Care sunt riscurile obezitatii infantile si cum o tratezi


Vrei sa-l rasplatesti cu o ciocolatica sau sa-l linistesti cu o punga de chips-uri? Mai gandeste-te o data inainte sa faci asta. Obezitatea e un fenomen in crestere si alarmant printre copiii nostri.


Alergaturile zilnice intre casa si serviciu te pot determina sa cedezi tentatiei de-a cumpara mancare de tip fast-food pentru tine si familia ta. Nu doar ca ti se serveste instant, dar e destul de accesibila ca pret si, in plus, are si o savoare deosebita.

Te-ai gandit vreodata ce se ascunde cu-adevarat intr-un hamburger sau o bomboana din comert? Multe E-uri nocive, conservanti alimentari si coloranti sintetici, care vor duce catre un singur rezultat: obezitatea copilului tau si alte complicatiile majore pe care le provoaca.

Dar cum putem defini obezitatea? Ea este surplusul de grasime care duce la afectarea intregului organism, pe termen lung si, adesea, ireversibil.

Cauzele obezitatii infantile sunt:

- nutritia neadecvata

- sedentarismul

- probleme ale glandei tiroide

- mostenirea genetica

Efectele suprapoderabilitatii in randul copiilor:

- aparitia diabetului de tip 2, prin rezistenta la insulina

- probleme ale sistemului cardiovascular, printre care cresterea colesterolului rau si a nivelului presiunii sangelui

- apneea de somn – apare atunci cand in timpul somnului respiratia devine greoaie sau chiar se opreste pret de cateva secunde, urmata de sforait sonor si insomnie

- steatoza hepatica – sau boala ficatului gras, consta in depunerea grasimii pe celulele hepatice

- astm – desi parerile sunt impartite, multi specialisti leaga unul dintre motivele aparitiei astmului de obezitatea infantila

- pancreatita – debuteaza cu dureri abdominale, ameteli, stari de greata si febra

- colecistita – vezicula biliara, aflata langa ficat, se inflameaza si astfel digestia alimentelor se ingreuneaza.

Alimente de evitat:

- produsele procesate din comert: conseve, dulciuri rafinate, alimente de tip fast-fod, bogate in grasimi nesaturate

- carnea grasa si mezelurile

- branzeturile bogate in grasimi si sare

- bauturile carbo-gazoase

- condimentele

Cum scapi de obezitate si cum o tii in frau

Studiile au aratat ca doar dieta sau exercitiile fizice nu sunt de ajuns pentru combaterea obezitatii. Daca vrei ca piticul tau sa obtina rezultate notabile, cele doua trebuie imbinate. Cu alte cuvinte, ajuta-l sa treaca la un stil de viata sanatos.

In ceea ce priveste alimentele permise, nutritionistii nu recomanda introducerea meniului vegetarian la minori sau a altor diete bazate pe infometare. E suficient sa inlocuiesti carnea de porc cu cea de vita si puiul cu pieptul de curcan sau pestele slab.

In loc de unt, smantana sau branza grasa ofera-i lapte (fara cacao sau zahar), iaurt simplu, degresat si branza slaba de vaci. Inlocuieste bauturile carbo-gazoase cu apa plata in care poti sa daugi o bucatica de lamaie si chiar o lingurita de miere, pentru a-i imbunatati gustul si a-i oferi micutului un plus de energie.

Adauga in dieta lui multe fructe si legume si nu combina carnea cu painea, pastele sau orezul. Cu alte cuvinte, e contraindicat sa amesteci mai multe mancaruri care contin proteine sau carbohidrati.

Pentru a te asigura ca puiul tau face progrese, cantareste-l si masoara-l lunar, apoi cauta pe internet site-uri care iti ofera posibilitatea de a calcula online indicele de masa corporala.

Ofera-i nazdravanului sansa la o viata activa, imprietenindu-l cu sportul. Daca a fost invatat cu lipsa miscarii, incepeti cu activitati care sa nu-l solicite prea mult fizic, cum ar fi mersul pe role sau bicicleta. Treceti apoi la inot, badminton, karate sau dans sportiv.

Si, nu in ultimul rand, obisnuieste-l sa doarma cel putin opt ore pe noapte daca are peste sapte ani si cel putin 10 daca este de varsta prescolara. Nimic mai fals decat zicala “somnul ingrasa”. Dimpotriva, expertii au descoperit ca privarea de somn predispune la obezitate.

Fii alaturi de copilul tau in lupta cu kilogramele si ofera-i prima un exemplu pozitiv, manacand sanatos si facand multa miscare, de preferat in aer liber.

related posts

Modifică setările cookies