9 trucuri pentru a gati sigur si sanatos impreuna cu micutul tau


A-i permite celui mic sa te ajute in bucatarie inca de la o varsta frageda aduce o multime de beneficii: copilul va manca o varietate mai mare de feluri de mancare daca stie ca are o contributie la prepararea lor, [...]


A-i permite celui mic sa te ajute in bucatarie inca de la o varsta frageda aduce o multime de beneficii: copilul va manca o varietate mai mare de feluri de mancare daca stie ca are o contributie la prepararea lor, activitatea este una amuzanta si contribuie la crearea unei relatii de familie mai bune si, nu in ultimul rand, il vei obisnui sa ajute in bucatarie de fiecare data cand va fi nevoie.

Desigur, nu va fi usor sa-l determini sa se implice in activitatile casnice. Dezordinea, mizeria si atitudinea distrata vor trona la inceput, dar cu putina perseverenta vei reusi sa-i cultivi pasiunea pentru gatit.

Vezi cateva sfaturi utile pentru a inlesni minutele petrecute cu micutul tau in bucatarie:

1. Fii ca un profesor. Sarcinile de zi cu zi pe care parintii le considera plictisitoare reprezinta noi oportunitati pentru cei mici. Incurajeaza obiceiurile sanatoase de viata si foloseste-te de magazine pentru a-l invata pe cel mic sa recunoasca legumele, fructele, culorile si literele. Explica-i de unde vin alimentele pe care le cumparati si testeaza-l pentru a verifica daca a retinut informatiile.

2. Concentreaza-te pe 3 elemente esentiale. Daca ii permiti celui mic sa-ti ofere ajutorul in buacatarie, vei relationa mai bine cu el, il vei ajuta sa-si construiasca o mai buna stima de sine si vei il vei incuraja sa-si largeasca orizonturile din punct de vedere culinar. Important este ca veti lucra in echipa, iar activitatile pe care le veti face ii vor imbunatati capacitatile motorii, dar il vor si invata lucrurile de baza pe care trebuie sa le stie despre nutritie.

3. Curatenie inainte de toate. Stabileste “planul de bataie” inainte de a trece propriu-zis la treaba. Spalati-va impreuna pe maini inainte si dupa ce puneti mana pe carnea cruda sau peste. In plus, invata-l pe cel mic sa diferentieze si sa combine mancarea cruda.

4. Copilul are nevoie de spatiu. Creeaza-i un mic spatiu in bucatarie pe care sa simta ca-l detine. In acel loc el trebuie sa se desfasoare in voie, atata timp cat respecta regulile pe care le-ati stabilit de comun acord. Cititi retetele si masurati cantitatile impreuna pentru a evita greseli ulterioare.

5. Nu face presupuneri. Un copil nu stie intotdeauna care obiect este ascutit si care este sigur. Nu presupune ca detine toate informatiile pe care le detii tu, asa ca explica-i pe ce are voie sa puna mana si pe ce nu.

6. Trebuie sa previi accidentele. Desi pare extrem de tentant, nu-i da celui mic sa guste mancarea inainte ca aceasta sa fie gata. Poate ca anumite alimente crude nu-i fac bine, asa ca e mai bine sa eviti problemele. In plus, daca se intampla sa dea ceva pe jos, curata imediat si nu uita sa tii obiectele periculoase la distanta de el.

7. Urmeaza liderul. Cea mai buna metoda de a-i invata pe copii sa manance si sa gateasca sanatos este sa pui in aplicare lectiile pe care le predai. Chiar daca ai impresia uneori ca micutul nu-ti acorda atentie, el este in permanenta cu ochii pe tine si va adopta comportamentul pe care-l vede. Daca mananci sanatos si esti activa, ii vei transmite un mesaj puternic micutului tau.

8. Incearca noi feluri de mancare. Cu cat ii propui copilului tau sa incerce mai multe feluri de mancare, cu atat va fi mai mare varietatea de alimente pe care o va manca la maturitate. Puteti sa pregatiti tot soiul de mancaruri specifice anumitor zone, pentru a explora bogatia culinara din colturi diferite de lume. Pentru a transforma totul intr-o activitate amzuanta, organizati o seara tematica. Pe langa felurile de mancare tipice, acultati muzica si comportati-va ca reprezentantii culturilor de la care imprumutati retetele.

9. Mergi dincolo de sandwich-uri. Inceputul anului scolar se apropie cu pasi repezi si, desi este comod sa pregatesti un sandvis, ar trebui sa-ti faci timp sa prepari niste feluri de mancare potrivite pentru ore, impreuna cu micutul tau. Noile propuneri ar putea sa-i placa mai mult. Nu ezita sa incerci.

Tu ai incercat vreodata sa-l implici pe micutul tau in activitatile din bucatarie? Ce s-a intamplat? Povesteste-ne pataniile in sectiunea de comentarii.

related posts

Modifică setările cookies