Atentie, viitoare mamici! Exercitiile fizice in exces pot afecta fertilitatea


Ce e mult strica. La fel se intampla si atunci cand vrei sa te mentii in forma si, in acelasi timp, sa concepi un copil. Solicitarea fizica in exces poate duce la scaderea progesteronului si aparitia anovulatiei. Se intampla adesea [...]


Ce e mult strica. La fel se intampla si atunci cand vrei sa te mentii in forma si, in acelasi timp, sa concepi un copil. Solicitarea fizica in exces poate duce la scaderea progesteronului si aparitia anovulatiei.

Se intampla adesea ca sportivele de performanta sa aiba dificultati atunci cand vor sa ramana insarcinate. Pornind de la aceasta evidenta, medicii au ajuns la concluzia ca atunci cand o femeie depune prea mult efort fizic in mod constant, sansele ca ea sa devina infertila sporesc.

Cercetatorii de la Universitatea de Stiinta si Tehnologie din Norvegia, de exemplu, au demonstrat ca organismul unei femei nu are suficienta energie pentru a suporta, in paralel, efortul fizic intens si sarcina. Potrivit rezultatelor studiului, riscul de a se confrunta cu probleme de fertilitate creste cu 3,5% la femeile care se antreneaza zilnic fata de cele care fac sport maximum sapte ore pe saptamana sau deloc.

Sunt insa si alte aspecte care leaga aparitia infertilitatii de activitatea fizica regulata si solicitanta. Prima dintre ele se refera la reducerea cantitatii de progesteron in cele doua saptamani dintre prima zi a ovulatiei si aparitia ciclului menstrual.

Atunci cand efectuezi exercitii fizice intense in aceasta perioada, numita si faza luteala, ea se poate reduce, astfel incat ovulul sa nu mai poata fi eliberat sau tu sa fii fertila o perioada mult mai scurta din luna. Daca incetarea fazei luteale coincide cu ziua in care ovulul urma sa fie eliberat, e limpede ce se intampla: nu mai ai cum sa ramai gravida.

Cand faci prea mult sport pentru a-ti mentine organismul in forta sau pentru ca pur si simplu aceasta iti este meseria, poate aparea o modificare in productia de hormoni sexuali. Acestia sunt gonadotropina, denumita popular hormonul sarcinii, dar si hormonul luteotrop si cel al stimularii foliculilor ovarieni. In mod normal, acestia cresc in perioada luteala, insa atunci cand efectuezi exercitii fizice se obseva o diminuare a nivelului lor de secretie.

La ovulatie este eliberat, alaturi de progesteron, un alt hormon – estradiolul, produs de un folicul care se dezvolta inainte ovulatie. Acesta stimuleaza cervixul sa produca mucusul care ajuta spermatozoizii sa ajunga mai usor la ovul. Practicarea sportului in aceasta perioada poate inhiba, de asemenea, eliberearea estradiolului.

Un alt motiv ce nu poate fi neglijat de catre femeile care depun efort fizic activ si isi doresc o sarcina este schimbarea nivelului leptinelor, principalii hormoni care influenteaza pofta de mancare, metabolismul dar si fertilitatea feminina. Atunci cand nu consumi suficiente alimente bogate in proteine, metabolismul se poate da peste cap si, odata cu el, ciclul menstrual se poate deregla.

Acelasi lucru se poate intampla in cazul in care exercitiile aerobice sau fitnessul pe aparate sunt asociate cu supraponderabilitatea si regimul alimentar. O dieta saraca in nutrienti esentiali si bogata in fibre poate slabi organsimul pe termen lung si duce la probleme de fertilitate.

Vestea buna este ca aceste neajunsuri inceteaza la scurt timp dupa ce reduci efortul fizic sustinut. Ce trebuie sa stii este ca sportul dauneaza sanatatii si ovulatiei DOAR atunci cand este practicat in exces.

Un stil de viata dinamic (dar cu masura), sporeste sansele unei femei de a ramane gravida, prin simplul fapt ca tonifica organismul si il mentine la parametri optimi. Mai mult, sportul elimina stresul – unul din principalii factori in aparitia deficientelor de fertilitate.

In loc sa renunti definitv la sport atunci cand vrei sa concepi un bebelus, inlocuieste formele sale agresive si extenuante cu unele mai usoare si mai eficiente, cum ar fi exercitiile pilates sau yoga.

related posts

Modifică setările cookies