Afla ce alimente trebuie sa eviti pe perioada sarcinii


Expertii nu au cazut de acord in ce masura consumul unor anumite alimente in sarcina il fac mai tarziu pe cel mic vulnerabil in fata alergiilor. Oricare ar fi adevarul, ramane valabil ca tu trebuie sa mananci sanatos cel putin [...]


Expertii nu au cazut de acord in ce masura consumul unor anumite alimente in sarcina il fac mai tarziu pe cel mic vulnerabil in fata alergiilor. Oricare ar fi adevarul, ramane valabil ca tu trebuie sa mananci sanatos cel putin cat esti gravida.

Medicina moderna a evoluat considerabil fata de acum 20 de ani. Nenumarate teorii s-au dovedit a fi false: fie ca nu aveau niciun efect, fie ca daunau pacientilor, insa in niciun caz nu erau benefice.

Asa au disparut, pe rand:
- obiceiul de a da cu albastru de metilen in gat la raceala (studiile au aratat ca incidenta cancerului de esofag era strans legata de acest tratament)
- biscuitii cu gluten de langa marul sau banana oferite nou-nascutului (intoleranta la gluten poate provoca grave probleme digestive)
- laptele de vaca introdus inainte de un an (intoleranta la lactoza poate da si ea batai de cap mamicilor)

Cu toate acestea, numarul persoanelor alergice creste de la an la an. Specialistii sunt de parere ca vinovate pentru acest fenomen sunt fructele, legumele si restul produselor tratate cu pesticide, ingrasaminte, agenti de crestere, etc.

Daca tu esti alergica la anumite produse alimentare, sansa ca si micutul tau sa dezvolte o forma sau alta de alergie creste cu peste 40%, indiferent daca mananci sau nu alimente cauzatoare de alergii.

Pe de alta parte, exista o diferenta semnificativa intre gravidele predispuse la alergii si cele imune. Este evident ca, in cazul in care stii ca esti alergica nu trebuie sa mananci acel aliment, nici in sarcina, nici dupa ce ai nascut si alaptezi. Asta pentru ca odata instalata, desi nu dauneaza direct fatului, il poate afecta indirect, prin faptul ca tu vei fi nevoita sa tii regim si starea de sanatate ti se va altera.

Dimpotriva, daca nu esti alergica la produse alimentare, atunci nu te feri sa introduci in dieta ta alimente alergenice. Potrivit celor mai recente studii, sistemul imunitar al fatului se va obisnui de timpuriu cu acestea si nu le va mai respinge o data ce s-a nascut.

Exista si o a treia varianta, aceea in care nu tolerezi anumite produse, fara s-o stii cu certitudine. Din pacate, in urma modificarilor genetice si a substantelor pentru conservare cu care sunt tratate tot mai multe produse din comert, organismul tau poate reactiona, devenind alergic la un aliment pe care inainte il tolera.

Intoleranta alimentara se manifesta la aproximativ 30 de minute dupa ingerare, si debuteaza cu urticarie urmata de prurit (mancarime intensa a pielii), dureri ascutite de stomac, varsaturi, diaree, umflarea fetei, a limbii si inrorisrea ochilor. Majoritatea simptomelor inceteaza insa in scurt timp dupa folosirea unui medicament antihistaminic, asociat, de regula, cu unul antispastic.

Alimente cu risc alergen inalt:
- Lactate
- Oua
- Nuci si alune
- Soia
- Gluten
- Peste (in special gluten) si fructe de mare
- Miere
- Fructe: banane, pepeni, kiwi, struguri, capsune etc.

Unele persoane sunt atat de reactive la anumite produse incat e suficient ca mancarea respectiva sa se afle in preajma lor pentru ca alergia sa se declanseze.

Fie ca suferi de alergie alimentara sau nu, tine o dieta echilibrata in timpul sarcinii, din care sa nu lipseasca fructele si legumele, dar si grasimile bune, pentru ca micutul tau sa se dezvolte ca la carte.

related posts

Modifică setările cookies