Ce abilitati motorii trebuie sa aiba un copil pentru a merge la gradinita


Inca putin si nazdravanul tau va incepe gradinita! Emotiile si nerabdarea sunt sentimente firesti, pe care le simte orice mama care il pregateste pe puiul ei sa-si ia zborul si intelegem perfect daca le experimentezi la randul tau.  Ai ajuns [...]


Inca putin si nazdravanul tau va incepe gradinita! Emotiile si nerabdarea sunt sentimente firesti, pe care le simte orice mama care il pregateste pe puiul ei sa-si ia zborul si intelegem perfect daca le experimentezi la randul tau. 

Ai ajuns sa-ti pui tot felul de intrebari legate de gradul de pregatire al copilului pentru aceasta noua etapa a vietii lui? Iti venim in ajutor cu o serie de raspunsuri utile.

Toti parintii ar trebui sa aiba grija ca, inainte de a-si da copilul la gradinita, sa se asigure ca acesta si-a dezvoltat suficient abilitatile motorii. Caratul unei tavite cu mancare sau tinutul in mana al unui creion pot parea lucruri usoare pentru un adult, dar pentru un copilas care a fost obisnuit ca mami si tati sa ii dea tot ce are nevoie, aceste sarcini simple pot deveni adevarate provocari.

Citeste si: Lucruri de care trebuie sa tii cont cand bebe merge la cresa sau gradinita

Ca sa te asiguri ca micutul tau nu va intampina probleme la gradi, iata ce trebuie sa-l inveti:

1. Sa se imbrace singur

Daca alegi o gradinita cu program prelungit, aceasta abilitate este de-a dreptul necesara. Incheiatul nasturilor sau capselor, punerea tricourilor sau asezarea camasilor in pantaloni sunt doar cativa dintre pasii de baza pe care orice copil de gradinita trebuie sa invete sa-i faca, incetul cu incetul.

2. Sa se spele pe maini

Igiena este deosebit de importanta, asa ca un micut ar trebui sa stie ce este si cum arata sapunul, cum sa-si curete manutele de microbi cu ajutorul lui si al apei si unde trebuie sa se stearga astfel incat sa nu faca dezordine in jurul lui.

Citeste si: 25 de cuvinte care nu trebuie sa lipseasca din vocabularul unui copil pana la varsta de doi ani

3. Sa tina o tavita in mana

Poate ca la ora mesei puiul ta va fi nevoit sa duca o tavita mica la masa si sa se infrupte cu bunatatile de la gradi. Repeta cu el acasa miscarile si ajuta-l sa-si imbunatateasca abilitatile motorii.

4. Sa desfaca pachete sau cutii

Sigur, nu ne referim la cutii mari, dar cele de creioane, carioci sau acuarele sunt un bun inceput. Daca il inveti sa faca acest lucru, micutul isi va cultiva rabdarea si va invata mult mai bine sa-si foloseasca manutele in mod ordonat si coordonat.

5. Sa foloseasca lipiciul

Activitatile de lucru manual de la gradinita implica folosirea lipiciului, iar un micut nefamiliarizat cu acesta ar putea intampina cateva dificultati. Daca iti rezervi putin timp sa-i explici ce este, cum se desface, la ce foloseste si de ce nu trebuie sa puna gurita pe el, copilul tau va sti cum sa procedeze cand educatoare i-l va pune in fata.

Citeste si: Testul pe care un copil de gradinita il rezolva in 5 minute, iar un adult in cateva ore. Tu in cat timp il rezolvi?

6. Sa tina un creion in mana

Va veni un moment in care puiul tau va trebui sa coloreze, sa deseneze, ba chiar sa invete sa faca bastonase sau forme. Ca sa nu fie luat prin surprindere, cumpara-i din timp cateva creioane colorate si carioci si arata-i cum sa folosesc. Se va indragosti de ele, cu siguranta!

7. Sa deseneze si sa coloreze

Alegerea unei culori si folosirea ei in anumite forme geometrice este o provocare careia un copil de gradinita trebuie sa invete sa-i faca fata. Mai mult decat atat, pana la inceperea orelor de la gradi, el ar trebui sa stie sa deseneze forme proprii, de baza. Numai tu ii poti inspira dragostea pentru aceste indeletniciri daca ii acorzi timp si te folosesti de forta propriului exemplu pentru a-l antrena.

related posts

Modifică setările cookies