Anestezia epidurala, o optiune intre beneficiu si risc


In ultimele saptamani de sarcina, te vei gandi tot mai des la modul in care se va naste bebelusul tau. Vei primi multe sfaturi, majoritatea rezultate din experientele traite de alte mamici. Studiaza cu atentie fiecare optiune si nu ezita [...]


In ultimele saptamani de sarcina, te vei gandi tot mai des la modul in care se va naste bebelusul tau. Vei primi multe sfaturi, majoritatea rezultate din experientele traite de alte mamici. Studiaza cu atentie fiecare optiune si nu ezita sa te sfatuiesti cu doctorul care te-a supravegheat pana acum.

Deoarece teama de durere este foarte raspandita printre viitoarele mamici, mai ales daca sunt la prima sarcina, anestezia epidurala este preferata de aproximativ 50% dintre femei.

Ce este anestezia epidurala?

- In spatiul epidural se injecteaza o doza de anestezic local ce va bloca impulsurile nervoase ale segmentelor spinale inferioare. Rezultatul este scaderea sensibilitatii in regiunea inferioara a corpului.
- Exista doua tipuri de anestezie epidurala. Personalul medical care iti va supraveghea nasterea va hotari daca se opteaza pentru o anestezie epidurala conventionala sau o anestezie combinata, spinala-epidurala.

Beneficii

- Prin atenuarea durerii, iti permite sa te odihnesti in cazul unui travaliu prelungit.
- Esti constienta pe tot parcursul nasterii.
- Daca nasti prin cezariana, durerile din perioada de recuperare sunt mai putin intense.
- Eviti efectele secundare ale anesteziei generale.

Riscuri
- Greata, varsaturi, frisoane (sunt frecvente).
- Scaderea tensiunii arteriale. In acest caz ti se vor administra lichide pe cale intravenoasa si oxigen.
- Dificultati in urinare ce impun introducerea unei sonde in vezica urinara.
- Travaliul poate dura mai mult. Fiind amortita, nu iti dai seama cand este momentul sa impingi, iar bebelusul tau va trebui sa fie ajutat cu forcepsul pentru a iesi.
- Pozitionarea gresita a copilului in uter (distocia) este de doua ori mai frecventa in cazul anesteziei epidurale. Anestezia afecteaza muschiul pelvian ce are rolul de a ghida copilul in canalul de nastere. In acest caz trebuie folosit forcepsul pentru remedierea pozitiei. Daca nu se reuseste acest lucru, se impune operatia de cezariana.
- Insuficienta respiratorie, convulsii.
- Dureri de cap severe care apar in cazul pierderii de lichid spinal (au o frecventa redusa).
- Dupa nastere e posibil sa te deplasezi cu dificultate daca amorteala persista in partea inferioara a corpului.
- Psihologice: unele mamici au acuzat o stare de detasare emoţionala.

Exista multe modalitati de a naste. Informeaza-te, discuta cu medicul tau, cu familia si sigur vei gasi metoda potrivita pentru tine si bebelus. Gandeste-te ca neplacerile din timpul travaliului vor disparea ca prin farmec in secunda in care vei auzi prima data glasul copilului tau. winking

related posts

Modifică setările cookies