Abuzul emotional. Care sunt semnele si ce efecte are asupra copiilor


Specialistii considera ca abuzul emotional este un subiect delicat si totodata provocator. Studii recente au demonstrat ca efectele produse asupra copilasilor pot fi la fel de devastatoare precum cele provocate de celelalte tipuri de comportamente abuzive. Abuzul emotional (psihic) se numara [...]


Specialistii considera ca abuzul emotional este un subiect delicat si totodata provocator. Studii recente au demonstrat ca efectele produse asupra copilasilor pot fi la fel de devastatoare precum cele provocate de celelalte tipuri de comportamente abuzive.

Abuzul emotional (psihic) se numara printre cele mai comune tipuri de agresiune la care sunt supusi copiii. Pentru a putea intelege cat de profunde sunt urmele pe care abuzul psihologic le are asupra copiilor, iti spunem ca acesta implica orice tip de atitudine comportamentala verbala sau non-verbala care produce un impact negativ asupra unei persoane.

Citeste si: Copiii nu se educa prin violenta. Afla cum poti sa ii faci pe cei mici sa te asculte

In revista de specialitate „Pediatrics”, un grup de cercetatori a redactat un articol cu tema abuzul emotional asupra copiilor. Acestia considera ca terorizarea, subaprecierea si neglijarea micutilor sunt forme ale acestui tip de abuz.

Acest articol isi propune sa analizeze riscurile la care sunt expusi copiii abuzati psihic, dar si schimbarile de comportament ale micutilor provocate de neglijenta parintilor”, afirma Harriet MacMillan, unul dintre autorii articolului.

Abuzul emotional starneste interesul specialistilor deoarece are o natura aparte, fiind influentat in mare masura de relatia dintre parinte (tutore, asistent maternat, profesor, etc.) si copil. De aceea, acest tip de comportament abuziv este extrem de dificil de identificat, potrivit healthland.time.com. Pediatrii sustin ca mentinerea unui copil intr-o permanenta stare de teama este caracterizata ca fiind abuziva.

In aceeasi masura, privarea copilului de interactiunea cu semenii poate fi incadrata tot la capitolul abuz psihic. Cercetatorii au constatat ca este cu adevarat dificil sa cataloghezi comportamentul parintilor ca fiind unul abuziv sau nu intr-o situatie de acest fel.

Citeste si: Violenta imbatraneste copiii cu 10 ani si le modifica ADN-ul

Exemplu oferit de pediatri in cadrul articolului este urmatorul: un parinte decide sa isi invete copilul o lectie si alege ca metoda de pedeapsa ”coltul de rusine“. Aceasta practica este o intrerupere a contactului copilului cu cei din jurul sau, dar poate fi oare considerata si abuz psihic asupra copilui (in baza celor discutate anterior)?

Cercetatorii considera ca pentru o persoana din exterior acest comportament al parintelui poate parea cel putin indoielnic. Pentru a stabili daca un anumit tip de abuz este emotional sau nu, se recomanda un studiu amuntit al situatiei, contextului si a relatiilor existente in interiorul familiei.

Autorii articolului sustin ca abuzul psihologic poate sa includa si incercari de corupere a minorului. Cu alte cuvinte, incurajarea unui copil sa consume droguri sau sa se implice in activitati ilegale este tot o forma a acestui tip de abuz emotional.

In cadrul articolului, MacMillan si ceilalti coautori afirma ca 8-9% dintre femei si 4% dintre barbati au raportat severe abuzuri emotionale in perioada copilariei. La acest studiu au participat femei si barbati din Statele Unite ale Americii si Marea Britanie.

Citeste si: Ai un copil rebel? Vezi 6 reguli prin care poti sa-l determini sa te asculte

In plus, un anumit numar dintre persoanele de origine america incluse in cercetare au afirmat ca abuzul emotional a fost unul dintre cele mai frecvente tipuri de abuz la care au fost supusi de-a lungul vietii. Avand in vedere aceste aspecte, cercetatorii au ajuns la concluzia ca abuzul psihic este cel mai des intalnit tip de abuz exercitat asupra copiilor.

Mai mult decat atat, specialistii le recomanda pediatrilor sa acorde atentie in egala masura atat semnelor de abuz sexual sau fizic, cat si celor cauzate de abuzul psihic.

Concluzia specialistilor este ca victimele abuzul emotional au nevoie de consiliere si de ajutor pentru a depasi momentele critice. In plus, in cazurile foarte grave, autoritatile ar trebui sa ii decada din drepturile parintesti pe cei care si-au ranit emotional copiii.

related posts

Modifică setările cookies