Afla ce metode contraceptive poti folosi dupa nastere


Sa ai un alt copil imediat dupa ce ai nascut e, probabil, ultimul lucru pe care ti l-ai dori. Insa natura nu tine cont de parerile tale, iar tu poti redeveni fertila mai repede decat ai crede. Sa iau pilule? [...]


Sa ai un alt copil imediat dupa ce ai nascut e, probabil, ultimul lucru pe care ti l-ai dori. Insa natura nu tine cont de parerile tale, iar tu poti redeveni fertila mai repede decat ai crede.

Sa iau pilule? Sa ma bazez pe alaptat? Sa folosesc prezervativ? Oboseala, stresul si confuzia care se instaleaza imediat dupa nastere pot sa te arunce in fata unei provocari neasteptate: esti din nou gravida.

Cand ar trebui sa folosesc din nou contraceptia dupa nastere?

Depinde cum iti hranesti copilasul. Ciclul menstrual va reveni la aproximativ 6-10 saptamani dupa nasterea bebelusului in cazul in care il hranesti cu biberonul sau combinat (cu lapte matern si formula).

Vei fi fertila la doua saptamani dupa aparitia primei menstre. Poate ca ti se pare prea devreme sau pur si simplu n-ai chef sa te gandesti, dar ar fi indicat sa incepi sa te protejezi din nou la patru saptamani de la nastere.

Daca iti hranesti copilul exclusiv cu lapte matern si nu ai inceput diversificarea, inca nu trebuie sa-ti faci griji cu privire la contraceptie. Asta pentru ca ciclul nu o sa apara pana cand nu o sa raresti alaptatul la san sau chiar pana cand o sa-l intarci. Cu toate astea, exceptii exista. Asa ca, daca vrei sa scapi de griji, ar fi bine sa folosesti o metoda de contraceptie.

Poate fi alaptatul la san o metoda contraceptiva?

Acest tip de hrana este considerat un fel de contraceptie pentru ca intarzie aparitia ciclului. Alaptarea frecventa ca forma de contraceptie se numeste amenoree de lactatie. Daca este efectuata corect, aceasta metoda este eficienta in proportie de 98%.

Esti protejata cand alaptezi daca:
- bebelusul nu e mai mare de sase luni
- ciclul menstrual nu a aparut inca
- alaptezi exclusiv la san, la cererea micutului, noapte si zi, de cel putin sase ori in 24 de ore

Ce alte metode de contraceptie pot folosi cand alaptez?

Prezervativul. Este usor de folosit si este sigur in proportie de 98%. Singura problema care ar putea aparea este ca vaginul tau poate fi destul de uscat dupa nastere. In acest caz iti recomandam un gel lubrifiant solubil in apa, care sa nu afecteze calitatea latexului.

Diafragma. Este moale, circulara si realizata din cauciuc sau silicon care se va potrivi perfect cu forma colului uterin. Poate fi introdusa de catre medic la sase saptamani de la nastere. Diafragma este intre 92 si 96% sigura atunci cand este corect folosita impreuna cu un spermicid.

Mini-pilula contraceptiva (POP). O poti folosi cu succes la 21 de zile dupa ce ai nascut pentru ca nu afecteaza cantitatea de lapte matern. Este 99% sigura daca o iei in fiecare zi la aceeasi ora.

Injectiile. Daca alaptezi, o cantitate mica de progesteron va trece in sangele bebelusului, fara a-l afecta insa. Este indicat sa astepti sase saptamani de la nastere inainte de a-ti administra aceste injectii. Aceasta asteptare e necesara pentru a te asigura ca dupa injectare nu vor aparea sangerari sau chiar hemoragii. Sunt peste 99% sigure dar nu sunt indicate daca iti doresti curand inca o sarcina – ar putea dura luni bune pana cand vei deveni la loc fertila.

Steriletul. La o luna dupa ce micutul a aparut pe lume poti merge la medic pentru implantarea unui sterilet. Acesta este efcient in proportie de peste 99%, pe o perioada intre 3 si 10 ani, in functie de modelul pe care il alegi.

Ce metode cotraceptive nu sunt indicate cand alaptez?

Nu poti folosi contraceptive pe baza de hormoni combinati (COC) pentru ca pot reduce cantitatea de lapte matern.

Aceste contraceptive sunt:
- pilula COC
- plasturele contraceptiv (care se lipeste pe pielea ta si elimina estrogen si progesteron)
- inelul vaginal, care este un plastic flexibil introdus in vagin

Oricat de greu ti-ar fi sa mai ai o grija pe cap, protejeaza-te! In cazul aparitiei unei sarcini nedorite, lucrurile se complica si mai mult. Nu te ingrijora. O simpla vizita la doctor ti-ar putea lamuri toate neclaritatile.

related posts

Modifică setările cookies