Afla ce implica diagnosticul de epilepsie pentru o viitoare mamica


Epilepsia reprezinta o boala a sistemului nervos care se manifesta in general prin pierderi ale constientei si crize convulsive. Desi in trecut epilepsia era un motiv de a descuraja o femeie sa-si doreasca copii, in ziua de astazi lucrurile s-au [...]


Epilepsia reprezinta o boala a sistemului nervos care se manifesta in general prin pierderi ale constientei si crize convulsive. Desi in trecut epilepsia era un motiv de a descuraja o femeie sa-si doreasca copii, in ziua de astazi lucrurile s-au schimbat radical.

Aproximativ 90% dintre femeile cu epilepsie nasc copii sanatosi, sustin specialistii americani ai Epilepsy Foundation of America, organizatie de nivel national care se adreseaza celor aproximativ 3 milioane de persoane cu epilepsie din S.U.A. Acest procent este cu atat mai mare cu cat se acorda o atentie sporita planificarii din timp a sarcinii si ingrijirilor prenatale.

Cum te pregatesti sa devii mamica?

Preconceptia. Desi in general tratamentul contraceptiv pe baza hormonala nu ofera protectie 100%, procentul scade si mai mult in cazul epilepsiei. Daca medicul te-a sfatuit sa mai astepti, alege cu grija metoda de prevenire a unei sarcini. Ciclurile neregulate, efectul medicamentelor anticonvulsivante pot scadea eficienta contraceptivelor. Uneori este nevoie de cooperarea dintre neurolog, ginecolog si endocrinolog pentru a preintampina sau, dimpotriva, pentru a favoriza aparitia unei sarcini.

Medicatia. Singurul in masura sa adapteze atat cantitatea cat si tipul anticonvulsivantelor este medicul specialist. Organismul tau are nevoie de timp pentru a se obisnui cu schimbarile din medicatie si abia dupa aceea va putea sustine o sarcina. Medicul se va orienta catre acel medicament, util in cazul tau, care prezinta cele mai mici riscuri pentru sarcina. Totodata va urmari scaderea dozelor catre nivelul minim eficient. Scopul il reprezinta mentinerea echilibrului intre controlul crizelor epileptice si efectele secundare minime la copil.

Stil de viata:
- mentine o dieta sanatoasa
- ia vitamine prenatale
- evita cofeina si elimina fumatul, alcoolul sau alte substante periculoase
- acorda-ti timp pentru o activitate fizica moderata
- relaxeaza-te si dormi suficient
- acidul folic: previne defectele de tub neural in timpul dezvoltarii intrauterine.

Toate femeile insarcinate trebuie sa aiba un aport suficient de acid folic. Tratamentul din epilepsie influenteaza insa asimilarea acestuia. Din aceasta cauza administrarea cu trei luni inainte de conceptie a unei cantitati mai mari este indicata in cazul tau.

Informeaza-te! Epilepsia este o conditie solicitanta pentru organism la fel ca si sarcina. Intreaba-ti medicul despre tot ceea ce te nelinisteste, despre riscuri si complicatii.

In privinta crizelor epileptice, fiecare femeie reactioneaza diferit. Desi exista un risc crescut ca frecventa acestora sa creasca, s-au inregistrat si cazuri in care sarcina nu a avut nicio influenta sau situatii (mult mai rare) cand s-a constatat chiar o scadere a numarului acestora.

Pregateste-te de o sarcina ce trebuie sa te tina cat mai aproape de medicii care te au sub observatie. Controlul medicamentos al crizelor, monitorizarea permanenta a dezvoltarii bebelusului vor fi conditiile de baza pentru o buna evolutie.

Daca in ciuda dorintei puternice de a fi mamica te simti ingrijorata sau demoralizata, reaminteste-ti de procentul ridicat al femeilor care au trecut cu bine peste aceasta incercare.

related posts

Modifică setările cookies