Cel mic a crescut brusc in inaltime? In acest caz ar trebui sa ii reglezi alimentatia, pentru ca tesutul conjunctiv poate avea de suferit. Ideal este sa actionezi in primele sase luni de la debutul cresterii in inaltime. Astfel pot fi evitate si vergeturile, de care se plang 70% dintre adolescenti.
Cresterea in inaltime la 10 ani in cazul fetitelor si la 14 ani in cazul baietilor. In ultimul timp se observa insa o scadere a varstei la care copiii se “inalta” brusc.
Cresterea presupune intinderea tesutului conjunctiv, a fibrelor musculare si a oaselor. De cele mai multe exista o neconcordanta intre cresterea sistemului osos si a celui muscular si conjunctiv, iar astfel incep durerile. De aceea, trebuie sa actionezi din timp.
Foarte importante sunt calciul si vitamina D. “Nu recomand preparate strict numai din calciu, pentru ca acesta se poate depune si poate ajunge astfel in locuri nedorite, ducand la fibroze, calcificari, reparand lucruri care nu sunt stricate. Se poate depune pe peretele vascular, aducand anumite prejudicii“, a spus pentru CSID dr Georgiana Taclie, medic primar recuperare medicala.
Calciul se poate lua foarte usor din alimentatie. Se gaseste in pestele gras, in uleiul de peste, in susan, patrunjel si marar. Pentru a fi sintetizat, este nevoie de cateva minute de expunere la soare in fiecare zi.
Si proteinele sunt foarte importante in dieta copilului pentru ca dezvoltarea muschilor este conditionata de aceste elemente. “1-1,2 grame de proteine pe kg/corp pe zi sa existe in dieta. Daca cel mic are 40 de kilograme, aportul trebuie sa fie de 40-50 grame de proteina, care se gaseste in: 100-120 de grame de carne, un ou fiert, o bucata de 100-150 grame de branza, lapte batut, sana“, este de parere conf. dr. Lygia Alexandrescu, nutritionist.
La fel de bune sunt nucile, semintele, mazarea, fasolea sau nautul – vegetale foarte bogate in proteine. Nu uita nici de alimentele care contin zinc, precum fructele de mare, nucile sau cerealele, excelente in perioada de crestere.
Recomandate sunt si radacinoasele. “Radacinoasele sunt sursa de zinc, sursa de crom – acesta tine pofta de dulce sub control, lucru destul de greu de realizat la copii. Trebuie sa fie prezente in dieta sub forma de salate, daca se poate, ca sa-si mentina proprietatile”, a completat conf. dr. Lygia Alexandrescu. Surse importante de crom sunt branzeturile, ficatul, cerealele, germenii de grau, pastarnacul si ardeii.
Copiii in crestere se pot confrunta si cu alta problema: aparitia vergeturilor. Asta se intampla din cauza modificarii tesutului conjunctiv care se gaseste in ligamente si tendoane, dar si in piele, unghii si par.
Te sfatuim sa iei masuri in primele sase luni din momentul in care observi ca micutul incepe sa creasca in inaltime si astfel toate neplacerile vor fi evitate.