Candidoza in timpul sarcinii? Afla cum se manifesta si cum o tratezi


Candidoza e unul din musafirii neplacuti ai sarcinii. Este o afectiune care apare din cauza inmultirii unei ciupierci microscopice pe care o avem in corp – Candida Albicanis. Esti mai expusa sa faci o astfel de micoza in timpul sarcinii [...]


Candidoza e unul din musafirii neplacuti ai sarcinii. Este o afectiune care apare din cauza inmultirii unei ciupierci microscopice pe care o avem in corp – Candida Albicanis.

Esti mai expusa sa faci o astfel de micoza in timpul sarcinii din cauza schimbarilor hormonale ce au loc in organismul tau. Desi nu te pune in pericol nici pe tine, nici pe bebelus poate fi extrem de enervanta.

Trei sferturi dintre femei se confrunta macar o data in viata cu candidoza, iar in timpul sarcinii riscul este mai mare deoarece nivelul de estrogen creste, mai ales in al doilea trimestru. Odata cu aceste schimbari, echilibrul florei vaginale, in care se afla de obicei micile ciuperci Candida Albicanis, este dat peste cap si se creeaza un mediu propice pentru dezvoltarea candidozei.

Vestea buna este ca de cele mai multe ori aceasta afectiune nu este periculoasa si nu se transmite pe calea unui act sexual, insa este neplacuta pentru ca iti creeaza un disconfort.

Cum se manifesta candidoza in sarcina?

N-ai cum sa nu stii ca te-ai ales cu o frumoasa infectie cu candida. Semnele ei sunt vizibile si derajante.
• iritatie locala
• mancarimi
• senzatie de arsura in timpul urinarii
• secretie vaginala albicioasa, abundenta, cu miros intepator.

Il afecteaza candidoza pe bebelus?

Stim ca prima ta grija este sananatea micutului pe care il poti in burtica, dar in acest caz nu ai de ce sa iti faci griji. Candidoza nu se transmite catre fat. Totusi, exista posibilitatea ca micutul sa contacteze afectiunea in momentul nasterii, indiferent ca este nastere naturala sau prin cezariana. In cazul bebelusului candidoza va aparea la nivelul gurii, dar vestea buna este ca daca se va intampla, tratamentul in cazul nou nascutului este rapid si eficient.

Cum scapi de neplaceri?

Daca ai mai avut de-a face cu candidoza si inainte sa ramai insarcinata, vei recunoaste imediat semnele ei. Nu te trata, insa, singura si nu aplica leacuri citite prin reviste. Cel mai indicat ar fi sa incerci sa previi o astfel de infectie daca stii ca esti predispusa.

• poarta lenjerie intima de bumbac
• spala-te cu sapunuri cu PH neutru
• evita hainele stramte
• evita dusurile fierbinti in zona intima si spalaturile vaginale (daca nu ti-au fost indicate de medic)

Daca nu reusesti sa tii candidoza departe, mergi la medic. Pentru ca esti insarcinata, nu toate tipurile de tratament pentru candidoza ti se potrivesc. Cel mai bun dintre ele iti va fi indicat de ginecologul tau.

Sa nu fii surprinsa daca medicul iti va recomanda pe langa creme cu aplicatie locala si unele reguli de dieta. S-ar putea sa iti ceara sa cresti consumul de iaurt, care te va ajuta sa echilibrezi flora vaginala prin culturile vii de bacterii pe care le contine.

De asemenea, s-ar putea sa ti se recomande sa reduci cantitatea de zahar din dieta zilnica, pentru ca acesta este principalul combustibil cu care se hraneste Candida Albicanis.

Tratamentul pentru candidoza nu e greu de urmat in timpul sarcinii, dar poate dura si pana la 14 zile. Dupa primele zile te vei simti mult mai bine si vei scapa de disconfort.

Nu amana vizita la medic si nu incerca tratamente despre care ai mai auzit de la alte prietene insarcinate. Simptomele candidozei sunt asemanatoare si cu ale altor boli genitale transmise pe cale sexuala. Asa ca numai analizele amanuntite pot pune un diagnostic corect.

related posts

Modifică setările cookies