Disconfortul ce apare dupa o baie in piscina poate fi un semn al otitei externe. Centrul american de Control si Preventie al Bolilor (CDC) avertizeaza: iunie, iulie si august sunt lunile in care otita externa, numita si “ureche de inotator” inregistreaza cea mai mare frecventa.
Este sezonul vacantelor si al concediilor. Alungati de caldura insuportabila si de aerul incarcat, ne refugiem catre zone mai racoroase sau in apa marii sau a piscinelor. Copiii sunt primii cand vine vorba de scaldat, de aceea trebuie sa te asiguri ca apa in care inoata este un mediu sigur pentru sanatatea lor.
Unele dintre spatiile expuse contaminarii sunt cele inchise: lacurile, si in principal piscinele. Apa din piscina poate fi daunatoare.
Daca ai un copilas care inca mai poarta scutece, trebuie sa stii ca acestea nu formeaza un scut in jurul lui. Chiar daca sunt special confectionate pentru inot, ele trebuie schimbate imediat ce este nevoie.
Scutecele murdare pot contamina apa cu bacterii, paraziti (de exemplu: Cryptosporidium) si vor determina altor persoane tulburari gastrointestinale, mai ales daca acestea au un sistem imunitar slabit.
Daca puisorul tau are diaree, nu il lasa in apa pana nu trece aceasta manifestare. Cand cel mic tau imparte piscina cu alti bebelusi, fii atenta si scoate-l din apa daca ti se pare ca parintii acestora nu respecta reguli minime de igiena.
Ce este urechea de inotator?
Este o infectie a urechii externe cauzata frecvent de bacterii si favorizata de ramanerea apei la nivelul canalului auditiv extern. Este diferita de otita medie, care reprezinta cea mai comuna forma a otitei, cu manifestari frecvente in timpul racelilor celui mic.
Cum se manifesta?
Otita externa are 3 forme in functie de gravitate:
1. usoara:
- mancarime si o usoara roseata la nivelul urechii ce ii creeaza copilului tau o stare de disconfort
- daca exista si scurgeri de lichid, acesta este limpede, incolor si in cantitate mica
2. medie:
- atunci cand forma usoara se agraveaza, toate manifestarile cresc in intensitate: mancarimea, roseata se extinde, lichidul este in exces si devine purulent
- starea de disconfort se transforma in durere
- deoarece canalul auditiv se umfla si se blocheaza, copilasul acuza o senzatie de plenitudine in interiorul urechii. Ca urmare si auzul va fi usor diminuat.
3. avansata:
- durerea este severa, iradiaza spre fata, gat si zonele laterale ale gatului
- canalul auditiv extern este blocat total, asadar si auzul este afectat
- urechea se inroseste puternic
- ca semn al extinderii inflamatiei, ganglionii din zona sunt umflati
- febra
Care este cauza otitei externe?
Bacteriile reprezinta principala cauza a infectiei, devansand cu mult etiologiile de natura virala sau fungica (ciuperci). Ele patrund in urechea interna in momentul in care gasesc “portite” de intrare prin afectarea barierelor ce stau in mod natural in calea infectiilor:
-> cerumenul actioneaza in doua moduri:
- secretia acestuia blocheaza patrunderea germenilor
- compozitia sa slab acida creeaza un mediu neprielnic inmultirii bacteriilor
-> caracteristicile anatomice: unghiul de inclinatie al conductului auditiv extern nu permite acumularea de apa, secretii, germeni
Umiditatea este un factori extern ce favorizeaza dezvoltarea bacteriilor. Din acest motiv, ar fi o buna idee sa eviti contactul prelungit al micutului tau cu apa, mai ales in conditiile in care aceasta nu ti se pare deosebit de curata.
Desi i se spune “ureche de inotator”, nu este obligatoriu ca toti copiii carora le place balaceala sa pateasca asa ceva. Daca micutul tau resimte jena la nivelul urechii adreseaza-te si unui medic pentru a nu se ajunge la afectari grave ale auzului sau la forme cronicizate de otita.