Nu va implicati copilul in conflictele dintre voi si incercati ca dupa divort, pe cat posibil, sa nu schimbati prea multe in viata lui.
Vremurile zbuciumate pe care le traim favorizeaza cresterea ratei divorturilor, nu doar in Romania, ci peste tot in lume. Sunt tot mai putin partenerii care raman impreuna “pana la adanci batraneti”. Cand la mijloc se afla si copii, situatia se complica. Insa cu maturitate, stapanire de sine si dragoste altruista, se poate ajunge la o cale de mijloc, in care toata lumea sa sufere cat mai putin.
Citeste si: Cum treci peste divort. 7 sfaturi pentru a o lua de la capat
1. Daca cel mic urmeaza sa stea de-acum in doua resedinte, incercati pe cat posibil sa-i aranjati dormitorul in mod asemanator si intr-o parte, si in cealalta.
2. Permite-i copilului sa-si exprime sentimentele cu privire la divort. Lasa-l sa inteleaga ca divortul sau separarea nu s-a produs din vina lui. Daca va va cere in repetate randuri sa va impacati, nu-l contrazice brutal si explica-i ca este normal sa simta asa, insa e putin probabil ca asta sa se intample.
3. Asigura-l pe cel mic ca, indiferent de schimbarile care vor surveni, vei face tot posibilul ca lui sa-i fie bine. Atunci cand parintii vorbesc cu copiii lor despre divort, trebuie sa le spuna adevarul in cuvinte cat mai simple.
4. Nu le dezvaluiti motivul rupturii. Spuneti-le ca de-acum inainte vor avea doua case. Daca va despartiti temporar, spuneti-le ca momentan nu veti mai locui cu totii impreuna, dar ca faceti tot posibilul sa imbunatatiti relatia.
Citeste si: Cum iti ajuti partenerul sa fie un tata mai bun
5. Nu le oferiti detalii care i-ar putea rani si nu le dati sperante desarte. La finalizarea divorului, anuntati-i cu cine urmeaza sa locuiasca si cand se va intampla aceasta schimbare.
6. Sub nicio forma nu-i faceti partasi la neintelegerile dintre voi. Nu va bizuiti pe sprijinul emotional al copilului in aceasta perioada. Apelati mai degraba la rude si prieteni.
7. Niciodata nu denigrati sau nu subminati autoritatea celuilalt parinte in fata copilului. Facand asta, copilul va avea impresia ca, indirect, il atacati pe el. De asemenea, nu lasati pe nimeni sa vorbeasca de rau celalalt parinte in fata copilului.
Pentru a trece mai usor prin aceasta incercare grea, adesea traumatizanta, puteti apela la serviciile unui specialist atat pentru voi, cat si pentru copil, in cazul in care acesta din urma este incepe sa aiba insomnii, sa manance prost sau sa-si schimbe comportamentul devenind violent sau, dimpotriva, apatic.
Fii puternic pentru copilul tau si, pana la urma, momentele de criza din viata voastra va va intari si veti iesi invingatori.