Care sunt cele mai mari îngrijorări ale mamelor din România


Sarcina și pregătirea pentru creșterea copilului sunt unele dintre cele mai importante etape din viața unei femei. Acestea sunt momentele în care mamele si viitoarele mame au multe întrebări, îngrijorări și curiozități.


În cadrul rubricii ”Mămicile Întreabă” de pe o platformă de profil, mii de femei au povestit despre îngrijorările lor privind sarcina, alăptarea sau diversificarea și au lăsat întrebări despre lapte praf, dezvoltarea bebelușului, nutriție, precum și multe alte curiozități la care căutau răspuns. 

Analizând întrebările, specialiștii au aflat că viitoarele mămici au cele mai mari îngrijorări în timpul sarcinii, 48% dintre întrebările acestora fiind strâns legate de schimbările petrecute în această perioadă, ca și de ceea ce le așteaptă imediat după momentul nașterii. 

Odată cu momentul în care o femeie devine mamă, scade simțitor și nivelul de îngrijorare, astfel că perioada 0-6 luni a copilului generează 12% din totalul de întrebări primite, perioada de 6-12 luni stârnește curiozități în proporție de 6%, iar 2% dintre întrebări sunt destinate vârstei de 1-2 ani. Pentru mamele care au copii de peste 2 ani, procentul întrebărilor scade la un nivel de 1%. 

În materie de subiecte care generează cele mai multe îngrijorări, experții au descoperit pe platforma www.aptanutricia.ro că sarcina este tema principală care stârnește neliniștea viitoarelor mămici, alături de colicii nou-născutului, 47,6%  dintre întrebări fiind legate de aceste subiecte. Urmează în clasament teme precum dezvoltarea bebelușului (13,5% întrebări pe această temă), sănătatea generală a mamei și a copilului (12,5% întrebări pe această temă), alăptarea și întrebările legate de lapte praf (10,7% întrebări pe această temă), urmate de nutriția bebelușului (10,1% întrebări pe această temă).   

Din întrebările cel mai des întâlnite pe platformă am aflat că neplăcerile cele mai frecvente experimentate de gravide sunt durerile de cap, durerile de spate, arsurile gastrice/durerile de stomac și durerile de oase. Alte îngrijorări în sarcină au fost legate de ce medicamente pot fi luate în sarcină, ce investigații sunt necesare în sarcină, ce tip de mișcare pot face femeile în timpul sarcinii, precum și dacă sportul e benefic.  

Pe lângă sarcină, alăptarea este un alt subiect care creează îngrijorări pentru mamele din România, de la durerile și rănile apărute la sâni, la rezerva de lapte și ce pot face femeile atunci când bebelușul refuză alimentația naturală, dacă se poate suplimenta hrănirea acestuia cu lapte praf, cum se poate face alăptarea la sân, care sunt cele mai bune momente de hrănire a bebelușului, cum se procedează în momentul în care nou-născutul se constipă etc.

Când începe diversificarea alimentației celor mici, mamele vor să știe: când pot fi introduse anumite alimente, care sunt tipurile de diversificare, de ce refuză copiii mâncarea, ce alimente de la magazin sunt potrivite pentru copii, care sunt cele mai frecvente alergii și cei mai răspândiți alergeni, cum ar fi proteina din lapte.  

Foto: iStock

related posts

Modifică setările cookies