“Mama, Mos Craciun e real?” E o intrebare la care stii ca vei raspunde la un moment dat, dar care te poate lua prin surprindere cand e rostita de copilul tau, mai ales daca acesta e la o varsta extrem de mica.
Dilema multor parinti este daca sa spuna adevarul si sa spulbere un vis sau sa “minta frumos” pentru a prelungi existenta unuia dintre cele mai frumoase mituri ale copilariei.
Oricat de pregatit ai fi sa auzi astfel de intrebari vei avea senzatia ca dai din colt in colt atunci cand trebuie sa ii raspunzi sincer copilului tau.
Citeste si: 10 traditii de Craciun pe care sa le sarbatoriti in familie
Fii atent, totusi, pentru ca un copil te simte cand esti nesigur, cand ocolesti raspunsul si cand esti evaziv. E mai bine sa fii in tema cu un raspuns potrivit chiar daca intrebarea despre Mos Craciun nu a fost rostita inca.
Cand apare “curiozitatea”?
In jurul varstei de 7 ani micutii devin extem de curiosi, si daca pana acum credeai ca ai fost supus unui adevarat tir de intrebari, sa vezi ce urmeaza de acum in colo. Intrebarea despre Mos Craciun face parte din noua curiozitate. Inainte sa accepti ca piciul tau a crescut mare, trebuie sa te intrebi de unde i s-a ivit in minte o asemenea idee.
In general, cu asemenea intrebari, copiii cauta o confirmare de la adulti. Poate ca te-a susprins in timp ce ascundeai cadourile anul acesta prin casa, poate ca fratii, verii, colegii de la gradinita sau scoala i-au spus in “mare secret” ca, de fapt, parintii sunt Mos Craciun sau poate a auzit o discutie care i-a starnit neincrederea. Inainte sa dai un raspuns afla de unde a aparut ideea si, foarte important, intreaba-l pe copil ce crede el.
Citeste si: Primul Craciun cu bebelusul. Afla cum sa traiesti o sarbatoare speciala in acest an
Cum abordezi raspunsul?
Depinde foarte mult de copilul pe care il ai in fata. Daca nu este unul naiv, ci istet, nu are sens sa minti. Nu ii insira povesti cu reni care zboara daca logica lui ii spune ca asa ceva nu se poate.
Daca micutul tau iti pune aceasta intrebare insistent sau daca o anumita intamplare i-a sugerat ca Mos Craciun nu e real, atunci explicatia fireasca din partea ta este adevarul. Chiar si asa, spune-i copilului tau ca lipsa unui personaj nu schimba cu nimic atmosfera si spiritul Craciunului.
Totusi, chiar daca un copil intreaba, nu inseamna intotdeauna ca este pregatit si emotional sa auda adevarul. Din acest motiv este important sa afli si ce crede el. Daca Mos Craciun este inca favoritul lui, in ciuda a tot ceea ce a auzit sau a vazut, nu trebuie sa ii spulberi visul.
Indulceste adevarul…
Un copil are nevoie de magie, asa ca nu-i fura (precum Grinch) frumusetea Craciunului. Increderea micutilor in existenta lui Mos Craciun face parte din inocenta pe care nu o veti mai regasi odata ce risipiti vraja. In plus, cel mic va fi tentat sa impartaseasca noul lui secret despre “inexistenta” Mosului si cu ceilalti copii de varsta lui, asa ca nu numai ca il vei priva pe micutul tau de un personaj iubit, dar e posibil sa generezi aceeasi indoiala si in sufletul altor copii.
Citeste si: Afla ce cadouri de Craciun sunt potrivite pentru bebelusi si copii
Adevarul poate fi spus in multe forme, iar cele mai “blande” variante despre existenta lui Mos Craciun sunt cele mai potrivite.
• Mos Carciun – un om adevarat. Imaginea Mosului, asa cum o stim noi azi (cu barba alba si haine rosii), are la origini ilustratiile lui Thomas Nast, care în 1860 s-a inspirat din povestirile europene despre Sfantul Nicolae, patronul sfant al copiilor, care dadea daruri oamenilor sarmani. Ar putea fi povestea cu care sa incepi adevarul despre Mos Craciun.
Pana la urma, prin Mos Craciun de acum nu facem altceva decat sa oferim bucurie si zambete celor dragi prin cadourile pe care le oferim, urmand exemplu Sfantului Nicolae. Poti sa ii spui ca multi copiii din lumea intreaga cred intr-un astfel de om bun care le aduce daruri.
De pilda, în Ungaria copiii stiu ca darurile sunt aduse aduse de îngeri. În Mexic, sau Spania, cei trei magi sunt responsabili cu adusul cadourilor, iar in Rusia Mos Craciun este, in traditia populara, un personaj feminin numit Babuska.
Citeste si: Cum decorezi bradul de Craciun cand ai copii mici? 4 sfaturi pentru siguranta picilor
• Spiritul Craciunului e in bunatatea noastra. Faptul ca Mos Craciun nu e un batranel simpatic care coboara pe horn si lasa cadouri din sania lui trasa de reni, nu inseamna ca magia sarbatorilor trebuie sa se schimbe. Vorbeste-i celui mic despre frumusetea clipelor pe care le petreceti in familie, despre bucuria pe care o faceti celor dragi atunci cand impliniti dorintele lor. Cadourile fac parte din traditia Craciunului, iar povestea magilor care au venit cu daruri poate fi un bun exemplu.
• Fiti complici! Daca tot ati dezvaluit adevarul, explicati-i ca acesta va fi secretul vostru. Mai ales daca mai sunt si alti frati sau surori mai mici. Implicati-l in desfasurarea de forte care are loc in preajma Craciunului, iar in acest an fiti complici la impachetarea si ascunderea cadourilor pentru ceilalti.
Indiferent daca micutul tau anticipa sau nu raspunsul, te-ai putea trezi ca ai in fata ta un copil care se simte tradat. Este important sa il faci sa inteleaga ca nu ai dezvaluit pana acum adevarul pentru ca povestea lui Mos Craciun este una plina de magie.
Regaseste copilul din tine
Nu e usor sa il desparti pe cel mic de unul dintre cei mai indragiti Mosi. Ca sa iti gasesti mai usor cuvintele pune-te in locul lui si adu-ti aminte de copilarie si de ce credeai tu in Mos Craciun. Probabil pentru ca acesta insemna magie, o lume frumoasa, oameni buni si calzi si multa dragoste.
Citeste si: Cum sa-ti faci copilul sa creada in Mos Craciun
Pana la urma, sa crezi in existenta lui Mos Craciun inseamna sa crezi ca poti fi mai bun si mai frumos pentru cateva clipe in seara de Craciun.
Te invitam sa ne povesteti si raspunsul pe care l-ai gasit tu la acesta intrebare!