Capusele pot transmite “Boala celor o mie de fete” (Boala Lyme)


Atunci cand sta in iarba, cand mangaie vreun catel, cand se plimba in locuri cu multa vegetatie, copilasul tau este expus riscului de a fi muscat de o capusa. Aceasta trebuie indepartata cat mai rapid. Daca a stat in pielea [...]


Atunci cand sta in iarba, cand mangaie vreun catel, cand se plimba in locuri cu multa vegetatie, copilasul tau este expus riscului de a fi muscat de o capusa. Aceasta trebuie indepartata cat mai rapid. Daca a stat in pielea micutului mai mult de 48 de ore, riscul de face boala Lyme creste simtitor.

Boala Lyme este o boala cauzata de o bacterie din genul Borelia, transmisa la om prin intermediul anumitor specii de capuse.

A fost numita “boala celor o mie de fete” pentru ca poate afecta diverse parti ale corpului, avand in consecinta si manifestari extrem de variate.

1. eruptia: prezenta la majoritatea persoanelor bolnave
- in cateva zile sau chiar o luna, pe corp apare o umflatura rosie, mica, de consistenta relativ dura. In zona respectiva pielea este usor calda. Locul aparitiei acestei umflaturi coincide cu locul muscaturii si este mai pronuntata la persoanele alergice la capuse.
- dupa cateva zile apar pete de dimensiuni diferite. Acestea au o forma caracteristica, de “tinta”: in centru este un punct rosu, inconjurat de o zona deschisa la culoare, iar la periferie este un inel rosiatic. Eruptia se extinde, migreaza in diverse zone ale corpului si poarta numele de eruptie migratorie.
- in cateva saptamani eruptia dispare de la sine

2. semne similare unei raceli
- cresterea temperaturii, frisoane
- oboseala, dureri de cap
- congestie nazala, tuse, durere in gat
- ochi inrositi

3. semne digestive
- greata, varsaturi
- dureri abdominale
- constipatie sau diaree

4. la nivelul articulatiilor, mai ales genunchi si incheietura mainii:
- durere care are caracter migrator (apare in momente diferite la diverse articulatii)

5. meningita: una dintre cele mai periculoase complicatii ce poate duce chiar si la paralizii la nivelul fetei

6. oboseala musculara, slabiciune

7. ficatul si inima sunt mai rar afectate

Citeste si: 5 sfaturi pentru a te proteja de muscatura capuselor

Deoarece boala netratata evolueaza catre complicatii grave, tratamentul trebuie inceput foarte repede. Medicul va afectua o serie de analize specifice de laborator (ELISA Western Blot, PCR). Nivelul de anticorpi produsi de organism la contactul cu bacteria Borrelia confirma diagnosticul de boala Lyme.

Antibiotice administrate oral:
- sunt recomandate pentru stadiile incipiente la bolii
- in alegerea tipului de antibiotic, medicul va tine cont de varsta copilasului si de eventualele alergii

Antibiotice intravenoase:
- sunt preferate daca boala este avansata si medicamentele orale nu au efect
- administrarea lor necesita asistenta medicala, mai ales in cazul copiilor

In functie modul in care se manifesta boala, mai sunt administrate si medicamente pentru ameliorarea celorlalte simptome: antipiretice, analgezice etc.

Pentru vindecarea acestei boli este indicat sa urmezi tratamentul prescris de medicul specialist deoarece alte metode de medicina alternativa pot folosi substante periculoase (de ex: compusi cu bismut) pentru cel mic. Netratata, boala se complica cu afectarea sistemului nervos sau a articulatiilor.

Atunci cand copilul tau a fost muscat de o capusa, fie ca ai reusit sau nu sa indepartezi parazitul din pielea celui mic, mergi cu el la medic. Numarul capuselor creste pe perioada verii exact in acele locuri vizitate des de orice familie cu copii: paduri, parcuri, pajisti. Cu cat parazitul este extras mai repede si leziunea evaluata de un specialist, cu atat riscul de boala Lyme este mai mic.

related posts

Modifică setările cookies