Vrei sa amani operatia pentru polipi a copilului? Afla care sunt riscurile


Eziti asupra operatiei de polipi pentru copil chiar daca are indicatie? Medicii te avertizeaza asupra unor riscuri privind amanarea interventiei. Nu risca. Pe langa infectiile frecvente in zona ORL sau rinita persistenta, copilul isi poate pierde gustul si mirosul din [...]


Eziti asupra operatiei de polipi pentru copil chiar daca are indicatie? Medicii te avertizeaza asupra unor riscuri privind amanarea interventiei.

Nu risca. Pe langa infectiile frecvente in zona ORL sau rinita persistenta, copilul isi poate pierde gustul si mirosul din cazuza polipilor. Mai mult, poate avea dificultati in vorbire, care trebuie corectate cu un logoped.

Operatia de polipi nu este o operatie de urgenta, ci trebuie facuta in momentul in care copilul este bolnav“, spune dr. Elena Dan, medic primar pediatru.

75% dintre imbolnavirile copilariei sunt reprezentate de infectiile respiratorii, iar multe dintre acestea apar in contextul obstructiilor nazale. Dintre micutii care se confrunta cu ele, 5% au polipi, adica formatiuni benigne. In aceste situatii, medicii recomanda operatia urmata de tratament imunologic si alergologic, deoarece polipii conduc la intarziere in dezvoltare.

Respiratia imposibila pe nas si adoptarea respiratiei pe gura la copii duce la malformatii, se dezvolta gresit tot masivul facial si apar probleme de dentitie si fonatie“, sustine dr. Sorin Cadar, medic primar ORL.

Cu alte cuvinte, copilul risca sa nu vorbeasca bine si, in acelasi timp, poate dezvolta probleme de masticatie. Polipii apar in general dupa varsta de 9 ani si daca nu se extirpa pana in adolescenta, copilul isi poate pierde inclusiv capacitatea de a simti anumite gusturi.

Atentie insa! Nu intotdeauna afectiunile din sfera ORL apar din cauza polipilor. Uneori este vorba despre vegetatiile adenoide suprainflamate, cea mai frecventa cauza de obstructie nazala in cazul copiilor pana in 7 ani.

Avem doua boli diferite care se manifesta la fel. Atunci, este maestria medicului sa faca diagnostic diferential. Daca este polipoza, tratamentul este chirurgical. Daca este adenoidita hipertrofica, tratamentul este medicamentos. Scotand amigdalele de la nivelul nazal, cele de la nivelul gatului vor trebui sa preia sarcina celor nazale, astfel incat se vor mari in volum si incep astfel problemele la nivelul gatului“, completeaza dr. Sorin Cadar, medic primar ORL.

Vegetatiile adenoide reprezinta de fapt “a treia amigdala” (amigdala faringiana), situata in spatele nasului, cu rol in stimularea imunitatii organismului. Asa ca este utila si a doua parere inainte de operatie.

Daca un copil are un sindrom alergic, o sensibilitate alergica, si ii sunt scoase vegetatiile adenoide, acel copil se va imbolnavi de astm bronsic“, este de parere dr. Sorin Cadar, medic primar ORL.

Asadar, in cazul unui copil alergic, confundarea polipilor cu amigdala faringiana poate duce la o afectiune care dureaza toata viata.

related posts

Modifică setările cookies