Cazaturile copiilor pot cauza foarte usor fracturi incomplete


Tesutul de la exteriorul osului poarta numele de periost. Oasele celor mici sunt atat de flexibile, incat sunt foarte frecvente cazurile in care traumatismele pot cauza fracturi fara afectarea totala a periostului. Acestea se aseamana cu un bat verde ce [...]


Tesutul de la exteriorul osului poarta numele de periost. Oasele celor mici sunt atat de flexibile, incat sunt foarte frecvente cazurile in care traumatismele pot cauza fracturi fara afectarea totala a periostului. Acestea se aseamana cu un bat verde ce este rupt pe o parte, pe cealalta ramanand doar indoit, de unde provine si numele de fractura incompleta, “in lemn verde”.

In acest tip de fractura de cele mai multe ori lipsesc semnele clasice, fiind destul de greu de diagnosticat in absenta unor analize de specialitate.

In urma unei cazaturi ce a provocat o fractura incompleta, la nivelul zonei afectate pot aparea:
- durere
- tumefiere (umflare)
- pozitii nefiresti la nivelul osului respectiv

Plansul fara oprire al unui bebelus care a suferit recent o cazatura trezeste suspiciunea unei fracturi.

In cazul acestor fracturi, poti fi tentata sa le interpretezi ca pe niste entorse sau vanatai. Daca observi ca micutul tau dupa ce s-a lovit, isi limiteaza miscarile in zona respectiva sau nu are puterea de a sustine greutati, du-l imediat la un consult ortopedic.

Copiii alearga, sar si cad foarte usor. Instinctul ii indeamna pe cei mici ca atunci cand cad, sa se protejeze punand mainile in fata. De aceea frecventa fracturilor la nivelul membrelor superioare este ridicata la varste mici.

Diagnostic

Deoarece aceste fracturi sunt greu de observat chiar si radiologic, pentru o analiza comparativa este posibil ca medicul ortoped sa recomande nu numai o radiografie a membrului traumatizat, dar si a celui de partea opusa.

Tomografie computerizata (CT) sau ultrasunete daca fractura, fiind pe un os moale, nu se observa foarte bine la radiografie. Sunt metode menite sa arate gradul de complexitate al traumatismului.

Specific la fractura “in lemn verde” este faptul ca o parte a osului traumatizat este intacta si fara discontinuitati.

Tratament

Indiferent de tipul acestora, toate fracturile necesita imobilizare:
- reducerea fracturii: osul trebuie pus in pozitie fiziologica (normala)
- imobilizarea: mentinerea in aparat gipsat sau atela pana cand osul se va reface

Pe parcursul imobilizarii, radiografia se poate repeta pentru ca medicul sa verifice modul in care decurge procesul de vindecare.

Cum fracturile copiilor se vindeca mult mai repede decat cele ale adultilor, in aproximativ 3 – 4 saptamani ortopedul va schimba gipsul micutului tau cu un tip de atela ce va face tranzitia catre sfarsitul perioadei de tratament.

Cum poti preveni fracturile incomplete?

Ofera-i un micutului tau un aport corespunzator de calciu si incurajeaza activitatea fizica.

Protejeaza-l. Daca circuli cu masina personala, pune-l intotdeauna in scaunul de masina, iar cand se face un pic mai maricel si va practica diverse sporturi, foloseste echipamentele de protectie specifice.

Daca ai un bebelus, fii intotdeauna atenta sa nu fie in pericol de a cadea: locul unde doarme sau se joaca sa fie imprejmuit, nu il tine nesupravegheat in locuri situate la inaltime (masa de infasat, pat, canapea).

Ori de cate ori cade, urmareste cu atentie atat comportamentul puiului tau, cat si aspectul zonei traumatizate. In spatele unei vanatai aparent inofensive se poate ascunde un os rupt.

related posts

Modifică setările cookies