8 sfaturi pentru a-ti invata copilasul sa manance sanatos


Fiecare mamica isi doreste sa aiba un copil care sa creasca sanatos. Ceea ce oferi puiului tau sa pape trebuie sa reprezinte baza unei dezvoltari armonioase. Alimentele trebuie sa indeplineasca doua conditii esentiale: sa furnizeze aport nutritional echilibrat, variat si [...]


Fiecare mamica isi doreste sa aiba un copil care sa creasca sanatos. Ceea ce oferi puiului tau sa pape trebuie sa reprezinte baza unei dezvoltari armonioase.

Alimentele trebuie sa indeplineasca doua conditii esentiale: sa furnizeze aport nutritional echilibrat, variat si sa fie adaptate cantitativ si calitativ varstei.

Nu de multe ori copilasul dezvolta o aversiune nejustificata fata de unele alimente, precum si preferinte exagerate, din pacate nu mereu pentru cele mai sanatoase produse. Unul dintre multiplele talente de mamica este si acela de a-l apropia pe micutul tau, fara insa a-i impune, de acel tip de mancare sanatoasa.

1. Promoveaza hrana sanatoasa. Pe masura ce cresc, copiii vor alege sa consume ceea ce vad disponibil in casa. Pune un castron plin cu fructe intr-un loc ce ii este accesibil, astfel incat sa simta ca alegerea ii apartine.

2. Evidentiaza efectele mancarii sanatoase. Motivul pentru care alegi un anumit aliment in locul altuia trebuie sa fie exprimat in asa fel incat cel mic sa inteleaga mai mult decat un simplu: “bun” sau “prost”. Daca ai un copilas mai mare, scoate in evidenta faptul ca beneficiile unui produs se rasfrang asupra unei activitati indragite de el.

De exemplu: calciul din lapte si vitaminele din fructe si legume il ajuta sa inoate mai bine sau sa se joace mai mult. Daca este fetita, poti accentua efectele pozitive pe care le au vitaminele asupra aspectului pielii si parului.

3. Nu-l recompensa niciodata cu alimente. Pentru a evita problemele legate de greutate, evita sa-i cumperi bomboane sau ciocolata drept cadou. Ofera-i mai bine o plimbare in parc sau o excursie.

4. Mancati in familie. Masa trebuie sa fie un prilej ca parintii si cei mici sa stea impreuna, dar si unul de a folosi puterea exemplului. Cel mic va va imita in ceea ce priveste alegerile culinare. Atentie: evita sa iti manifesti dezgustul fata de un anumit fel de mancare, chiar daca acesta nu este pe masa. Mai degraba scoate in evidenta neajunsurile unui aliment nesanatos. winking

5. Pune in farfuria copilasului portii potrivite. O portie uriasa, chiar oferita cu cel mai larg si ingaduitor zambet matern, il poate descuraja din start si risti sa-i piara brusc pofta de mancare.

6. Fii deschisa preferintelor. La sfarsitul meselor observa care este alimentul sanatos pe care puiul tau il prefera si ofera-i-l si data viitoare.

7. Ofera-i alternative. Daca isi doreste bomboane sau ciocolata, ofera-i alte variante dulci in schimb: compoturi, capsuni cu zahar sau frisca, mere coapte sau chiar un iaurt cu fructe

8. Restrictii alimentare numai la sfatul medicului. Medicul pediatru sau cel nutritionist sunt singurii in masura sa impuna vreo dieta copilului tau. Nu impune restrictii: oprirea accesului celui mic la anumite alimente ii poate dezvolta acestuia frustrari care mai tarziu, la adolescenta, risca sa stea la baza unor tulburari precum anorexia sau bulimia.

Lauda-l pe cel mic ori de cate ori va face o alegere alimentara buna. Daca ti se pare ca a castigat in greutate sau a scazut, apeleaza la sfatul unui medic. Niciodata nu il categorisi ca “slab” sau “gras”.

Fii deschisa cu cel mic atunci cand vine vorba despre alegerea alimentelor. Nu il forta sa accepte ceea ce tu deja stii ca este alegerea potrivita. Dezvolta-i gusturile incet, cu rabdare, asa incat sa ajungi la performanta de a avea un copilas care va renunta singur la un pumn de bomboane in favoarea unui mar.

related posts

Modifică setările cookies