Afla ce provoaca sangerarea nazala la copii si cum o tratezi


Mai ales dupa varsta de 2 ani, copilasul tau se poate confrunta cu sangerari la nivelul nasului. Este normal sa te sperii la vederea sangelui, in special daca celui mic i se intampla pentru prima data. Nu intra in panica. [...]


Mai ales dupa varsta de 2 ani, copilasul tau se poate confrunta cu sangerari la nivelul nasului. Este normal sa te sperii la vederea sangelui, in special daca celui mic i se intampla pentru prima data.

Nu intra in panica. Epistaxisul (sangerarea nazala) este cea mai intalnita forma de hemoragie la copii. Oricat de spectaculoasa este insa hemoragia, in cele mai multe cazuri are un caracter inofensiv, benign. Multi copii se confrunta cu astfel de episoade pana la varsta de 10 ani, iar aproximativ 90% dintre acestia le repeta si in viata adulta.

Regiunea nazala este puternic vascularizata. Majoritatea cazurilor de epistaxis isi au originea in treimea anterio-inferioara a septului nazal. Aici se afla o zona cu o mare densitate de capilare ce provin din vasele principale de sange care alimenteaza aceasta arie.

Zona se numeste plexul lui Kiesselbach (zona Little). Cand ii vei povesti medicului despre sangerarile micutului tau este posibil ca el sa se refere la aceasta zona spunandu-i “pata vasculara”. Mai rar sangerarile isi au originea in arterele situate in regiunea posterioara a nasului, situatie in care este necesara interventia prompta a medicului ORL-ist.

Care sunt cauzele ce provoaca o sangerare nazala?

traumatismele mecanice:
- introducerea frecventa a degetului in nas provoaca leziuni ale mucoasei si ale vaselor capilare
- loviturile sau cazaturile
- corpi straini ajunsi accidental in fosele nazale

cauze medicale:
- infectiile, rinitele alergice
- medicamente administrate sub forma de picaturi
- rar: malformatii vasculare, tulburari ale mecanismelor de coagulare a sangelui, formatiuni tumorale

mediul:
- aerul uscat
- aerul foarte cald

Cum procedezi in cazul aparitiei epistaxisului la copilasul tau?

Cu siguranta ai auzit de solutia populara a ridicarii unui brat in timp ce capul este dat pe spate. Din pacate este cea mai neinspirata manevra. Sangele este iritant pentru stomac, de aceea trebuie impiedicat sa ajunga acolo prin inghitire.

- copilasul trebuie sa ramana cu trunchiul in pozitie verticala, cu capul usor inclinat catre inainte: in acest fel se evita cresterea presiunii vasculare si reaparitia sangerarii
- strange-i usor narile intre degetul aratator si cel mare timp de cateva minute: in acest timp, cel mic va respira pe gura. Repeta aceasta manevra.
- pentru a preveni un alt episod, evita ca micutul tau sa isi sufle nasucul timp de cateva ore dupa epistaxis
- daca sangerarea reapare, indeamna-l sa isi sufle nasul pentru a-l elibera de sange sau cheaguri si foloseste picaturi decongestionante sau bureti impregnati cu substante hemostatice (se gasesc la farmacie). Aceasta medicatie trebuie sa fie prealabil recomandata de catre medic.
De aceea, daca sangerarile sunt frecvente sau abundente, mergi cu cel mic la un consult de specialitate (ORL).

Care sunt situatiile de urgenta?

Desi rareori epistaxisul nu poate fi controlat acasa, exista cazuri in care este necesara interventia cat mai rapida a unui medic:
- sangerarea dureaza mai mult de 20 de minute
- semne ale unei hemoragii abundente: copilasul vomita, are febra, este ametit, confuz, slabit sau chiar lesina
- epistaxisul a fost cauzat de un accident ce a putut cauza o fractura la nivelul piramidei nazale: cazatura, lovitura

In situatia unei sangerari nazale este deosebit de important sa nu intri in panica. Micutul tau va fi oricum speriat la vederea sangelui, iar pentru ca frica nu poate decat sa-i creasca tensiunea vasculara si astfel sa agraveze sangerarea. Incearca sa il linistesti si sa-i arati ca esti stapana pe situatie.

Chiar daca este un episod comun, fara semnificatii deosebite din punct de vedere al sanatatii, du-l pe micut la un medic ORL-ist. Acesta va evalua cauza si consecintele sangerarii nazale asupra organismului. Ai in vedere si faptul ca pierderile frecvente de sange, chiar minore, pot conduce in timp catre anemie.

related posts

Modifică setările cookies