Afla ce jucarii de pe piata sunt periculoase pentru copii


Papusi carora le cade parul, ursuleti de plus cu fire sintetice, zornaitoare si roboti care se dezmembreaza – piata jucariilor este invadata de produse ieftine, de proasta calitate, care pun in pericol sanatatea copiilor nostri. In primii ani de viata, [...]


Papusi carora le cade parul, ursuleti de plus cu fire sintetice, zornaitoare si roboti care se dezmembreaza – piata jucariilor este invadata de produse ieftine, de proasta calitate, care pun in pericol sanatatea copiilor nostri.


In primii ani de viata, copiii percep lumea si prin intermediul gurii si ajung sa guste toate obiectele care le ajung in manute. Pentru ca raul sa se produca, nu e nevoie ca micutul sa inghita parti dintr-o jucarie: chiar si simpla atingere a unor jucarii contaminate cu substante toxice e de ajuns pentru a periclita dezvoltarea normala a copilului.

1. Jucarii ieftine. Multe din jucariile provenite de la magazine de tipul “totul la X lei” sunt de slaba calitate si potential periculoase pentru copilul tau. Pentru a concepe, fabrica, impacheta, transporta si vinde o jucarie pentru un pret derizoriu, sa zicem de 5 lei, fabricantii de astfel de jucarii trebuie sa apeleze la compromisuri. Jucariile ieftine sunt, de obicei, produse peste oceane, iar importatorii nu au de unde sa stie daca la fabricarea lor nu s-a folosit plumb sau substante chimice daunatoare. “Cat platesti, atata face” – circula o vorba prin popor. Decat sa-i cumperi copilului 5 jucarii de cate 5 lei, nu mai bine ii iei una si buna de 25 de lei? Aceasta este si o buna oportunitate pentru a-ti invata copilul care este valoarea banilor.

2. Jucariile zornaitoare pentru bebelusi. Daca plasticul din care sunt facute nu e suficient de rezistent, zornaitoarele se pot sparge, iar bilele din interior pot ajunge in stomacul bebelusului. O alta amenintare este ca bebe se poate rani in muchiile ascutite rezultate la spargerea jucariei.

3. Jucariile prea mici. Pot fi inghitite sau pot ramane blocate in cavitatea bucala, determinand sufocarea copilului. Jucariile mici sunt extrem de periculoase, mai ales pentru copiii sub 4 ani. Exemple: masinute de plastic cu roti mici, papusi cu accesorii – pieptene, pantofiori, suzete, clame de par, pistoale cu capse. Sunt de evitat si jucariile ascutite, cele care se pot sparge, care au sfori sau sarme (pericol de strangulare), cu puf sau par (pericol de inhalare/sufocare).

4. Jucariile magnetice. Din pacate, foarte multi copii au avut de suferit dupa ce au inghitit magneti mici care s-au desprins accidental din jucarii, iar altii nu au mai putut fi salvati. Magnetii pot provoca perforarea intestinelor si pentru indepartarea lor e nevoie de operatie chirurgicala. Evita sa ii cumperi jucarii cu magneti copilului tau, macar pana implineste 6 ani.

5. Bijuterii ieftine pentru copii. Multi fabricanti de bijuterii ieftine pentru copii (bratari, coronite de printese, coliere) folosesc plumb sau cadmiu, doua elemente deosebit de periculoase pentru sanatatea copiilor. Din curiozitate, copiii morfolesc in gura jucariile, iar unele au incorporate pietricele sclipitoare care se desprind si pot fi inghitite usor. Morfolirea cadmiului poate cauza boli de rinichi, oase, ficat si plamani.

6. Jucarii cu baterii reincarcabile. Unele baterii reincarcabile (inclusiv cele din laptopuri) au tendinta de a se supraincalzi. Mai multe seturi de jucarii cu astfel de baterii au fost rechemate in fabrica, din cauza pericolului de a lua foc.

7. Proiectile si arme de jucarie, folosite incorect. Copiii nu folosesc intotdeauna jucariile in scopul in care au fost create si se distreaza inventand noi intrebuintari pentru ele. Din pacate, doi baieti americani, de 8 si 10 ani, au murit incercand sa suga sageti din cauciuc, folosite in mod normal la jocul de darts. In aceste situatii, e greu de spus daca firma care a produs jucariile e de vina pentru teribilul accident, din moment ce ele nu au fost folosite conform instructiunilor. Cumpararea unor jucarii, oricat de scumpe sau cat sigure ar parea, nu tine loc de supravegherea parintilor.

Sfaturi pentru a cumpara o jucarie sigura pentru copilul tau:

  • Cand cumperi o jucarie, uita-te pe eticheta dupa marcajul CE. Acesta este un angajament din partea producatorului, care garanteaza astfel ca jucaria respecta normele de securitate impuse la nivelul Uniunii Europene.
  • Nu cumpara jucarii cu un miros puternic – chimic sau parfumat.
  • Alege jucarii cu cat mai putin adeziv. Jucariile sunt lipite, cel mai des, cu o substanta chimica toxica – formaldehida, care are potential cancerigen.
  • La jucariile de plastic, verifica sa nu contina PVC sau ftalati.

related posts

Modifică setările cookies