7 sfaturi pentru o sarcina fara probleme


Sarcina este un moment potrivit pentru a avea grija cu adevarat de tine atat fizic, cat si emotional. Tine cont de urmatoarele 7 sfaturi si asigura-te ca vei avea o sarcina fara probleme si un pici sanatos. 1. Urmeaza un [...]


Sarcina este un moment potrivit pentru a avea grija cu adevarat de tine atat fizic, cat si emotional.

Tine cont de urmatoarele 7 sfaturi si asigura-te ca vei avea o sarcina fara probleme si un pici sanatos.

1. Urmeaza un program de pregatire prenatala

Un program special conceput pentru gravide este recomandat in aceasta perioada. Astfel vei avea cateva luni pentru a te obisnui cu tot ceea ce va urma dupa nasterea celui mic si vei putea stabili o legatura stransa cu alti parinti in devenire.

2. Mananca sanatos

In timpul sarcinii este foarte important sa ai o dieta echilibrata si sanatoasa. Nu este nevoie sa mananci “pentru doi”, asa ca uita de acest mit. De fapt, in primele sase luni de sarcina nu trebuie sa iti modifici deloc meniul. In ultimele trei luni de sarcina poti creste numarul de calorii cu 200 pe zi. Asigura-te ca dieta ta contine fructe si legume. Nu uita de alimentele bogate in proteine si incearca sa nu “rontai” covrigei intre mese.

Pestele gras contine proteine, minerale, vitamina D si acizi grasi omega-3 necesari pentru cresterea si dezvoltarea copilului dar si mercur si alte toxine, asa ca iti recomandam sa consumi hering, somon, sardine si macrou de maxim doua ori pe saptamana. Poti manca pe saturate alte tipuri de peste. Daca nu iti place pestele, in comert gasesti numeroase suplimente cu ulei de peste.

3. Fereste-te de bacterii si boli

Listeria, bacterie prezenta in anumite alimente contaminate, poate cauza avort sau boli severe la nou-nascuti. Este de preferat sa consumi doar branzeturi solide, in ambalaje vidate, preparate din lapte pasteurizat si sa eviti mezelurile crude.

Fereste-te de toxoplasmoza, boala care poate afecta viitorul copil. Foloseste manusi cand umbli cu nisipul din litiera sau cu pamantul din gradina si spala fructele si legumele pentru a elimina orice urma de pamant sau murdarie.

Pentru a te feri de infectia cu Salmonela, gateste intotdeauna ouale si carnea. O dieta raw nu este recomandata in aceasta perioada.

4. Ia suplimente de acid folic

Singurul supliment considerat vital in sarcina este acidul folic, numit si folat sau vitamina B9, care te poate ajuta sa previi spina bifida (ruptura de coloana) si alte defecte de tub neural la bebelusi.

Acidul folic poate fi gasit in legume verzi (spanac, salata, broccoli) si cereale imbogatite in vitamine. Nu uita de calciu si fier, nutrienti importanti pentru sanatatea ta si a viitorului pici.

5. Nu uita de exercitiile fizice regulate

Exercitiile iti vor oferi puterea sa suporti mai usor kilogramele in plus depuse pe parcursul sarcinii, sa iti pastrezi calmul la nastere si sa intri “in forma” dupa ce bebelusul vine pe lume.

Miscarea regulata iti ridica moralul si indeparteaza depresia din timpul sarcinii. Daca ai deja o rutina de exercitii sau practici un sport usor, poti continua atata vreme cat nu pui in pericol viata ta sau a bebelusului. Poti alege plimbari in aer liber, inot, aerobic in apa sau yoga.

6. Limiteaza consumul de alcool, cafea si sucuri acidulate si renunta la fumat

Alcoolul consumat de gravida ajunge la copil prin sange si placenta, asa ca cel mai bine ar fi sa limitezi consumul de alcool sau sa il reduci complet.

Cafeaua, ceaiul si cola sunt stimulenti usori, iar consumul acestora in sarcina poate creste riscul de a naste un bebelus cu greutate mica sau de a suferi un avort. Bineinteles ca o ceasca mica de cafea nu ii va face rau puiului tau, dar cel mai bine este nu risti.

Daca nu poti rezista fara cafea, incearca varianta decofeinizata. Poti consuma sucuri naturale de fructe, mai ales in primul trimestru de sarcina. O alternativa sanatoasa si rapida este limonada light: un pahar de apa plata si putina zeama de lamaie/lime.

Femeile fumatoare risca avort spontan, nastere prematura sau chiar nasterea unui bebelus mort. Fumatul in primul trimestru de sarcina creste riscul de a avea un copil cu malformatii.

7. Profita de aceasta perioada si odihneste-te

Oboseala resimtita mai ales in primul si al treilea semestru iti transmite un mesaj clar: odihneste-te! Un pui de somn in mijlocul zilei poate parea un lux pe care nu ti-l poti permite, dar cu siguranta tu si bebelusul veti profita din plin de odihna. Daca nu poti sa adormi, pur si simplu intinde-te si relaxeaza-te pentru jumatate de ora, sigur te vei simti mult mai bine dupa.

In perioada sarcinii este posibil sa te confrunti si cu durere de spate. Incearca masajul, exercitiile in apa pentru gravide, exercitiile speciale, yoga sau stretching-ul.

Porti un pici in pantece? Ai nascut deja? Impartaseste-ne experienta ta in sectiunea “Comentarii” de mai jos. Scrie-ne cum te simti, ce meniu ai ales, cum iti protejezi sanatatea si ce exercitii faci pentru a te mentine in forma.

Sarcina usoara! winking

related posts

Modifică setările cookies