E nevoie sa repeti de cinci ori celui mic ce trebuie sa faca sau nici nu te baga in seama atunci cand ii atragi atentia ca a gresit? Afla cum trebuie sa procedezi ca sa faci din micutul tau cel mai cuminte copil.
Fiecare parinte trece in mod diferit prin experienta disciplinarii unui copil, dar sunt cateva reguli general valabile atunci cand vrei sa il faci pe cel mic sa te asculte si sa se poarte frumos.
Ce inseamna cu copil disciplinat?
Raspunsurile difera de la familie la familie, pentru ca fiecare parinte in parte are asteptari diferite cand vine vorba de „cumintenia” odraslei. Pentru unii este suficient ca nu vorbeste urat si nu este agresiv, in timp ce pentru alti parinti un copil cuminte se culca seara devreme, isi strange jucariile si isi face singur temele.
Comportamentul unui copil depinde de varsta sa, de personalitate, de dezvoltarea sa emotionala si fizica, asa ca e important pentru un parinte sa isi adapteze asteptarile in functie de aceste criterii. Pentru ca nu poti avea pretentia de la un micut in varsta de 3 ani sa isi puna hainele in ordine in dulap, dar poti sa ii ceri sa fie politicos si sa nu isi manifeste nemultumirile prin agresivitate.
Indiferent ca e mai mic sau mai mare, ca abia merge al gradinita sau e deja in clasa I, pentru toti copiii neascultatori poti aplica aceleasi reguli care sa te ajute sa ii faci mai cuminti.
1. Fii un parinte model
Comportamentul tau trebuie sa fie exemplar in fata celor mici. Daca tu mananci in timp ce te uiti la televizor, nu ii poti cere copilului sa faca altfel. Daca vrei sa ai un copil politicos, care sa se exprime frumos, incearca sa ii vorbesti si tu la fel. Daca tu ii spui „te rog” de fiecare data cand vrei sa faca ceva, cu siguranta va invata mai repede aceste doua cuvinte.
2. Regulile nu sunt facute sa fie incalcate
Pentru un copil nu e usor sa respecte reguli, dar cu timpul le va invata. Daca le-ati stabilit impreuna cu cel mic, nu va abateti de la ele. Trebuie aplicate de catre toti membrii familiei (mama, tata, bunici, frati mai mari, bona) si faceti tot posibilul sa fie urmate peste tot, nu numai acasa.
Daca plecati cu micutii la cumparaturi sau in parc, nu va faceti ca ati uitat ca nu au voie sa manance bomboane si dulciuri si sa ii oferiti o acadea, doar pentru ca e o ocazie speciala. Un copil trebuie sa intelega ca regulile nu se incalca nici acasa, nici in vizita, iar nerespectarea lor atrage dupa sine consecinte si pedepse.
3. Pedepse in loc de bataie
O fi bataia rupta din rai, dar nu e recomandata pentru educare! O palma la fundulet nu va fi uitata asa repede pe cat crezi. Bataia aduce de la sine mai multa agresiune si furie din partea celui mic, care nu va invata astfel ce inseamna sa fii responsabil.
Daca vrei sa atragi atentia asupra unei greseli, nu aplica bataia, ci pedepsele. Fie ii iei jucaria preferata, fie ca nu ii dai voie sa se uite la desene animate sau sa stea la computer, fie ca il lasi acasa cu bona in loc sa il iei la plimbare in parc, alegerea este a ta, dar ii va sublinia celui mic ca o fapta gresita atrage dupa sine si lucruri mai putin placute.
4. Treci la colt!
Parca ti-o aduci aminte pe mama care te trimitea sa stai 10 minute la colt pentru ca nu ai fost cuminte. Pedeapsa asta, in care il privezi pe copil de orice ii face placere, functioneaza la fel de bine si in zilele noastre.
Inainte sa o aplici explica-i celui mic care sunt regulile. Daca, de exemplu, tipa la tine sau nu vrea sa mearga la masa, va fi pedepsit sa stea 5 minute la colt, pe un scaun sau cu fata la perete.
Imediat ce a incalcat regula aplica pedeapsa fara discutii, dupa ce ii explici ce a gresit. Daca protesteaza, mareste-o cu inca 5 minute. Odata ce si-a “ispasit” timpul de pedeapsa, permite-i sa revina la ceea ce facea inainte, fara alte predici sau explicatii.
5. Actiuni si consecinte
Se stramba a zecea oara in fata farfuriei cu supa si nu vrea sa manance. Nu mai forta lucrurile de data asta si nu il alerga cu lingura prin casa. Nu ii place sau nu vrea, este liber sa aleaga si poate sa nu manance. Va resimti efectul deciziei mai tarziu cand i se va face foame si masa nu va mai fi pusa.
Copiii inteleg astfel ca fiecare actiune are o consecita, buna sau rea. Data viitoare se va gandi de doua ori inainte sa arunce intr-o criza de “nervi” cu jucariile prin camera daca ultima data si-a stricat masinuta sau papusa preferata.
6. Nu te lasa sedus de lacrimi si rugaminti
Daca ai anuntat cu voce tare o regula, nu te abate de la ea. Stim ca ti se rupe inima cand trebuie sa il pedepsesti, dar trebuie sa ramai un parinte ferm.
Vorbeste-i pe un ton calm, nu agresiv, explica-i frumos de ce a gresit si anunta pedeapsa pe care trebuie sa o indeplineasca. Nu iti face griji, copilul tau nu te va considera o mamica rea sau un tatic rau.
Un copil neascultator nu se schimba intr-o zi. Inarmeaza-te cu rabdare pentru cateva saptamani, poate chiar luni, in care sa urmezi cu sfintenie regulile pe care le-ai impus.
Nu uita, din cand in cand, sa ii lauzi atunci cand se comporta frumos, cand si-au strans jucariile si s-au spalat singuri pe dinti inainte de culcare.