Infectiile urinare, in special cele de la nivelul vezicii urinare sunt destul de frecvente la cei mici. In cazul fetitelor acestea sunt mai des intalnite deoarece conductul prin care urina se elimina din vezica urinara la exterior (uretra) este mai scurt decat la baietei.
Astfel, microbii din mediul extern ajung mai usor in vezica urinara unde cauzeaza infectia acesteia (cistita). Trebuie sa stii ca fetitele dupa varsta de 1 an sunt mai predispuse la cistita decat baieteii.
Ce simptome pot aparea la copilasul tau?
Urinare:
- daca este mai maricel se poate plange de usturime, jena in momentul urinarii. Acesta este un simptom caracteristic pentru cistita la fel ca si scaparile accidentale de urina. Micutul tau are senzatia continua ca trebuie sa se duca la toaleta.
- urina are un miros aparte si cateodata poate aparea si sange
Generale:
- daca e bebelus ii vei remarca starea de iritabilitate sau plansul, aparent fara motiv
- nu are pofta de mancare, scade in greutate
- febra
- varsaturi, diaree
- se plange de durere de burtica
Care pot fi cauzele cistitei?
- igiena necorespunzatoare:
• germenii din zona anusului ajung cu usurinta la uretra, mai ales in cazul fetitelor
• contactarea de la o persoana din familie
- anomaliile congenitale la nivelul aparatului urinar
Adeptii operatiei de circumcizie afirma ca riscul ca un baietel necircumcis sa dezvolte o infectie urinara in primele 3 luni de viata este mult mai mare decat la cei circumcisi.
Un studiu american a aratat ca 4,1% dintre baietii necircumcisi au facut in primul an de viata o infectie urinara, fata de 0,5 % in cazul fetitelor si 0,2 % in situatia baieteilor circumcisi.
Pe de alta parte, exista riscul ca in timpul sederii nou-nascutului in spital, acesta sa fie expus la agresiunea unor bacterii fata de care nu este protejat. Cea mai intalnita este E. Coli care are afinitate pentru sistemul digestiv si aparatul renal, inclusiv zona din jurul uretrei.
Sustinatorii circumciziei considera E. Coli va gasi ca la baieteii necircumcisi, la nivelul preputului, un mediu propice pentru a genera o infectie.
Existenta refluxului vezico-ureteral poate favoriza propagarea infectiei de la nivelul vezicii urinare inapoi, spre rinichi. De aceea, una dintre complicatiile cistitei o reprezinta infectia la nivelul unuia sau ambilor rinichi, si anume pielonefrita.
Odata chiar cu aparitia primelor simptome de jena urinara, copilasul tau trebuie sa fie vazut de medicul pediatru care ii va recomanda un set de analize specifice. Urocultura este deosebit de importanta deoarece ea indica agentul infectios, reprezentat in 70-90% dintre cazuri de o bacterie.
Cistita tratata de la primele semne se vindeca usor si elimina riscul de aparitie a complicatiilor renale, deosebit de periculoase, mai ales daca apar la o varsta foarte frageda.