Afla cand poti sa alegi laptele de soia pentru bebe


Daca varsta copilasului tau o permite si medicul pediatru nu a formulat niciun fel de obiectie, laptele din soia poate reprezenta o alternativa pentru alimentatia bebelusului tau. In ultimii ani am asistat la o explozie a ofertei pe piata alimentara [...]


Daca varsta copilasului tau o permite si medicul pediatru nu a formulat niciun fel de obiectie, laptele din soia poate reprezenta o alternativa pentru alimentatia bebelusului tau.

In ultimii ani am asistat la o explozie a ofertei pe piata alimentara a variantelor ce au la baza acest compus: soia.

Ce iti doresti de la un produs ce va face parte din hrana micutului tau? Sa fie o sursa de elemente nutritive, sa nu aiba reactii adverse si nici consecinte viitoare asupra starii de sanatate.

Aflata in fata multitudinii de variante de lapte din soia, urmareste cu atentie eticheta produsului:

- sa fie compatibil cu varsta copilasului tau

- sa fie o versiune integrala, cu grasimi: acestea au rol in dezvoltarea creierului. Variantele cu un continut scazut de grasimi sau absent sunt indicate numai daca in familia ta exista un istoric de boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala sau obezitate. Oricum, aceasta predispozitie genetica trebuie confirmata si urmarita de catre medic.

- sa fie imbogatit cu vitamine: A, D, B

- sa aiba calciu: totusi, o formula imbogatita cu calciu nu este suficienta. Soia contine compusi naturali (fitati) care pot diminua absorbtia normala a calciului, dar si a altor minerale. S-a descoperit ca organismul absoarbe 75% din cantitatea de calciu prezent in laptele de soia. De aceea aportul trebuie suplimentat cu alte produse ce contin calciu (iaurt, branza, suc portocale imbogatit cu calciu, broccoli, cereale).

- exista o mare varietate de arome adaugate tipurilor de lapte din soia: alege in functie de preferintele copilasului tau si mai ales daca observi ca acesta nu este deloc incantat de gustul specific de soia

- pe unele etichete poate aparea evidentiat faptul ca produsul respectiv contine izoflavone. Acestea sunt defapt fitoestrogeni, compusi naturali cu structura asemanatoare hormonilor estrogeni. De aceea mai poarta denumirea de “estrogen-like”. Inca nu s-a dovedit ca acestia ar avea vreun efect advers la copii. Totusi, in ideea ca ar afecta dezvoltarea creierului, a sistemului reproducator sau buna functionare a glandei tiroide, amana introducerea laptelui de soia daca micutul tau este sugar. Interdictia este sustinuta si de prezenta manganului, asociat la copiii foarte mici cu tulburarile de atentie si neurotoxicitatea.

- intereseaza-te asupra cantitatii zilnice potrivite varstei copilului tau

Atentie la vitamina B12!

Ciancobalamina intervine in buna functionare a sistemului nervos, ajuta in procesele de invatare si memorie si protejeaza impotriva aparitiei anemiilor.

Laptele din soia este de origine vegetala, asadar nu contine vitamina B12 ce se gaseste numai in alimentele de origine animala (inclusiv in laptele de vaca). Principalele surse de vitamina B12 sunt produsele lactate, carnea (mai ales ficatul) si ouale.

Pentru a acoperi aceasta lipsa, o idee ar fi ca laptele de soia sa fie consumat impreuna cu cereale imbogatite cu vitamine, in special vitamina B12.

Incearca sa asociezi aportul de vitamina B12 cu cel de calciu pentru ca vitamina este mai usor asimilata in prezenta calciului.

Acest lapte are, la fel ca si cel de vaca, avantaje si dezavantaje. Lipsa colesterolului, a lactozei implicata in alergiile copiilor, aportul proteic considerabil si prezenta acizilor omega 3 il recomanda.

Soia implica, cel putin in acest moment, o balanta: avantaje versus dezavantaje si posibile riscuri. De foarte multe ori, pe baza experientei de practician, un pediatru te poate scoate din impasul dificultatii de a alege.

related posts

Modifică setările cookies