Afla in ce conditii poti deveni tatic daca suferi de azoospermire


Azoospermia si infetilitatea masculina merg mana in mana. Daca partenerul tau a fost diagnosticat cu azoospermie inseamna ca lichidul seminal nu contine spermatozoizi. Fie pentru ca nu pot sa fie produsi, fie pentru ca nu pot sa ajunga in lichidul [...]


Azoospermia si infetilitatea masculina merg mana in mana. Daca partenerul tau a fost diagnosticat cu azoospermie inseamna ca lichidul seminal nu contine spermatozoizi. Fie pentru ca nu pot sa fie produsi, fie pentru ca nu pot sa ajunga in lichidul seminal.

Conceperea unui copil in acest caz e dificila, dar nu imposibila. Cu ajutorul tratamentelor si tehnicilor de reproducere asistata, puteti deveni parinti si in aceasta situatie.

Azoospermia este considerata una dintre principalele cauze ale infertilitatii masculine. Potrivit Asociatiei Americane de Medicina Reproductiva, aceasta boala afecteaza 1% din numarul total de barbati din lume.

Dificultatile in eliberarea spermatozoizilor apar fie datorita unor factori mecanici care impiedica eliminarea lor in timpul ejacularii (azoospermie obstructiva), fie din cauza unor dereglari hormonale sau probleme la nivelul testiculelor care impiedica producerea spermatozoizilor (azoospermie non-obstructiva).

Cum se pune diagnosticul?

Azoospermia nu doare si nu are simptome. Asa ca un barbat nu isi poate da seama prea repede ca sufera de aceasta disfunctie. De obicei, intrebarile apar atunci cand un cuplu incearca fara success sa conceapa un copil, iar problemele de infertilitate feminina au fost eliminate.

Pentru a stabili clar un diagnostic trebuie facute mai multe teste, printre care si o spermograma care va analiza calitatea si cantitatea lichidului seminal si a spermatozoizilor.

Deoarece azoospermia poate avea cauze multiple, pregateste-te ca atunci cand mergi la doctor pentru analize sa raspunzi si unei serii de intrebari legate de sanatatea ta: de la boli ale copilariei pana la eventuale traume in zona genitala, infectii sau expunerea la un mediu toxic, care influenteaza nivelul de testosteron. Si bolile “de familie” sunt importante. Fibroza chistica sau sindromul Klinefelter se transmit ereditar, iar barbatii care sufera de aceste boli se confrunta si cu infertilitate.

Medicul va analiza forma si marimea organelor genitale pentru a vedea daca nu se pune problema unei Criptorhidii (testicul necoborat) sau prezenta varicolcelului (dilatarea venelor spermatice la nivelul scrotului), responsabil pentru multe din cazurile de infetilitate masculina.

Analizele nu se opresc aici. Se poate face o evaluare a glandelor endocrine si se vor testa nivelurile de testosteron si de GnRH (hormonul eliberator de gonadotropi), care influenteaza functionarea normala a testiculelor.

Ce sanse ai sa fii tatic?

Faptul ca nu produci sau nu elimini spermatozoizi nu inseamna ca nu ai nicio sansa sa ai urmasi. Azoospermia este o boala ce poate fi tratata, iar un barbat poate sa devena tata biologic fara probleme.

Tratament pentru azoospermia non-obstructiva

Pentru barbatii care se confrunta cu aceasta problema cauzele sunt de cele mai multe ori hormonale, asa ca un tratament cu hormoni, care sa ajute la crestrea productie de spermatozoizi, ar trebui sa ajute la restabilirea fertilitatii. Daca problema este cauzata de varicocel, atunci este necesara interventia chirurgicala, care va repara vasele de sange de la nivelul scrotului.

Tratament pentru azoospermia obstructiva

Chiar daca azoosperima este cauzata de un blocaj in eliminarea spermatozoizilor, exista sanse sa ai un copil biologic. Sperma poate fi recoltata direct din testicule si apoi folosita la vertilizarea unui ovul. Procedura poarta numele de injectie intracitoplasmatica cu sperma selectata morfologic. Spermatozoizii sunt observati la microscop si este selectat unul pentru injectarea directa intr-un ovul, care va fi apoi implantat in uter.

Uneori problemele de infertilitate nu pot fi tratate, iar procedurile de reproducere asistata cu proprii spermatozoizi pot sa nu dea roade. Nici in acest caz nu e impozibil sa deveniti parinti. Puteti sa luati in calcul un donator de sperma sau adoptia.

related posts

Modifică setările cookies