Afla ce urmareste pediatrul in dezvoltarea copilului


Fiecare bebelus creste si se dezvolta in propriul ritm, iar medicul pediatru este cel care iti va tine sub observatie copilasul pentru a se asigura ca totul este in regula. In principal, pediatrul urmareste graficele de crestere. Masurarea circumferintei capului [...]


Fiecare bebelus creste si se dezvolta in propriul ritm, iar medicul pediatru este cel care iti va tine sub observatie copilasul pentru a se asigura ca totul este in regula.

In principal, pediatrul urmareste graficele de crestere. Masurarea circumferintei capului precum si alte teste si masuratori il ajuta pe doctorul pediatru sa isi dea seama care este starea de sanatate a celui mic.

De exemplu, daca la nastere dimensiunea craniului celui mic a fost cu 10% mai mica decat cea normala dar cresterea a continuat respectand acelasi procent, nu exista motive de ingrijorare. Oricum ar fi, nu-ti face probleme. Mai bine cere-i pediatrului sa faca alta masuratoare pentru a te asigura ca rezultatul este cel corect.

Cresterea craniului este influentata de mai multi factori care tin de gravida: fumatul, consumul de medicamente, lipsa nutrientilor in timpul sarcinii, etc. Indiferent de motiv, discuta cu medical pediatru si afla cum poti remedia situatia (asta daca exista intr-adevar motiv de ingrijorare! hee hee.

Cum stii daca bebelusul tau se dezvolta normal?

Masuratorile regulate sunt un bun mod de a stabili daca bebelusul tau se dezvolta in parametri normali: inaltime, greutate, circumferinta capului.

Multi parinti se uita pe graficele de crestere pentru copii si se ingrijoreaza daca bebelusul nu se incadreaza in acele limite. De fapt, rata de crestere a copilului este cel mai important factor care iti spune daca bebelusul tau creste si se dezvolta normal. Daca exista o curba normala de crestere in evolutia bebelusului, atunci nu exista motive de ingrijorare.

In acelasi timp, trebuie sa iei in calcul faptul ca un copil de 6-18 luni prezinta fluctuatii chiar in propriul grafic de crestere. Atata vreme cat bebe nu pierde in greutate si nu prezinta simptome precum diaree persistenta, varsaturi, apetit scazut sau infectii prevente, este normal sa existe aceste curbe de crestere si dezvoltare. Pe masura ce copilul creste, fluctuatiile vor deveni tot mai rare.

Ce spun graficele de crestere cand vine vorba de cresterea copilului?

1. Greutate

- 2 saptamani: bebelusul ajunge la greutatea de la nastere si castiga 150-200 grame in fiecare saptamana de viata
- 3 luni: bebelusul ia in greutate 500-600 de grame pe luna
- 5 luni – se dubleaza greutatea de la nastere
- 1 an – se tripleaza greutatea de la nastere si bebe incepe sa ia in greutate aproximativ 500 grame pe luna
- 2 ani – bebe are de 4 ori mai mult decat la nastere si castiga in fiecare an aproximativ 2kg

2. Inaltime
- 0-12 luni: bebe creste aproximativ 25 cm
- 1-2 ani: inca 13 cm pentru piticul tau
- 2-3 ani: copilul creste cu 9 cm pe an, iar cei mai multi isi vor dubla inaltimea de la nastere pana la 3-4 ani
- peste 3 ani: copilul creste cu aproximativ 5 cm pe an

3. Circumferinta capului
- 0-3 luni – crestere de 2 cm pe luna
- 4-6 luni – 1 cm pe luna
- 6-12 luni – 0.5 cm pe luna
- 1-2 ani – 2 cm pe an

Retine ca aceste cifre sunt orientative si ca fiecare copil se dezvolta in propriul ritm. Cum sunt mai multe variabile de luat in calcul cand vine vorba de cresterea unui bebelus, contacteaza medicul pediatru si el iti va raspunde la toate intrebarile.

In cazul unui copil cu dezvoltare intarziata, tratamentul vizeaza in primul rand schimbarea dietei. Pentru a te asigura ca bebelusul tau se dezvolta normal, suplimenteaza-i dieta cu lapte formula sau apeleaza la hrana solida.

Cand incep sa mearga de-a busilea sau singuri, unii copii iau in greutate mai greu pentru ca interesul pentru hrana… scade. La fel se intampla si cu numarul de calorii consumate, pentru ca in aceasta perioada cei mici sunt preocupati cu exersatul noilor abilitati si mai putin cu mancarea.

Daca simti ca ceva este in neregula cu micutul tau, nu ezita sa mergi la medical pediatru. Specialistul este cel care iti poate explica ce se intampla cu bebe si daca exista motive de ingrijorare.

related posts

Modifică setările cookies