Începeți o nouă etapă, o aventură plină de provocări, iar primele luni petrecute împreună, ba chiar primii ani, sunt un factor-cheie pentru stabilirea unei legături profunde între voi, piatra de temelie a relației voastre. În consecință, tot ceea ce faceți în perioada aceasta va conta enorm, pentru că vă va ajuta să vă apropiați și să vă obișnuiți unul cu celălalt, astfel încât să vă bucurați de cea mai frumoasă experiență!
Petrece cât mai mult timp cu cel mic
Trăim într-un ritm alert, e destul de greu să ții pasul cu toată avalanșa de informații, cu viața, în general, așa că orice încercare de a lua pauză pare să fie o misiune imposibilă. Însă atunci când vine vorba de copilul tău, toate celelalte lucruri ar trebui să treacă în plan secund. Vei avea timp și pentru ele, nu îți face griji.
În primele sale luni de viață, în schimb, bebelușul este dependent de tine. Profită din plin de concediul maternal (care poate dura 126 de zile și se împarte în concediu prenatal, înainte de nașterea copilului, și concediu postnatal, care se acordă imediat după nașterea copilului) și de cel de creștere a micuțului, care poate dura până la doi ani. Astfel, îi vei putea fi alături în toate momentele importante de la începutul vieții sale, susținându-l în fiecare clipă: primii pași, primele cuvinte, primele desene, prima alergare prin parc. Iar acest lucru vă va suda și mai mult relația.
Discută cu el cât mai mult și explică-i fiecare lucru în parte
Pe lângă prioritizarea timpului cu puștiul tău, este important să comunici cu el, să îi explici cum și de ce se întâmplă unele lucruri, precum și legăturile cauză/efect ale acțiunilor sale. Unii părinți cred că este mai eficient să interzică diferite activități sau să îl pedepsească pe cel mic fără nicio explicație. Procedând astfel, el nu va mai înțelege nimic din ceea ce se întâmplă. Și va veni un moment în care chiar nu va mai face cum îi spui.
În schimb, dacă nu îl tratezi ca pe o marionetă care pur și simplu trebuie să asculte și să se supună de fiecare dată, s-ar putea să îl câștigi mai ușor de partea ta. Ajută-l să înțeleagă că încerci să-l protejezi, că nu vrei să-l întristezi sau să-l superi, dar că, uneori, e imposibil să faci un anumit lucru pentru el. Sau nu îl poți face în acel moment. Propune-i să găsiți împreună rezolvări la problemele pe care le întâmpinați, provoacă-l să vină cu soluții, să analizeze în permanență, să fie atent, receptiv la mediul înconjurător. În felul acesta, veți învăța să comunicați mai bine și să depășiți rapid perioadele de criză.
Încurajează-l la fiecare pas
Copiii care cresc într-un mediu familial în care li se oferă atenție, îngrijire, iubire necondiționată, alături de părinți care îi încurajează la fiecare pas, care nu îi ceartă atunci când greșesc, care le explică tot ce se întâmplă, ajung să își dezvolte încrederea în ei, în forțele proprii și devin adulți cu inițiativă, care nu se tem să-și exprime părerea și să acționeze așa cum simt.
O astfel de atitudine din partea ta, ca părinte, poate influența semnificativ evoluția celui mic, dar și relația pe care o ai cu el. Mulți copii și adulți se tem să facă lucrurile așa cum își doresc, cred că sunt incapabili să se descurce, rămân întotdeauna în zona lor de confort, motiv pentru care ajung să fie frustrați și să se simtă neîmpliniți. Tocmai din acest motiv, este important să îi cultivi încrederea în sine încă din copilărie, să îi încurajezi ideile, opiniile, pasiunile, să îi arăți că vei fi alături întotdeauna, orice s-ar întâmpla.
În concluzie, fundația relației dintre tine și copilul tău începe să fie turnată foarte devreme, când el are doar câteva luni. Pe măsură ce el crește, trebuie să fii atentă la schimbările prin care trece, să îi explici fenomenele necunoscute lui (nu îi subestima capacitatea de a înțelege anumite lucruri, chiar dacă îți imaginezi că încă e prea mic pentru ele), să fii alături de el și să îl susții în fiecare moment.
Sursa foto: Shutterstock.com