Ambliopia, o afectiune ce trebuie investigata cat mai repede


Scaderea acuitatii vizuale la unul dintre ochi, mai rar ambii, forteaza creierul sa foloseasca ochiul sanatos. Imaginile preluate de catre ochiul lenes vor fi treptat ignorate de catre creier, ceea ce poate provoca in timp afectarea permanenta a vederii. Vizita [...]


Scaderea acuitatii vizuale la unul dintre ochi, mai rar ambii, forteaza creierul sa foloseasca ochiul sanatos. Imaginile preluate de catre ochiul lenes vor fi treptat ignorate de catre creier, ceea ce poate provoca in timp afectarea permanenta a vederii. Vizita la medicul oftalmolog este obligatorie daca micutul tau are un ochisor lenes.

Ambliopia apare mai des:
- in familiile in care au existat deja cazuri de ochi lenes
- la copiii prematuri

Ce observi?
- miscari necoordonate ale ochilor
- cand ii arati ceva sau se uita catre un punct fix, privirea apare deviata
- poate privi crucis sau un ochi “fuge”de la axul normal
- nu poate aprecia corect adancimile

Ce a provocat ochiul lenes?

1. Tonus scazut al muschilor oculari. Strabismul.
La sugarii pana la 3 luni apare un tip de strabism intermitent care este normal, fiziologic. El este cauzat de o imaturitate a muschilor oculari si dispare dupa varsta de 4 luni.

2. Defecte de refractie: miopia, hipermetropia sau astigmatismul

3. Anomalii ale structurii ochiului
- retina nu este centrata
- cataracta: prezenta unor zone de opacitate ale lentilei ochiului (cristalinul)

4. Forma anormala a ochiului sau ochi de marime diferita.

5. Tumori: cateodata ochiul lenes este primul semn al unei tumori la nivelul ochiului.

Tratament

Diagnosticul rapid impune si o interventie timpurie. Cu cat copilul este mai mic, cu atat tratamentul este mai eficient.

1. Ochelari de corectare a vederii in cazul miopiei, hipermetropiei sau asigmatismului
2. Acoperirea ochiului sanatos cu un ocluzor: in acest fel ochiul slab este fortat sa lucreze si sa stimuleze dezvoltarea ariei corespunzatoare din creier. Atentie! Trebuie respectate cu strictete indicatiile medicului oftalmolog deoarece purtarea inadecvata a ocluzorului poate afecta si ochiul sanatos.
3. Picaturile intraoculare cu atropina sunt o alternativa la metoda acoperirii ochiului. Atropina determina dilatarea pupilei si o scadere temporara a capacitatii vizuale.
4. Chirurgical: in cazul strabismului sau a devierii spre exterior a ochilor se recurge la repararea chirurgicala a muschilor ochiului. Totodata operatia este indicata si in cazul cataractei.

Vizita la oftalmolog

Pentru ca de multe ori semnele de suferinta oculara nu sunt evidente, copilul mai mare de 3 ani este bine sa fie supus unui control de specialitate care sa-i analizeze acuitatea vizuala. Defectele de vedere trebuie corectate din timp, deoarece dupa varsta de 6 ani ele devin permanente.

Medicul oftalmolog trebuie sa fie vizitat de urgenta daca observi ceva in neregula la ochisorii copilasului tau, chiar daca micutul nu acuza vreo suferinta.

related posts

Modifică setările cookies