Fiecare dintre noi e dotat de la mama natura cu un sistem de protectie – sistemul imunitar- care ne apara impotriva organismelor ce ne fac rau. Uneori, insa, sistemul imunitar poate fi dat peste cap si va ataca chiar propriul organism, afectind printre altele si fertilitatea. In cazul unei femei, poate sa atace ovulele sau chiar fatul.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a identificat 22 de posibile cauze ale infertilitatii feminine. Pe langa acestea, exista si infertilitatea “neexplicata”. Mai exact, incapacitatea de a concepe nu e cauzata de factori medicali, ci de alt tip de factori cum ar fi infectiile, factorii psihologici sau boli ale sistemului imunitar. 20% din numarul cazurilor de infertilitate neexplicata medical sunt legate de probleme ale sistemului imunitar.
Ce sunt bolile autoimune?
Bolile autoimune apar atunci cand organismul intoarce “armele” impotiva lui si isi distruge singur celulele bune si sanatoase. Printre cele mai comune boli autoimune sunt diabetul de tip I, boala Chron, scleroza multipla, artrita reumatoida sau Lupusul. Cel mai adesea, sunt o mostenire genetica nedorita, dar pot sa apara si din cauza mediului sau a unor infectii.
Nu vei descoperi astfel de boli abia cand te hotarasti sa faci un copil. De obicei, sunt depistate inca din copilarie, iar femeile tind sa fie mai afectate de ele decat barbatii. Totusi, e bine sa stii din timp cu ce te confrunti, pentru ca o sarcina nu e usor de obtinut in aceste conditii.
Care este legatura dintre bolile autoimune si fertilitate?
Parerile sunt impartite in ceea ce priveste legatura dintre cele doua probleme din simplul motiv ca bolile autoimune nu afecteaza direct organele reproductive. Si totusi, specialistii sunt de acord ca tratamentele administrate pentru astfel de boli sunt periculoase pentru dezvoltarea fatului. Chiar si asa, femeile care au boli autoimune nu trebuie sa isi piarda speranta. Pot deveni mame cu putin mai mult efort si mai multa pregatire.
Cand poti sa concepi?
Bolile autoimune au perioade de maxima activitate, cand simptomele sunt puternice, si perioade de remisie, cand acestea dispar complet. Asta face ca tratamentul sa se administreze in etape si sa aiba si perioade de pauza. Momentul potrivit pentru a concepe este atunci cand boala e in remisie. Din pacate aceste perioade sunt destul de scurte, asa ca stimularea organismului (cu tratamente hormonale) pentru o sarcina incepe, uneori, mai devreme decat in cazul altor femei care sufera de infertilitate.
Vestea buna este ca odata ce ai ramas insarcinata, ai sanse ca boala sa ramana in remisie pe timpul celor 9 luni. De fapt, la o treime dintre cazuri bolile autoimune raman in acelasi stadiu pe parcursul sarcinii, la o alta treime se agraveaza, iar la o treime starea se imbunatateste.
Vestea proasta este ca nu ai scapat de probleme daca sarcina a aparut. De exemplu, te poti confrunta cu sindromul antifosfolipidic. Ce inseamna asta? Organsimul tau ar putea lupta chiar impotriva fatului prin aparitia tromobozelor, care blocheaza circulatia sangelui si a nutrientilor catre plancenta si duce la declansarea avortului spontan. La fiecare sarcina nereusita numarul anticorpilor de acest gen creste, iar urmatoarea incercare va fi si mai dificila.
Cum te pregatesti pentru o sarcina daca ai o boala autoimuna?
Daca stii ca ai astfel de probleme, e bine sa discuti cu medicul tau inainte sa incerci sa concepi un copil. S-ar putea sa fie nevoie sa fii supravegheata de mai multi specialisti in acelasi timp pentru a tine sub control atat boala, cat si evolutia sarcinii. Medicul iti va prescrie alte medicamente sau va micsora dozele daca acestea pot pune in pericol sarcina.
Cel mai important este sa nu iti pierzi speranta. O sarcina in acest caz este mai complicata, dar nu imposibila. Multe alte femei diagnosticate cu boli autoimmune au reusit sa aduca pe lume bebelusi frumosi si sanatosi.