Care sunt simptomele anovulatiei si cum o tratezi


Departe de a fi o boala, anovulatia este doar un semn ca in sistemul reproductiv feminin a intervenit o problema. Afla care sunt factorii ce pot cauza lipsa ovulatiei. In perioada fertila a ciclului mestrual sunt eliberate ovulele care vor [...]


Departe de a fi o boala, anovulatia este doar un semn ca in sistemul reproductiv feminin a intervenit o problema. Afla care sunt factorii ce pot cauza lipsa ovulatiei.

In perioada fertila a ciclului mestrual sunt eliberate ovulele care vor fi fecundate de spermatozoizi. In momentul in care suferi de disfunctii ale aparatului reproductiv, ovulatia se deregleaza sau poate disparea complet. In acest ultim caz apare anovulatia.

Din nefericire, poate sa treaca ceva timp pana descoperi problema, pentru ca in tot acest timp vei continua sa ai ciclu menstrual. Insa primul semn care anunta anovulatia va fi o menstruatie neregulata si lipsa mucusului cervical.

Ce duce la anovulatie?

Primul pe lista este sindromul ovarului polichistic, un dezechilibru hormonal care inhiba ovulatia. In general, tratamentul consta in schimbarea stilului de viata prin adoptarea unei diete adecvate, inalturarea stresului prin somn si a stazei cu ajutorul miscarii.

Alti factori asociati cu lipsa ovulatiei:

- suoraponderabilitatea
- anorexia
- insuficienta ovariana prematura
- hirsutismul (pilozitatea excesiva aparuta in urma unor dereglari hormonale)
- hiperprolactinemia (cresterea nivelului de prolactina in sange)
- probleme ale glandei tiroide
- stres in forme avansate
- sport practicat in exces
- varsta inaintata a mamei

Ce simptome preced sau atesta lipsa ovulatiei?

Primul si cel mai evident este dereglarea ciclului menstrual urmata, in situatii extreme, de incetarea lui definitiva (dar nu si ireversibila). Un semn al anovulatiei poate fi insa si o menstra mai scurta sau care dureaza mai mult decat de obicei.

Posibila este si varianta in care perioada menstruatiei nu variaza cu mai mult de una, doua zile, si totusi ovulatia sa nu se produca. In cazul acesta vorbim de un ciclu anovulator, care poate provoca si alte dereglari hormonale asociate.

Fluctuatiile in temperatura corpului sunt un al semn al anovulatiei, la fel si lipsa sau diminuarea sindromului premenstrual, sangerari abundente in timpul menstrei sau chiar hemoragii.

Cum poate fi depistata anovulatia?

E posbil ca medicul sa vrea sa observe indicii temperaturii bazale timp de cateva luni. Asta inseamna ca in fiecare dimineata, inainte de a te ridica din pat si a manca sau a bea ceva, trebuie sa folosesti un termometru pentru a observa valorile temeraturii. Daca acesta indica fluctuatii importante, poate fi vorba despre anovulatie.

Daca nu ai timp la dispozitie sau rabdarea sa atepti atat, doctorul iti poate indica o ecografie cu ultrasunete in urma careia vor fi depistate mult mai rapid eventuale probleme la nivelul aparatului reproducator sau volumul scazut al foliculilor ovarieni.

Ovulatia poate reveni la normal?

In functie de complexitatea situatiei, tratamentele pentru restabilirea functiilor ovulatorii pot varia de la schimbarea stilului de viata, pana la administrarea de medicamente sau chiar interventia chirurgicala. In ultimul dintre cazuri pot fi indepartate anumite parti din ovare pentru restabilirea echilibrului hormonal (asta nu dauneaza posibilitatii de conceptie).

Daca-ti doresti un bebelus si ai in acelasi timp dereglari menstruale sau stari comportamentale diametral opuse, e indicat sa faci o vizita la medicul ginecolog. Nu lasa o problema simpla sa stea in calea implinirii tale.

related posts

Modifică setările cookies