E adevarat, sunt si cazuri de mamici care au reusit sa fie exceptia de la regula, dar e bine sa ai grija de greutatea ta nu numai pentru a concepe, dar si pentru a avea o sarcina fara probleme.
Doua studii publicate in 2010 in Statele Unite au aratat legatura directa dintre greutatea unei femei si sansele de a ramane insarcinata. Femeile cu un indice al masei corporale (IMC) mare, se vor confrunta cu menstruatii neregulate. In plus, ovulele provenite de la femei supra sau sub-ponderale nu au aceleasi sanse de reusita in cazul unei proceduri de reproducere asistata.
Vrei sa fii trasa prin inel? Risti sa iti deregelezi ciclul menstrual
Sa devii mamica e o adevarata stiinta, iar in ecuatia sarcinii un rol important il joaca greutatea ta si masa de grasime din corp. Asa ca e bine sa tii cont de cele doua conditii daca vrei sa ramai insarcinata. In cazul in care pierzi cu viteza kilogramele si scazi mult sub greutatea ideala (pentru varsta si inaltimea ta), e posibil sa te confrunti cu dereglari ale menstruatiei si implicit ale ovulatiei.
Nu e bine sa fii numai piele si os. Grasimea joaca si ea un rol important in procesele care au loc in organism. Daca esti adepta sedintelor de fitness prelungite, s-ar putea ca tesutul adipos pe care il ai sa fie insuficient pentru ca ovulatia si ciclul menstrual sa fie normale.
Explicatia e simpla: cand grasimea din corp este prea putina, fluxul de hormoni catre hipofiza este intrerupt. Asta inseamna ca semnalul pe care hipofiza ar trebui sa il transmita catre ovare pentru eliberarea ovulului nu se produce, iar ovulatia nu are loc. Asa ca, in ciuda faptului ca ai ovule sanatoase, nu ramai insarcinata pentru ca nu le eliberezi.
Si daca ai reusit sa ramai insarcinata, dar ai o greutate sub cea normala, exista riscuri. Studii britanice au aratat ca micutul tau s-ar putea naste cu o greutate mica sau, mai rau, ai putea pierde sarcina pe parcurs.
Uita de vorba: “grasa si sanatoasa”!
Extremele nu fac casa buna cu fertilitatea. Asa ca nici prea multa grasime nu te va ajuta sa ramai insarcinata. Potrivit medicilor britanici, sansele sa concepi se reduc cu 8% daca esti supraponderala si cu 18% daca suferi de obezitate. Aceste cifre sunt valabile pentru femeile care incearca sa ramana pentru prima oara insarcinate. In cazul in care esti la al doilea copil, va fi si mai greu sa concepi pentru ca indicii se dubleaza.
Cu cat greutatea e mai mare, cu atat problemle legate de infertilitate vor fi mai mari. Totusi, nu dispera! Exista solutii si diete sanataose care sa te ajute sa ajungi pe drumul cel bun. Chiar si o mica scadere in greutate poate avea o influenta benefica asupra ovulatiei si fertilitatii.
Pe langa dorinta ta de a ramane insarcinata trebuie sa te gandesti ca obezitatea este un risc pentru intregul organism. In plus, poate fi un simptom important care sa te trimita cu gandul la sindromul de ovar polichistic. In acest caz organismul tau nu produce suficienti hormoni care sa stimuleze ovulatia sau secreta prea multa insulina, ceea ce va provoca o eliberare mai mare a hormonilor masculini.
Obezitatea e o piedica si in incercarea de a ramane insarcinata prin fertilizare in vitro. Un studiu realizat in 2004 de medici din New York arata ca rata de esec a unei astfel de proceduri creste in cazul femeilor care sufera de obezitate.
Greutatea ideala nu este, insa, numarul magic care sa te transforme imediat intr-o femeie insarcinata. Sunt si femei care au reusit, desi fac parte din categoria “masurilor extreme”.
Totusi, trebuie sa recunoastem ca o greutate apropiata de cea ideala, tinand cont de varsta si inaltimea ta, te va ajuta sa ai un organism sanatos care sa functioneze bine. Asadar, pentru o sarcina fara probleme greutatea ta trebuie sa fie in limita normala a indicelui de masa corporala.
IMC se calculeaza impartind greutatea (kg) la patratul inaltimii (m). De exemplu, pentru femeia A de 1,65 m care are 60 de kilograme si 20 de ani, IMC se va calcula astfel:
Patratul inaltimii = 1,65 X 1,65 = 2,7225
IMC = Greutate / Patratul inaltimii = 60 / 2,7225 = 22,03
Valoarea normala si ideala a IMC pentru o femeie este intre 19 si 25. Dupa varsta de 20 de ani, la fiecare 10 ani trebuie sa adaugi 1 punct la rezultat (pentru exemplul de mai sus: IMC pentru femeia A la 30 de ani – 23,03 / IMC pentru femeia A la 40 de ani – 24,03 / etc).
Tine minte ca schimbarile mici pot face minuni in puterea ta de conceptie. In plus, nici “efectele secundare” nu sunt chiar atat de rele. Daca ai grija de greutatea ta, cu siguranta vei regla nu numai ovulatia, ci si colesterolul, tensiunea, functia renala sau secretia de insulina.