Ce alimentatie este recomandata in lactatie


Este normal sa te intrebi atunci cand alaptezi daca iti poti pastra obiceiurile alimentare, ce este bine sa mananci si de ce anume trebuie sa te feresti. Tot ceea ce manca mami, papa si bebe prin intermediul lapticului. Trebuie sa [...]


Este normal sa te intrebi atunci cand alaptezi daca iti poti pastra obiceiurile alimentare, ce este bine sa mananci si de ce anume trebuie sa te feresti. Tot ceea ce manca mami, papa si bebe prin intermediul lapticului.

Trebuie sa tii cont de faptul ca organismul tau va transfera in primul rand in lapte toti factorii nutritivi necesari, urmand ca restul sa fie folosit pentru nevoile proprii. Aceasta este explicatia diminuarii calitatii laptelui, dar nu si a cantitatii in situatia mamicilor cu o nutritie deficitara.

Cu cat laptele este mai bun calitativ, cu atat bebelusul se va hrani mai mult stimuland in continuare secretia lactata. Atunci cand laptele nu este satios, interesul celui mic pentru supt scade si astfel se diminueaza si secretia lactata.

Ce nevoi nutritionale sunt specifice alaptarii?

Energetice. Este necesar un surplus zilnic de 500 de calorii fata de aportul obisnuit de calorii. Copilasul tau primeste prin intermediul laptelui matern circa 1000 de calorii zilnic. Ai nevoie de aproximativ 2500 de calorii/ zi, chiar 2800 daca intentionezi sa prelungesti alaptarea dupa varsta de 3 luni.

Lichide. Bea cu 1 litru mai mult pe zi fata de cat obisnuiai inainte, dar nu mai mult de 2,5 – 3 litri pe zi. Alaptarea cauzeaza sete. Poti bea cu moderatie si ceaiuri din plante medicinale, infuzii. Evita bauturile carbogazoase, cele ce contin zahar, coloranti, indulcitori.

5 mese pe zi. Dimineata, pranz, cina si doua gustari: una dupa-amiaza si una seara. Gustarea poate contine un fruct sau un produs lactat sarac in grasimi.

Fierul. Cea mai buna absorbtie a fierului are loc in prezenta vitaminei C. In cazul mamicilor care alapteaza nu apare menstruatia cateva luni, in acest fel fiind mentinuta in organism rezerva de fier.

Ce este bine sa mananci?
• grasimi nesaturate: ulei de floarea soarelui, porumb, rapita, masline (furnizeaza acizi grasi necesari pentru dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului)
• acid folic (vitamina B9): sparanghel, mazare, spanac, porumb
• zinc (15 – 20 mg/zi): oua, carne, ovaz, faina integrala
• calciul: necesarul este de 1200 mg/ zi, mai mult decat in mod normal. El poate fi luat atat din alimente cat si din suplimente cu calciu.
- alimente: branza (oaie, capra), peste (hamsii), cereale integrale sau faina din cereale integrale, legume verzi cu frunze, fructe uscate (nuci, migdale, smochine – dar cu moderatie), supa de pui (carnea sa aiba oase si sa fie fiarta pana cand acestea se inmoaie)
- produse traditionale: seminte de susan bine mestecate, alge
• vitamina A: morcovi, legume, unt, peste, carne. Daca ai suferit in timpul sarcinii o scadere a nivelului de vitamina sau locuiesti intr-o zona unde exista deficit de vitamina A, poti apela la suplimente.

O dieta ideala presupune varietate:
- legume si fructe proaspete, crude sau fierte
- cereale (grau, orez, porumb, orz), gris, faina (inclusiv derivatele acestora: paine, paste)
- proteine de origine animala: produse lactate, oua, carne, peste
- proteine de origine vegetala: linte, fasole
- grasimile (in cantitate redusa, de preferat sunt cele neprelucrate termic): uleiuri vegetale
- dieta vegetariana: un aport suficient de lapte, produse lactate si oua suplineste lipsa produselor din carne. Daca din dieta sunt eliminate si acestea, suplimentele de vitamina B12 (cu rol in prevenirea anemiilor si dezvoltarea sistemului nervos) se impun.

Sigur ai auzit despre anumite alimente care ori schimba gustul laptelui, ori pot genera colici: telina, ceapa, citrice, varza, fasole, mazare, conopida, praz, condimente. Nu exista o regula.

Ce trebuie sa eviti?
- fumatul: nicotina trece in lapte. Daca nu te poti lasa de fumat, evita tigarea cu cel putin o ora inainte de alaptare.
- alcoolul: consumul periodic interzis. Daca este o ocazie, bea numai dupa ce l-ai hranit pe bebe.
- medicamentele: le iei numai daca sunt recomandate de medic. Sunt contraindicate: antibioticele, sulfamidele, laxativele chimice, produsele cu iod.
- fii foarte atenta la eticheta produselor alimentare: colorantii, conservantii, diverse arome ce sunt surse de alergii nu sunt recomandate
- limiteaza consumul de zahar alb si dulciuri: sunt bogate in calorii si sarace in elemente nutritive
- cat mai putina carne rosie si grasimi animale: pot contine pesticide sau substante chimice

Daca bebelusul nu mai pare atat de incantat de laptic ori au aparut colicile, gandeste-te ce ai mancat in ultimele 24 de ore. Este posibil ca unul dintre alimente sau o anumita bautura sa fie vinovate. Fiecare copilas reactioneaza diferit.

related posts

Modifică setările cookies