Nu combina niciodata glucidele cu peste sau orice alt fel de carne. Nici laptele nu trebuie consumat cu cereale sau fructe uscate din cauza compozitiei sale complexe.
Exista insa o singura sursa de carbohidrati permisa langa astfel de produse: este vorba despre painea integrala dospita. Iata cum se poateface acasa, cu minimum de ingrediente.
Faina din macinis integral, maia din grau si secara, sare marina si apa. Acestea sunt ingredientele celei mai simple retete de paine. Pentru un plus de gust, poti adauga o lingurita de zahar brut integral, ulei de palmier nehidrogenat sau ulei de masline. Atfel, obtii unul dintre cele mai bune alimente, care, paradoxal, nu ingrasa.
“Aceasta paine facuta cu maia sau paine dospita, deci nu paine cu drojdie, intr-adevar, are o durata de viata mai scurta, dar este foarte important sa retinem ca, in ceea ce priveste alimentele, ceea ce are o durata de viata mai scurta sigur este natural” spune dr. Andreea Dragomirescu, medic specialist medicina de familie.
In mod normal, carnea nu trebuie combinata cu nicio sursa de glucide. Motivul? Digestia se ingreuneaza. Mai mult, la nivelul colonului, asocierile gresite de alimente pot duce, in timp, la afectiuni maligne. O felie de paine dospita integrala, alaturi de friptura nu are acelasi efect insa.
“In felul acesta carnea nu are timp sa intre in procesul de putrefactie, nu stagneaza” , spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Painea integrala facuta cu sare marina este si ea o sursa excelenta de nutrienti esentiali, ideali pentru o digestie perfecta.
“Painea care va fi facuta din faina integrala are toate aceste minerale si vitamine care ne sunt foarte necesare si, in plus, contine fibre care ajuta la o buna desfasurare a tranzitului intestinal“, afirma dr. Andreea Dragomirescu, medic specialist medicina de familie.
“Orice carne, oricat ar fi de slaba contine, totusi, si grasime de origina animala care trebuie sa fie, mai intai, digerata, emulsionata cu ajutorul bilei. In felul acesta sarurile minerale ajuta la emulsionarea grasimilor si la o digetsie mai usoara“, adauga prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Multe persoane consuma lapte din belsug. Lichidul hranitor trebuie asociat cat mai rar cu paine, chiar si cea integrala. Aceasta pentru ca o proteina din lapte, numita cazeina, se digera extrem de greu si impiedica digerarea altor alimente.
Paine se poate asocia insa fara probleme cu iaurtul, sana ori laptele batut. Toate aceste beneficii se refera doar la painea din faina integrala.
“Faina alba contine doar miezul bobului de grau, care contine amidon, care este un glucid. Cea mai valoroasa parte a bobbului de grau este, de fapt, partea exterioara, acea coaja din care rezulta taratele“, afirma dr. Andreea Dragomirescu, medic specialist medicina de familie.
Painea integrala cu maia se poate consuma inclusiv de bebelusii carora li s-au diversificat deja mesele.