Afla cum sa-ti faci copilul sa invete din placere


“Nu-i nimic, data viitoare va fi mai bine. Poate la testul urmatorul reusesti sa iei o nota mai mare decat colegul tau”. Si exemplele ar putea continua. Aceasta este noua abordare pe care ar trebui sa o aiba parintii, cand [...]


“Nu-i nimic, data viitoare va fi mai bine. Poate la testul urmatorul reusesti sa iei o nota mai mare decat colegul tau”. Si exemplele ar putea continua. Aceasta este noua abordare pe care ar trebui sa o aiba parintii, cand micutii lor scolari nu se descurca foarte bine la invatat.

Psihologii avertizeaza ca pedepsele severe si nejustificate din partea parintilor nemultumiti de notele aduse acasa de cei mici vor avea un efect contrar. Copilul se va indeparta de scoala si de studiu.

Nu pentru ca ar fi lenes, ci pur si simplu pentru ca se va simti coplesit de aceste pretentii, pe care nici macar nu le intelege. Mai mult, daca nu se va ridica la asteptarile parintilor, micutul se va considera un ratat si isi va pierde increderea in sine.

1. Copilul nu trebuie certat, ci doar incurajat ca data viitoare sa obtina rezultate mai bune. El trebuie sa priveasca esecul ca pe o lectie care il ajuta sa evolueze, nu ca pe o tragedie. Tocmai aici gresesc multi parinti, spun specialistii.

In loc sa-i spuna micutului “De ce ai luat nota 8 in loc de 10?”, replica potrivita ar fi “Nota 8 este destul de buna, dar cred ca data viitoare vei lua 9 sau 10, pentru ca esti in stare, nu-i asa?” In acest fel, copilul nu va dezarma, nu se va considera un ratat, ci va privi urmatoarea nota ca pe o provocare si va avea incredere in el, din moment ce parintii lui i-au spus ca poate fi mai bun.

2. De mare folos sunt sporturile de echipa, care ii dezvolta capacitatea de adaptare si colaborare cu colegii si il invata cum trebuie sa priveasca esecul cat si succesul. Esecurile nu trebuie evitate, ci asumate. “Esecul scolar este, in general, un fenomen subiectiv deoarece acest lucru depinde de nivelul de aspiratii al fiecaruia”, sustin psihologii.

3. Ajutorul pe care il acorda copiilor la lectii este o alta greseala frecventa pe care o fac parintii. Micutii trebuie sa invete singuri sa isi faca temele. Chiar daca rezulatul nu este cel mai bun, important este ca elevul a incercat si a facut tot posibilul sa se descurce.

4. Copilul trebuie sa se bucure si de putin timp liber, iar asta oricat de multe teme ar avea. Si prin joaca se poate invata, chiar si la varsta unui scolar. Activitatile alaturi de colegi trebuie incurajate, astfel incat copilul sa-si faca noi prieteni.

Daca mergeti cu micutul la o piesa de teatru sau la gradina zoologica, intrebati-l daca nu ar vrea sa invite cativa colegi mai apropiati. Va fi mult mai amuzant asa, iar in pauza de la scoala vor avea mai multe subiecte de discutat.

5. Valorifica abilitatile deosebite ale copilului – artistice, muzicale sau sportive. Ii vor da micutului satisfactia de a face ceva deosebit si placut, dar in acelasi timp ii vor oferi un mediu competitiv, care il va ajuta sa se dezvolte.

6. Parintii trebuie sa petreaca cat mai mult timp alaturi de scolari si sa le impartaseasca din experienta lor ca elevi, sa le vorbeasca despre provocarile, problemele si bucuriile pe care le-au trait. In plus, nu trebuie sa uite ca ei, parintii, sunt pana la urma cel mai bun model pentru copiii lor.

Tu ai facut greselile de mai sus cand a venit vorba de micutul tau? Impartaseste-ne experienta ta in rubrica de comentarii.

Sursa: Stirileprotv.ro

related posts

Modifică setările cookies