Vestea buna e ca o problema a glandei tiroide nu iti interzice sa ramai insarcinata. Majoritatea femeilor cu astfel de afectiuni aduc pe lume copii perfect sanatosi. Singura restrictie apare atunci cand ai facut tratament cu iod radioactiv.
E cazul sa te alertezi?
In general, femeile suspecte (dar nediagnosticate) cu hipotiroidism, nu intampina nicio problema atunci cand vor sa ramana insarcinate. In schimb, sunt supuse unui risc mai mare de avort spontan, nasterea unui copil mort sau nastere prematura, in comparatie cu restul gravidelor clinic sanatoase.
Citeste si: Afla totul despre sarcina fara embrion
Orice femeie care s-a confruntat cu mai multe sarcini incheiate cu avort sau care a avut o sarcina cu probleme ar trebui sa-si faca un test pentru depistarea unor posibile dereglari ale glandei tiroide.
Sunt insa si cazuri in care femeile cu probleme tiroidiene se lovesc de nenumarate obstacole in incercarea de a ramane gravide, iar boala poate evolua dramatic. In primul rand, aceste femei vor observa ca nu reusesc sa conceapa.
Daca au ramas totusi insarcinate, isi poate face aparitia un avort spontan, ori se poate declansa preeclampsia, travaliul si nasterea prematura.
Chiar daca aceste femei duc sarcina la bun sfarsit, sunt mari sanse ca bebelusul sa mosteneasca problemele tiroidiene ale mamei (dar si ale tatalui ori altei rude apropiate) si sa aiba dificultati in crestere si dezvoltare. In cazurile grave, se poate ajunge la retard mintal sau defecte din nastere.
Insa toate aceste aspecte fac parte din randul exceptiilor, nu al regulei. Chiar daca suferi de glanda tiroida, e usor sa aduci pe lume un copil sanatos daca esti atent monitorizata de doctorul tau si daca planifici sarcina ca la carte.
Citeste si: Sarcina extrauterina (ectopica). 4 semne alarmante pe care orice gravida trebuie sa le stie
Ce e de facut inainte de a ramane gravida?
Cel mai bine este sa te asiguri ca tii boala sub control inainte de a ramane insarcinata. Fa-ti o analiza de sange specifica pentru depistarea unor eventuale probleme daca parintii, fratii sau bunicii tai ori ai tatalui au suferit sau sufera de dereglari ale tiroidei.
Acelasi lucru e valabil si in cazul in care voi sau rudele voastre au sau au avut afectiuni ca diabet, vitiligo sau boala celiaca, asociate dereglarilor tiroidiene.
Asigura-te ca tiroida ta functioneaza normal sau aproape de parametri normali inainte de a concepe copilasul.
Ce legatura exista intre tiroida si infertilitate?
Pentru unele femei care sufera de dereglari ale tiroide, fertilitatea poate fi o reala provocare. Uneori, aceste probleme duc la instalarea unei menstruatii neregulate.
Citeste si: Pregateste-ti corpul pentru sarcina. Ce trebuie sa stii cand vrei sa ramai gravida
Alte cauze ale infertilitatii femeilor care se confrunta cu probleme de tiroida sunt:
- lipsa ovulatiei (atat in hipo cat si in hipertiroidism);
- excesul de prolactina, un hormon eliberat de glanda hipofiza care stimuleaza productia de lapte a glandelor mamare si inhiba ovulatia. Aceasta problema poate aparea in randul femeilor cu hipotiroidism sever.
Daca te simti obosita si iei in greutate fara motiv, ai pielea uscata si intoleranta la frig, suferi de constipatie, de diminuare a puterii de concentrare, depresie, tahicardie (hipotiroidism), ori daca ai palpitatii, iti tremura mainile, slabesti nemotivat, lacramezi in exces, suferi de fotofobie, de insomnie si de modificari ale tranzitului intestinal (hipertiroidism), nu mai sta pe ganduri si fa-ti de urgenta un test de sange care poate depista dereglarile endocrine. Doar asa iti vei putea feri micutul de probleme nedorite.