Desi nu de multe ori descoperirea cauzei este dificila, aceasta trebuie cautata cu atentie deoarece fiecare boala are un tratament specific. De multe ori, mamicile sunt tentate sa contracareze simptomele celor mici prin medicamente care nu fac altceva decat sa mascheze o posibila suferinta a copilasului.
Ce sunt migrenele?
Unii copii sanatosi pot avea din cand in cand dureri de cap carora specialistii nu le-au putut identifica pana acum o cauza concreta. Se presupune ca ar fi vorba despre o trasatura genetica specifica anumitor familii. Asa s-ar explica de ce unii copii nu se plang de migrene, iar altii da, in ciuda faptului ca sunt la fel de sanatosi ca primii.
Ce este tensiunea dureroasa?
In acest moment, specialistii cred in existenta mai multor cauze ce pot determina acest tip de durere de cap. Una dintre ele ar fi schimbarile de natura chimica care au loc la nivelul creierului.
Cum se manifesta durerile de cap la copii?
1. In cazul migrenelor:
- durerea are caracter migrator: se muta dintr-o parte in alta a capului
- are caracter pulsatil in una sau ambele parti ale capului
- stare de greata sau/ si voma
- copilul este palid
- sensibilitate crescuta la lumina sau anumite mirosuri
- semnele care anunta debutul unei migrene (aura migrenoasa): tulburari de vedere, puncte luminoase. Acestea sunt mai rar intalnite la copii fata de omul adult.
2. Tensiunea dureroasa:
- copilasul se plange de o durere constanta, resimtita ca o presiune in ambele parti ale capului
- senzatia de apasare poate aparea fie la nivelul intregului cap, fie doar la frunte
- durere in zona tamplelor sau a gatului
Daca ai un copilas foarte mic, ce nu iti poate descrie ceea ce il supara, te poti orienta dupa alte manifestari care sunt consecinte ale unei dureri de cap:
- are o stare de iritabilitate, arata ca este ceva care il deranjeaza
- are o stare de somnolenta si adoarme la ore cand de obicei statea treaz
- pare lipsit de chef, nu se joaca, este apatic si parca nimic din ceea ce il distra pana acum nu ii mai trezeste interesul
- lumina puternica il deranjeaza
Cum pot fi prevenite durerile de cap?
- ofera-i copilului tau atmosfera linistita, relaxanta. Evita certurile in familie, mai ales in fata micutului
- cel mic trebuie sa bea lichide in fiecare zi si sa aiba o alimentatie corespunzatoare
- asigura-te ca se odihneste suficient
Daca regasesti semnele de mai sus printre manifestarile copilasului tau si acestea devin din ce in ce mai intense, dureaza mai mult de 1-2 zile si afecteaza vizibil starea lui de sanatate, trebuie sa apelezi la un medic pediatru. Acesta iti va recomanda teste prin care va cauta motivele aparitiei durerii de cap si ii va prescrie tratamentul corespunzator.
Chiar daca in zilele noastre durerea de cap a devenit o banalitate, de foarte multe ori ea are rolul unui semnal de alarma al unei suferinte ce trebuie descoperita cat mai repede.