Aceasta anomalie se numeste uter dublu sau didelf. Malformatia este insotita in 75% din cazuri de existenta unui perete despartitor si la nivelul vaginului. Statisticile indica faptul ca uterul didelf poate aparea la una din 1000 de femei.
Cum se manifesta?
In cele mai multe cazuri simptomatolgia este saraca, uterul dublu manifestandu-se doar prin dureri mari si scurgeri abundente de sange in timpul menstruatiei. Din aceasta cauza multe femei descopera malformatia abia in momentul in care raman insarcinate.
De ce este important sa descoperi din timp uterul dublu?
Daca ai trecut de cateva ori prin nefericita experienta de a nu putea duce la termen o sarcina sau nu ai putut ramane insarcinata, o posibila cauza este aceasta malformatie. Este bine sa mergi la un consult de specialitate pentru ca doctorul sa iti recomande un tratament adecvat care sa te ajute sa ai o sarcina normala si o nastere fara probleme.
Desi multe femei au o viata sexuala, sarcina si nastere normale, exista cazuri in care uterul dublu poate determina aparitia unor riscuri precum:
- infertilitate
- avort spontan
- nastere prematura
- pozitie anormala a copilului in uter (prezentatie pelviana)
Diagnosticul se pune in urma unui examen de rutina: medicul observa un cervix dublu ori o forma anormala a uterului.
Pentru confirmarea acestei suspiciuni, specialistul iti va recomanda cateva teste specifice:
- Rezonanta magnetica nucleara (RMN): se utilizeaza un camp magnetic si unde de radiofrecventa pentru vizualizarea uterului.
- Ultrasunetele: testul utilizeaza sunetele de frecventa inalta care sunt convertite in imagini.
Aceste imagini sunt captate prin intermediul unei sonde intravaginale (ultrasonografia transvaginala). Pentru a se obtine imagini cat mai fidele ale uterului, vezica urinara trebuie sa fie plina. De aceea este indicat sa bei cat mai multe lichide inaintea acestui examen.
- Histerosalpingografia: consta in injectarea unei substante de contrast in uter prin colul uterin pentru a fi observata forma si marimea uterului. Testul se face cu vezica urinara golita si la cateva zile dupa menstruatie.
Tratament
1. Chirurgical. Daca ai in antecedente sarcini pierdute si alta explicatie medicala inafara uterului dublu nu a fost descoperita, se recurge la unirea celor parti ale uterului. Este o operatie destul de rara.
2. Preventiv. Daca esti insarcinata, este deosebit de important sa discuti cu medicul tau despre problemele ce pot aparea. El te va sfatui ce poti face pentru a reduce la minimum riscurile de nastere prematura sau complicatii.
Uterul didelf nu inseamna ca nu poti deveni mamica!
Daca ai fost diagnosticata cu uter dublu, nu te gandi imediat la faptul ca nu vei putea avea copii sau ca sarcina va fi una problematica. Esential este sa apelezi la suportul medical. Sunt femei care au uter dublu si care nu au avut nicio problema de fertilitate sau de nastere.
Un caz extraordinar a fost inregistrat in Marea Britanie. Potrivit BBC, in anul 2006 o femeie de 23 de ani cu uter didelf a nascut prin cezariana tripleti. Doi gemeni s-au dezvoltat dintr-o structura uterina, unul din cealalta. Este un caz unic in lume, sansa de a naste tripleti fiind una la 25 de milioane, dar dovedeste ca o femeie cu uter dublu poate fi nu numai mamica, ci si de trei ori mamica.