Oamenii de stiinta din SUA sustin ca desenele animate care au un ritm alert ii impiedica pe copii sa rezolve puzzle-uri, jocuri care constau in capacitatea micutilor de a imbina anumite piese pentru a reconstitui un obiect sau o imagine si care le solicita capacitatea de concentrare.
60 de copii americani in varsta de patru ani au participat la un studiu al cercetatorilor de la University of Virginia, din SUA. Micutii care au privit animatii cu schimbari rapide de scene (de ex: SpongeBob Pantaloni Patrati) au avut rezultate mai slabe la teste, spre deosebire de cei care au privit imaginile intr-un ritm mai lent.
Vizionarea animatiilor cu schimbari rapide de imagini suprasolicita in multe cazuri creierul micutilor, in mod special partea care controleaza functionarea memoriei (functiile executive), informeaza Daily Mail.
Coordonatoarea studiului este de parere ca micutii care au participat la studiu au avut rezultate slabe deoarece desenele animate prezentate au inclus obiecte si evenimente cu care cei mici nu sunt familiarizati, lucru care poate duce la o suprasolicitare a creierului.
Cercetatorii au demonstrat prin intermediul unor studii anterioare ca majoritatea copiilor de gradinita sunt lasati la TV mai mult de o ora si jumatate zilnic.