Afla pana la ce varsta poate fi partenerul tau tatic


Trecerea anilor nu iarta pe nimeni si isi face simtita prezenta si la femei, dar si la barbati. La fel ca si in cazul femeilor, si domnii trec prin schimbari hormonale atunci cand imbatranesc. Acestea le pot afecta sanatatea, dar [...]


Trecerea anilor nu iarta pe nimeni si isi face simtita prezenta si la femei, dar si la barbati. La fel ca si in cazul femeilor, si domnii trec prin schimbari hormonale atunci cand imbatranesc. Acestea le pot afecta sanatatea, dar si fertilitatea. Afla mai departe cum se manifesta andropauza si cum poate fi ameliorata.

Termenul de “menopauza masculina” nu este neaparat cel mai bun pentru definirea starilor prin care trece un barbat la varsta a treia. Efectul procesului imbatranirii e diferit in cazul barbatilor fata de femei. In timp ce in cazul doamnelor menopauza insemna un declin brusc al nivelului de estrogen si disparitia menstratiei, la barbati secretia de testosteron scade mai lent, iar producerea de lichid seminal nu dispare.

In plus, nu toti barbatii sunt afectati de scaderea acestor hormoni pe masura ce imbatranesc. De fapt, sunt unii dintre ei care se pot lauda cu un nivel de testosteron normal chiar si la varsta de 70-80 de ani.

Daca in cazul femeilor menopauza e semnalizata clar de lipsa menstruatiei, barbatii nu primesc acelasi gen de semne. Andropauza se instaleaza mai lent, dar chiar si asa, are efecte pe care barbatii nu si le doresc. Cea mai mare nemultumire, in cazul multor barbati, este lipsa dorintei sexuale si scaderea performantelor cu partenera.

Dar asta nu e tot! Masa musculara are si ea de suferit si din acest motiv apare lipsa energiei. Si depresia se poate instala, iar multi domni se confrunta si cu mai multe kilograme in plus, care atarna greu la cantar. Pentru o femeie care a inceput deja menopauza semnele ca si partenerul ei trece prin schimbari sunt usor de sesizat. Sunt cam aceleasi: bufeuri, transpiratie excesiva, nervozitate si iritabilitate. E adevarat, ca nu sunt la fel de intense ca in cazul unei femei.

Cand apare andropauza?

Pentru un barbat vestea urmatoare va fi cu siguranta una nu tocmai buna. Dupa varsta de 30 de ani, nivelul de testosteron scade cu cate 10% la fiecare decada. Astfel, o treime dintre barbati experimenteaza primele simptome ale andropauzei cel mai adesea in jurul varstei de 50 de ani.

Care sunt efectele neplacute ale andropauzei?

Andropauza inseamna si instalarea infertilitatii, in cele mai multe dintre cazuri. Nu pentru ca barbatul nu mai produce lichid seminal, ci pentru ca produce mai putin, iar asta scade sansele de conceptie. Exista si cazuri de tatici care la 80 de ani au reusit sa proceeze pe cale naturala, dar acestea sunt rare. In cazul in care partenerul tau a intrat in adropauza, de cele mai multe ori este nevoie de tratament si interventie medicala, daca vreti sa deveniti parinti.

Andropauza aduce si alte neplaceri: disfunctii erectile, probleme de prostata (creste riscul aparitiei cancerului de prostata), risc crescut de boli cardiace si de aparitie a osteoporozei.

Ce tratament este recomandat?

Cea mai indicata terapie este cea hormonala, care sa readuca la un nivel optim testoseronul. De cele mai multe ori simptomele se amelioreaza si viata se schimba in bine. Doza de medicamente e stabilita, insa, dupa un consult medical si in functie de alte boli pe care le are pacientul. De exemplu, daca sufera deja de prostata marita, boli hepatice sau renale, atunci s-ar putea ca aceasta terapie sa nu fie indicata.

Pentru partenerul tau e important sa stie ca are sutinerea ta atunci cand trece prin aceasta perioada. E bine sa il ajuti sa inteleaga ca e un proces normal al vietii, prin care trece si care nu il face sa fie mai putin barbat sau mai putin iubit de catre tine.

related posts

Modifică setările cookies