Afla totul despre dismenoree


Peste jumatate dintre femei se confrunta cu dureri mari in zona abdominala inferioara inainte sau in timpul menstruatiei. Pentru multe dintre ele acele zile din luna inseamna uneori un calvar ce le impune o pauza de la activitatile de rutina. [...]


Peste jumatate dintre femei se confrunta cu dureri mari in zona abdominala inferioara inainte sau in timpul menstruatiei. Pentru multe dintre ele acele zile din luna inseamna uneori un calvar ce le impune o pauza de la activitatile de rutina.

Daca ai astfel de probleme, te confrunti cel mai probabil cu dismenoree. Ai grija insa sa nu o confunzi cu sindromul premenstrual, in cazul in care durerile apar inainte de menstruatie.

Dismenoreea primara apare in general la tinere, la cativa ani dupa prima menstra, in timp ce dismenoreea secundara e legata, cel mai adesea, de o afectiune precum endometrioza, fibromul uterin sau chisturile ovariene.

Simptomele dismenoreei

• greata
• stari de voma
• diaree
• balonare
• oboseala
• ameteli/ stari de lesin
• dureri in zona lombara
• dureri si crampe in zona pelvina, ce radiaza in coapse, vagin sau abdomenul superior

Daca aceste simptome te fac sa iti interupi activitatile tale mai mult de cateva zile, te confrunti cu dismenoree si trebuie sa consulti un doctor.

Se poate sa fii printre norocoasele care nu au astfel de probleme in timplu menstruatiei, dar daca esti in tabara cealalta te intrebi probabil: “de ce mi se intampla mie?”.

Printre factorii care cresc sansele sa te confrunti cu dismenoree sunt menstruatiile lungi si abundente, fumatul si o mostenire genetica (daca si mama ta s-a confruntat cu asemenea probleme, atunci si tu ai sanse mari sa patesti la fel).

Daca ai fost diagnosticata deja cu endometrioza, fibrom uterin, chisturi ovariene sau cu boala inflamatorie pelvina (BIP), ai mai multe sanse sa te lupti si cu dismenoreea.

Cum scapi de probleme?

Te confrunti cu dismenoree primara? Atunci vei avea simptomele neplacute si dupa ce treci de varsta de 20 de ani. Dupa prima sarcina insa ai toate sansele sa scapi de durerile menstuatiei.

Poti sa atenuezi durerile cu o baie calda sau cu comprese calde in zona abdomenului, odihna, si, numai la indicatia medicului, poti incepe o terapie hormonala cu contraceptive.

In cazul dismenoreei secundare, tratarea bolii este foarte importanta, altfel te vei confrunta nu numai cu dureri in timpul menstruatiei, dar si cu infertilitate si probleme mai grave atunci cand vei dori sa ramai insarcinata.

Nu lasa durerea sa iti dea peste cap viata. Mergi la medic si gaseste impreuna cu el o solutie pentru problema ta. Se poate sa ai nevoie doar de analgezice. Daca dismenoreea e legata de o boala a sistemului reproducaror, iti recomandam dar sa o tratezi din timp ca sa eviti neplaceri mai mari.

related posts

Modifică setările cookies