obstacole pe care sa le depaseasca.

4. Pentru ca asa vreau eu, de-aia

Copiii nu sunt atat de diferiti de adulti. Ei au nevoie de explicatii si argumente pentru a intelege de ce si unde au gresit. Ceea ce trebuie sa faci este sa-ti motivezi actiunile si sa nu transmiti mesaje de tipul “Eu contez, tu nu, deci faci cum zic eu.”

5. Lasa-ma pe mine sa fac asta

Poate ca pe moment pare o solutie buna, insa pe termen lung copilul trebuie sa invete sa se descurce singur. Lasa-l sa se straduiasca, sa persevereze, sa incerce. Daca observi ca nu reuseste, il poti invata cum se face si apoi ii poti propune sa repete actiunea pe cont propriu.

6. Sa-ti fie rusine

Rusinea nu este un sentiment benefic. Ea poate duce la formarea unei stime de sine scazute, cu atat mai mult cu cat copilul nu stie cu ce a gresit. Rolul tau este sa-l inveti pe micut, nu sa-i creezi o stare de nesiguranta, teama si anxietate.

7. Oricum nu te-am vrut

Acesta este cel mai urat lucru pe care i l-ai putea spune unui copil. Inainte de a spune asa ceva copilului tau, gandeste-te numai la sentimentul pe care l-ai avea daca l-ai auzi de la unul dintre parintii tai.

Conform unei vechi zicale, faptele conteaza mai mult decat vorbele, insa trebuie sa iei intotdeauna in considerare ca un cuvant poate rani la fel de tare ca o atentionare fizica. Ai rabdare cu micutul tau si abordeaza orice tip de problema cu delicatete si prudenta.

related posts

Modifică setările cookies